WRT54G2 Rates Drop

Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Forum Index -> Broadcom SoC based Hardware
Goto page 1, 2  Next
Author Message
kikapoo
DD-WRT Novice


Joined: 22 Jul 2009
Posts: 14

PostPosted: Sat Sep 19, 2009 17:10    Post subject: WRT54G2 Rates Drop Reply with quote
Hi, I'm using WRT54G2 and the micro firmware version 12548. I upgraded from 1248 smth I guessed because of a problem.

My rates for the router always drops to 2MB and only a reboot would solve it, and then it would be back in 5minutes again.

Any help or guide to solve this?

I disabled:

After burner
Frame Burst
CTS Protection Mode
TX: 35-50.

Doesn't work still.
Sponsor
Murrkf
DD-WRT Guru


Joined: 22 Sep 2008
Posts: 12676

PostPosted: Sat Sep 19, 2009 18:11    Post subject: Reply with quote
Diod you do a proper hard reset on the router? Are you running torrents?
_________________
SIG:
I'm trying to teach you to fish, not give you a fish. If you just want a fish, wait for a fisherman who hands them out. I'm more of a fishing instructor.
LOM: "If you show that you have not bothered to read the forum announcements or to follow the advices in them then the level of help available for you will drop substantially, also known as Murrkf's law.."
kikapoo
DD-WRT Novice


Joined: 22 Jul 2009
Posts: 14

PostPosted: Sat Sep 19, 2009 18:36    Post subject: Reply with quote
I did a hard reset on the router and also offed all my torrents before trying to reproduce the problem, which usually reproduces it very well on its own.

Any other suggestions to try?
creaky
DD-WRT User


Joined: 22 Jan 2008
Posts: 190

PostPosted: Sat Sep 19, 2009 21:26    Post subject: Reply with quote
Sounds like interference from another router nearby. Try scanning channels and then picking a different channel.
_________________
2 node (v23 sp2) WDS network over WPA2/AES comprising 2x Buffalo WHR-G54S's.

3 node setup ~ WPA2 AES comprising WRT54GS v6 (inc. WEP BSSID), WRT54G v2, WRT54G2 v1 (EKO 12548)
kikapoo
DD-WRT Novice


Joined: 22 Jul 2009
Posts: 14

PostPosted: Sun Sep 20, 2009 4:39    Post subject: Reply with quote
i tried changing the channels, it was the first thing I did but to no avail.

I hopped from 6 to 11 to finally the channel that is hardly used in my area, 1, but still it goes on a rate drop spree.

After every reboot the wireless rate will stay at 54 48mbps, and slowly after a while the drastic drop will stay stuck at 2mbps or 1mbps.

Only a reboot will get it back.
Blazian
DD-WRT Guru


Joined: 12 Apr 2009
Posts: 1359
Location: VA, USA

PostPosted: Sun Sep 20, 2009 5:32    Post subject: Reply with quote
Depending on how far away you are from the router. You can manually set the router to 54Mbps. Some users have done this and have had great success with it on the G2's.
_________________
R7000 Kong vpn 23550-R01 (Main Router)
WRT610Nv2 converted E3000 vpnKong 21661 (RB)
WRT600N v1.1 BS std-nokaid 13637(5Ghz CB)(2.4Ghz AP)
WRT54G v5 BS micro 14684(RB)
kikapoo
DD-WRT Novice


Joined: 22 Jul 2009
Posts: 14

PostPosted: Sun Sep 20, 2009 9:45    Post subject: Reply with quote
ok if i force the rate to be 54mbps, the rates will drop, but the rates will not drop that much. Example:

If the rate drops usually, I get like 0.06 megabits of download speed from speedtest.

Now I set force 54mbps as the rate, sometimes I get like 1.6megabits of download speed from speedtest the moment the rates drop.

My usual speed / speed that I get before the rates drop from speedtest is 9.50 megabits.
Blazian
DD-WRT Guru


Joined: 12 Apr 2009
Posts: 1359
Location: VA, USA

PostPosted: Sun Sep 20, 2009 14:25    Post subject: Reply with quote
Put your Ack Timing to 0 and make sure your Max Ports is 4096 with TCP/UDP Timeouts to 90. I can't think of anything else to tell you at the moment. Just make sure your router is not next to any metals, and you never said how close you are to your router?
_________________
R7000 Kong vpn 23550-R01 (Main Router)
WRT610Nv2 converted E3000 vpnKong 21661 (RB)
WRT600N v1.1 BS std-nokaid 13637(5Ghz CB)(2.4Ghz AP)
WRT54G v5 BS micro 14684(RB)
kikapoo
DD-WRT Novice


Joined: 22 Jul 2009
Posts: 14

PostPosted: Mon Sep 21, 2009 5:19    Post subject: Reply with quote
i tried that and it doesn't work.

I even tried hard reset and using the defaults / reconfiguring and it will still drop and stay stuck at 2mbps rate.

I'm basically beside the router and its still happening to me.
Blazian
DD-WRT Guru


Joined: 12 Apr 2009
Posts: 1359
Location: VA, USA

PostPosted: Mon Sep 21, 2009 6:18    Post subject: Reply with quote
Try lowering TX to 25mw see if it helps.
_________________
R7000 Kong vpn 23550-R01 (Main Router)
WRT610Nv2 converted E3000 vpnKong 21661 (RB)
WRT600N v1.1 BS std-nokaid 13637(5Ghz CB)(2.4Ghz AP)
WRT54G v5 BS micro 14684(RB)
kikapoo
DD-WRT Novice


Joined: 22 Jul 2009
Posts: 14

PostPosted: Mon Sep 21, 2009 6:23    Post subject: Reply with quote
I will try out lowering the TX and see how it goes.

Another question I would like to ask is that currently I am using Eko Build 12548M Micro, in the case that the tx power does not work, is there a possibility that the brainslayer Build might solve this problem?

If yes, can I just use the Web Gui Firmware upgrade to switch over to the brainslayer version?

thanks.
creaky
DD-WRT User


Joined: 22 Jan 2008
Posts: 190

PostPosted: Mon Sep 21, 2009 11:10    Post subject: Reply with quote
I have my WRT54G2 (v1) on 28mW (i do that on all my routers out of habit), i use Ack timing of 0 on everything, and the only time i see rates drop like that is due to interference. A wifi scan shows there are quite a few networks nearby to me, i had the same problem of the router showing 2meg so changed the channel as the wifi scan indeed showed quite a few neighbours on that same channel. Did that and problem solved.
_________________
2 node (v23 sp2) WDS network over WPA2/AES comprising 2x Buffalo WHR-G54S's.

3 node setup ~ WPA2 AES comprising WRT54GS v6 (inc. WEP BSSID), WRT54G v2, WRT54G2 v1 (EKO 12548)
kikapoo
DD-WRT Novice


Joined: 22 Jul 2009
Posts: 14

PostPosted: Mon Sep 21, 2009 13:00    Post subject: Reply with quote
a few questions. what does ACK timing 0 do?

next is whether tx 28 is too low a power or something?

lastly i did site survey and there was only 2 other networks in the site survey, both on channel 6 while my router was on channel 1. 11 previously.
kikapoo
DD-WRT Novice


Joined: 22 Jul 2009
Posts: 14

PostPosted: Mon Sep 21, 2009 15:28    Post subject: Reply with quote
ok this is driving me mad.

I've basically tried all the settings I could get my hands on.

TX power, Frame Burst, Afterburner, Preample, G mode, Channel switching, force transmission rate.

No matter what, after a good 10 15mins, the rate will drop and get stuck at 2mbps, the only thing to get it back is a reboot or *Apply Setting*.

This is soooooo frustrating. Everything's slowing down to a crawl.
Blazian
DD-WRT Guru


Joined: 12 Apr 2009
Posts: 1359
Location: VA, USA

PostPosted: Mon Sep 21, 2009 16:24    Post subject: Reply with quote
Blazian wrote:
Try lowering TX to 25mw see if it helps.


I actually meant 28mw first of all. What do you have your router transmitting, Mixed or G-only?

_________________
R7000 Kong vpn 23550-R01 (Main Router)
WRT610Nv2 converted E3000 vpnKong 21661 (RB)
WRT600N v1.1 BS std-nokaid 13637(5Ghz CB)(2.4Ghz AP)
WRT54G v5 BS micro 14684(RB)
Goto page 1, 2  Next Display posts from previous:    Page 1 of 2
Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Forum Index -> Broadcom SoC based Hardware All times are GMT

Navigation

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum