R9000/v3.0-r55109 - Stability as PCVR "Bridge"

Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Index -> Atheros WiSOC based Hardware
Author Message
Dodge DeBoulet
DD-WRT User


Joined: 20 Jan 2007
Posts: 61

PostPosted: Sat Feb 24, 2024 14:32    Post subject: R9000/v3.0-r55109 - Stability as PCVR "Bridge" Reply with quote
TLDR; Occasional disconnects, disappearance of BSSID, glitches/frame drops streaming games but performance is excellent when it's not doing those things

After a couple of years sitting idle on a shelf in my cellar, I've returned my R9000 to service with the latest release of dd-wrt.

Its sole purpose is to support a Meta Quest 3 VR headset using SteamLink, Virtual Desktop and occasionally AirLink for PC-based VR apps/games.

The PC in the mix is pretty beefy; an AMD Ryzen 9 7950X3D with 64GB of RAM and an AMD RX7900XTX GPU. Storage is commensurately fast with Samsung 980 Pro NVMe drives. The PC is directly attached to the R9000's switch via Ethernet.

The R9000 is configured as an AP, with the WAN port disabled. The connection to the LAN is also via one of its LAN ports. I have the 2.4GHz and 60GHz radios disabled since they won't be used.

The headset is less than 15 feet from the R9000 at all times, with direct line-of-sight. There are no other access points in detectable range using the frequencies allocated to channel 100/UUU (+14). The headset sees a connection of 1733Mb/s.

On power-up, the headset will see the other APs in the house immediately, but it may take 15-30 seconds for the R9000's BSSID (boomerfi) to appear. Once connected, starting and playing PCVR games seems to go as expected, but at some point the symptoms described in the TLDR at the top will occur. Performance in some very graphically intensive games like Half-Life Alyx goes from stunningly good to completely disconnected, or at some times just a few frames dropped. When disconnected, the R9000's BSSID is not visible in the list of available APs, but appears 30-60 seconds later.

Is there anything screwy or stupid in my settings that might account for this? I've attached them to this post ... thanks for taking a look and I appreciate the help!
Sponsor
dpp3530
DD-WRT Guru


Joined: 12 Dec 2007
Posts: 829
Location: Pittsburgh, PA USA

PostPosted: Sat Feb 24, 2024 14:53    Post subject: Reply with quote
The channels you're using are in the DFS range. These channels are shared by weather radar. When the AP first starts up, there's a Channel Availablity Check that can take several minutes. If it doesn't find anything, then the BSSID appears. If it does, it blocks the channel for 30 minutes. See https://netbeez.net/blog/dfs-channels-wifi/ for details. There's also a good diagram here - https://metis.fi/en/2018/02/5ghz-channels/. Unfortunately, with VHT160 channels, they pretty much all hit the DFS range somewhere. If your client supports it, you could try VHT80+80.

It could be that the R9000 is picking up signals once in a while from a nearby weather radar, causing one or more channels to go inactive temporarily. This would seem to follow the symptoms you describe.

_________________
__________________________
Netgear R7800
DD-WRT v3.0 STD
Linksys WRT1900AC
DD-WRT v3.0 STD
Dodge DeBoulet
DD-WRT User


Joined: 20 Jan 2007
Posts: 61

PostPosted: Sat Feb 24, 2024 16:01    Post subject: Reply with quote
Is it just weather radar, or does that include air traffic too? I live roughly 7 miles from an "executive airport" that used to be a military air station.

And I have "radar detection" turned off in settings ... does that not do what one might think it would do?

And if it does, could it be the airport itself that's interrupting my connection?
ho1Aetoo
DD-WRT Guru


Joined: 19 Feb 2019
Posts: 3110
Location: Germany

PostPosted: Sat Feb 24, 2024 17:01    Post subject: Reply with quote
It is not permitted to use the frequencies in the vicinity of airports with radar.

The FCC says this is taboo within a 25km radius

If there is a system nearby, it has so much power that it will certainly interfere with your router.

_________________
Quickstart guides:
use Pi-Hole as simple DNS-Server with DD-WRT
VLAN configuration via GUI - 1 CPU port
VLAN configuration via GUI - 2 CPU ports (R7800, EA8500 etc)

Routers
Marvell OCTEON TX2 - QHora-322 - OpenWrt 23.05.3 - Gateway
Qualcomm IPQ8065 - R7800 - DD-WRT - WAP
egc
DD-WRT Guru


Joined: 18 Mar 2014
Posts: 13116
Location: Netherlands

PostPosted: Sat Feb 24, 2024 17:06    Post subject: Reply with quote
Network mode: AC/N

Channel width: 80 Mhz

Are safer options.

Start with channel 36
If that works you can try other channels

_________________
Routers:Netgear R7000, R6400v1, R6400v2, EA6900 (XvortexCFE), E2000, E1200v1, WRT54GS v1.
Install guide R6400v2, R6700v3,XR300:https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=316399
Install guide R7800/XR500: https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=320614
Forum Guide Lines (important read):https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=324087
Dodge DeBoulet
DD-WRT User


Joined: 20 Jan 2007
Posts: 61

PostPosted: Sat Feb 24, 2024 19:09    Post subject: Reply with quote
So I tried VHT80+80 Channel 52 with wireless channel 2 at 114. Extension channel is UU (+6). My Samsung phone couldn't see the access point at all, but my both my Quest 3 and Samsung tablet were able to connect using VHT80SGI.

At 866Mb/s things seem to be a bit better; there was still a very, very small bit of lagging but no dropouts. To be fair, though it often started off well at VHT160 but then suddenly drops out completely or turns to crap.

I've since gone back to VHT160 on channel 64 with the extension channel at LLL(-14) and AC/N Mixed enabled. A reasonably long session where I would normally have experienced some sort of lagging or frame dropping went flawlessly. I'm guessing that's because I'm outside of the active radar frequency range of 5570-5670Mhz (channels 116-132).

I'm curious as to why AC/N would improve matters. I don't care about compatibility with anything but the headset, and that connects with the network mode set specifically to AC.

And
ho1Aetoo
DD-WRT Guru


Joined: 19 Feb 2019
Posts: 3110
Location: Germany

PostPosted: Sat Feb 24, 2024 19:31    Post subject: Reply with quote
First of all, there are practically no devices that support VHT80+80.

And if you have any devices that support VHT80+80, you will need to configure it correctly.

https://wiki.dd-wrt.com/wiki/index.php/QCA_wireless_settings#Valid_VHT80.2B80_Channels:

I have created the list.

and as a small remark
in your case you would have to select 52+106+UU to avoid entering the radar range
or e.g. 36+155+UU in order not to fall into the DFS range

but there's a very high probability that you don't have any devices that support VHT80+80 anyway

_________________
Quickstart guides:
use Pi-Hole as simple DNS-Server with DD-WRT
VLAN configuration via GUI - 1 CPU port
VLAN configuration via GUI - 2 CPU ports (R7800, EA8500 etc)

Routers
Marvell OCTEON TX2 - QHora-322 - OpenWrt 23.05.3 - Gateway
Qualcomm IPQ8065 - R7800 - DD-WRT - WAP
dpp3530
DD-WRT Guru


Joined: 12 Dec 2007
Posts: 829
Location: Pittsburgh, PA USA

PostPosted: Sat Feb 24, 2024 19:42    Post subject: Reply with quote
I've also had issues where certain wireless cards, generally Broadcom or Railink based, won't connect to the AP with AC-only mode, but did with AC/N. They still connected at AC 866MHz. Other clients connected just fine. I also have different SSIDs on 2.4GHz and 5GHz, so any N clients (like my printer and Kindle) go to 2.4.

Note that I'm using VHT80 because I have three APs to account for dead spots in my house and didn't want overlap.

_________________
__________________________
Netgear R7800
DD-WRT v3.0 STD
Linksys WRT1900AC
DD-WRT v3.0 STD
Display posts from previous:    Page 1 of 1
Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Index -> Atheros WiSOC based Hardware All times are GMT

Navigation

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum