R9000 (54914) reports Very High Load Averages

Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Index -> Atheros WiSOC based Hardware
Author Message
MesMurized
DD-WRT User


Joined: 08 Aug 2017
Posts: 84

PostPosted: Sat Feb 24, 2024 8:23    Post subject: R9000 (54914) reports Very High Load Averages Reply with quote
My R9000 (54914) is reporting very high load averages > 60+, 60+, 60+. Pic attached. Top disagrees with < 1%, 99+% idle. Pic attached.

Everything works as expected, fluid and responsive.

At boot 22 days ago, load averages were normal - less than 1.0, three days ago it was around 6. Tonight it's above 60. It lies 💩. Time to report.

Gonna let it run and see how high it goes.

Could be mistaken, but haven't noticed an update that effects this.

Quote:
https://drive.google.com/file/d/1RhyYy6OKFkct2gB7Vxm9BtK-4ZrgMyqk/view?usp=drivesdk

https://drive.google.com/file/d/1RfHVNwBxjFaJuZytTKgmsZH4ggZ4ytCq/view?usp=drivesdk

_________________
Current: Netgear R9000 DD-WRT v3.0-r55460 std (03/25/24)
Retired: Linksys WRT32X r39296, TP-Link Archer C7 v2, LinkSys WRT54G v5
Sponsor
MesMurized
DD-WRT User


Joined: 08 Aug 2017
Posts: 84

PostPosted: Mon Feb 26, 2024 2:56    Post subject: Reply with quote
As expected, a reboot made it all better Cool

FYI: rebooting from ssh frequently fails with the first tunnel in a Wireguard fail-over group errors. The only guaranteed method is to toggle power.

Quote:
https://drive.google.com/file/d/1T8WdMQNIP9Trot4wKrXKAycg3FnbsCOg/view?usp=drivesdk

_________________
Current: Netgear R9000 DD-WRT v3.0-r55460 std (03/25/24)
Retired: Linksys WRT32X r39296, TP-Link Archer C7 v2, LinkSys WRT54G v5
Alozaros
DD-WRT Guru


Joined: 16 Nov 2015
Posts: 6522
Location: UK, London, just across the river..

PostPosted: Mon Feb 26, 2024 9:57    Post subject: Reply with quote
54914 ---> 55179...
and if you use WG next build there is a patch for it...kernel side..

_________________
Atheros
TP-Link WR740Nv1 ---DD-WRT 56941 WAP
TP-Link WR1043NDv2 -DD-WRT 56941 Gateway/DoT,Forced DNS,Ad-Block,Firewall,x4VLAN,VPN
TP-Link WR1043NDv2 -Gargoyle OS 1.15.x AP,DNS,QoS,Quotas
Qualcomm-Atheros
Netgear XR500 --DD-WRT 56941 Gateway/DoH,Forced DNS,AP Isolation,4VLAN,Ad-Block,Firewall,Vanilla
Netgear R7800 --DD-WRT 57200 Gateway/DoT,AD-Block,Forced DNS,AP&Net Isolation,x3VLAN,Firewall,Vanilla
Netgear R9000 --DD-WRT 57200 Gateway/DoT,AD-Block,AP Isolation,Firewall,Forced DNS,x2VLAN,Vanilla
Broadcom
Netgear R7000 --DD-WRT 55460 Gateway/SmartDNS/DoH,AD-Block,Firewall,Forced DNS,x3VLAN,VPN
NOT USING 5Ghz ANYWHERE
------------------------------------------------------
Stubby DNS over TLS I DNSCrypt v2 by mac913
egc
DD-WRT Guru


Joined: 18 Mar 2014
Posts: 13103
Location: Netherlands

PostPosted: Mon Feb 26, 2024 10:12    Post subject: Reply with quote
Alozaros wrote:
54914 ---> 55179...
and if you use WG next build there is a patch for it...kernel side..



Which is for Kernel 3.10 builds and routers with 4 MB flash

_________________
Routers:Netgear R7000, R6400v1, R6400v2, EA6900 (XvortexCFE), E2000, E1200v1, WRT54GS v1.
Install guide R6400v2, R6700v3,XR300:https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=316399
Install guide R7800/XR500: https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=320614
Forum Guide Lines (important read):https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=324087
Alozaros
DD-WRT Guru


Joined: 16 Nov 2015
Posts: 6522
Location: UK, London, just across the river..

PostPosted: Mon Feb 26, 2024 12:13    Post subject: Reply with quote
yep, i didn't look that far... it is indeed... Embarassed

But anyway, as details are missing and OP didn't expose full settings on his unit, update to the new build (reset and manually rebuild settings)and test.... is the only advise Razz Laughing Cool

_________________
Atheros
TP-Link WR740Nv1 ---DD-WRT 56941 WAP
TP-Link WR1043NDv2 -DD-WRT 56941 Gateway/DoT,Forced DNS,Ad-Block,Firewall,x4VLAN,VPN
TP-Link WR1043NDv2 -Gargoyle OS 1.15.x AP,DNS,QoS,Quotas
Qualcomm-Atheros
Netgear XR500 --DD-WRT 56941 Gateway/DoH,Forced DNS,AP Isolation,4VLAN,Ad-Block,Firewall,Vanilla
Netgear R7800 --DD-WRT 57200 Gateway/DoT,AD-Block,Forced DNS,AP&Net Isolation,x3VLAN,Firewall,Vanilla
Netgear R9000 --DD-WRT 57200 Gateway/DoT,AD-Block,AP Isolation,Firewall,Forced DNS,x2VLAN,Vanilla
Broadcom
Netgear R7000 --DD-WRT 55460 Gateway/SmartDNS/DoH,AD-Block,Firewall,Forced DNS,x3VLAN,VPN
NOT USING 5Ghz ANYWHERE
------------------------------------------------------
Stubby DNS over TLS I DNSCrypt v2 by mac913
Display posts from previous:    Page 1 of 1
Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Index -> Atheros WiSOC based Hardware All times are GMT

Navigation

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum