New Build - 08/31/2022 - r50012

Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Index -> Atheros WiSOC based Hardware
Goto page 1, 2, 3  Next
Author Message
blkt
DD-WRT Guru


Joined: 20 Jan 2019
Posts: 4585

PostPosted: Wed Aug 31, 2022 5:14    Post subject: New Build - 08/31/2022 - r50012 Reply with quote
Welcome to Atheros r50012 beta release thread for reporting, feedback to developers and community benefit.
Please do not flash builds until installation is understood, risks involved and device specific recovery methods.
Avoid discussions, create threads for questions, general problems or use search; this thread is not for support.
Please list router model & revision, operating & wireless mode(s) and exact filename/firmware image flashed.


Downloads: HTTPS, FTP

CLI Flash: 'cd /tmp' then 'wget {file URL}' (http only) or 'curl -O {file URL}' (http, https, ftp). 'write {file} linux' then 'reboot'.

Trac SVN: repository since last build r49976 (mirror)

OpenVPN 2.5.7: Changelog, Guides, Server, PBR, DNS, Kill Switch, Watchdog, Reverse PBR, Client, Multiple, tips & scripts.
WireGuard 1.0.20211208/Tools: Changelog, Guides, Client, Server, Advanced, PBR, KS, tips & scripts. Thanks to BS & egc!

Notes:
Select ath10k radios now feature on-the-fly firmware type switching between customized DD-WRT and vanilla QCA binaries!
mDNS/Avahi Tor DoT Redirect PHP Asterisk OpenSSL FRR mac80211 Unbound SmartDNS ZFS Squid dnsmasq nl80211 nDPI
In-kernel Samba (ksmbd 3.4.4+++++) guest behavior selectable. • WSD updateANTFS/NTFS3 kernel mode driver++++
New DD-WRT inspired themes conversion by the-joker & BrainSlayer, micro builds excluded, UI theme test bug hunt thread.

Issues, observations, and/or workarounds reported:
WebUI: Clear history or use a portable. Temporary cache bypass: Ctrl+F5, Cmd+Shift+R or new private window/incognito.
Please report findings with steps needed to reproduce, configuration, clients, output, logs and important information below!

Important:
Detail issues & relevant configs, logs: syslog klog 'dmesg' 'cat /tmp/var/log/messages' nvram set console_debug=1, serial.
• Firewall NAT: 'iptables -vnL' 'iptables -t nat -vnL' 'iptables -t mangle -vnL' & 'cat /tmp/.ipt'. Misc: strace tcpdump wireshark.
• Gremlins: reboot. cold boot. Reset & reconfigure not restore backup. Search Trac & discuss in forum before opening tickets.
• Include operating & wireless modes (e.g. Gateway, Router, AP, SB, WDS, Mesh) and applicable configurations to reproduce.

Example Template:
Code:
[b]Router/Version: [/b]
[b]File/Kernel: [/b]
[b]Previous/Reset: [/b]
[b]Mode/Status: [/b]
[b]Issues/Errors: [/b]
Sponsor
IONK
DD-WRT Guru


Joined: 19 Aug 2011
Posts: 647

PostPosted: Wed Aug 31, 2022 6:00    Post subject: Reply with quote
Router/Version: Netgear XR500 (Install guide by egc)
File/Kernel: dd-wrt-webupgrade.bin (r50012) / Linux 4.9.326 #1183 SMP Wed Aug 31 01:17:12 +07 2022 armv7l
Previous/Reset: DD-WRT v3.0-r49976 std (08/29/22) / no
Mode/Status: AP, SFE, AP 5GHz Mixed 80MHz + AP 2.4GHz NG-Mixed 40MHz, 802.11r (FT), DDNS (Dynu), 802.11 encapsulation offloading, ondemand CPU governor at night, USB Storage (guide by egc), lighttpd (using Entware’s php8), CIFS Automount, WireGuard server, Cron / working
Issues/Errors: none

_________________
▫ RSS feed for DD-WRT releases (2022): https://politepol.com/fd/BU5UpNmf6NRW
easyddup - A simple upgrade/downgrade utility by yoyoma2 --- as featured in 📌 List of reference threads, how-tos, and otherwise (Moderator's Pick 🌟)
nickant
DD-WRT User


Joined: 09 Feb 2016
Posts: 191

PostPosted: Wed Aug 31, 2022 6:07    Post subject: Reply with quote
Router/Version: Linksys EA8500
File: dd-wrt-webupgrade.bin
Reset: No
Status: all good - AP/Gateway, Static Leases, MAC Filtering, Ondemand Governor
Updated from r49976 to r50012
Update Sucessful.
No issues noted.
Checked the Switch Config - looks fine - VLAN2 blank as last line.

BUT: looked at same in Marvel WRT1900ACv1 - there were 12 or 13 extra VLAN - all blank
So I used the "-" button to remove some of them and Applied Changes.
Now the WRT1900ACv1 is bricked.
EDIT - recovered + restored - leaving all those blank VLAN rows alone!
Yes - other forum - but related - I wouldn't risk removing a blank VLAN line on my EA8500!

_________________
------------------------------------
Linksys EA8500 DD-WRT r50963 (Gateway)
Linksys WRT1900ACv1 DD-WRT r50963 (AP)
Netgear WNDR3700v4 DD-WRT r50841 (spare Gateway)
Photos: https://www.flickr.com/photos/nickant44/albums


Last edited by nickant on Wed Aug 31, 2022 6:44; edited 1 time in total
mrjcd
DD-WRT Guru


Joined: 31 Jan 2015
Posts: 5946
Location: Texas

PostPosted: Wed Aug 31, 2022 6:30    Post subject: Reply with quote
Netgear WNDR3700 V4 ...main gateway
DD-WRT v3.0-r50012 std (08/31/22)
Linux 3.18.140-d6 #151959 Wed Aug 31 06:46:57 +07 2022 mips
GUI install over r49976
all good

#

other WNDR3700 V4
used as switch & ovpn server
scp 'firmware.bin' install over r49976
all ok
dale_gribble39
DD-WRT Guru


Joined: 11 Jun 2022
Posts: 754

PostPosted: Wed Aug 31, 2022 8:04    Post subject: Reply with quote
nickant wrote:
Checked the Switch Config - looks fine - VLAN2 blank as last line.

BUT: looked at same in Marvel WRT1900ACv1 - there were 12 or 13 extra VLAN - all blank
So I used the "-" button to remove some of them and Applied Changes.
Now the WRT1900ACv1 is bricked.
EDIT - recovered + restored - leaving all those blank VLAN rows alone!
Yes - other forum - but related - I wouldn't risk removing a blank VLAN line on my EA8500!

15 VLANs, 1 VAP, br0 and br1?

Per Yngve Berg wrote:
It's in the nvram variable portvlan_count.

nvram set portvlan_count=3
nvram commit

will set it to 3.

You can then check
Code:
nvram show | grep portvlanlist

and it should be
Code:
portvlanlist=0 1 2

_________________
"The woods are lovely, dark and deep,
But I have promises to keep,
And miles to go before I sleep,
And miles to go before I sleep." - Robert Frost

"I am one of the noticeable ones - notice me" - Dale Frances McKenzie Bozzio

<fact>code knows no gender</fact>

This is me, knowing I've ruffled your feathers, and not giving a ****
Some people are still hard-headed.

--------------------------------------
Mac Pro (Mid 2012) - Two 2.4GHz 6-Core Intel Xeon E5645 processors 64GB 1333MHz DDR3 ECC SDRAM OpenSUSE Leap 15.4
nickant
DD-WRT User


Joined: 09 Feb 2016
Posts: 191

PostPosted: Wed Aug 31, 2022 8:50    Post subject: Reply with quote
dale_gribble39 wrote:
nickant wrote:
Checked the Switch Config - looks fine - VLAN2 blank as last line.

BUT: looked at same in Marvel WRT1900ACv1 - there were 12 or 13 extra VLAN - all blank
So I used the "-" button to remove some of them and Applied Changes.
Now the WRT1900ACv1 is bricked.
EDIT - recovered + restored - leaving all those blank VLAN rows alone!
Yes - other forum - but related - I wouldn't risk removing a blank VLAN line on my EA8500!

15 VLANs, 1 VAP, br0 and br1?

Per Yngve Berg wrote:
It's in the nvram variable portvlan_count.

nvram set portvlan_count=3
nvram commit

will set it to 3.

You can then check
Code:
nvram show | grep portvlanlist

and it should be
Code:
portvlanlist=0 1 2


Yes, 0-15 VLAN (=16), only VLAN 1 & 2 in use
Best left alone - at least by me!

_________________
------------------------------------
Linksys EA8500 DD-WRT r50963 (Gateway)
Linksys WRT1900ACv1 DD-WRT r50963 (AP)
Netgear WNDR3700v4 DD-WRT r50841 (spare Gateway)
Photos: https://www.flickr.com/photos/nickant44/albums
r7000-2
DD-WRT Novice


Joined: 23 May 2022
Posts: 48

PostPosted: Wed Aug 31, 2022 10:59    Post subject: Reply with quote
Router/Version: Netgear R9000
File/Kernel: r9000-webupgrade.bin / Linux 4.9.326 #645 SMP Sun Aug 28 02:33:01 +07 2022 armv7l
Previous/Reset: 08-28-2022-r49934 / No
Mode/Status: RIP2 router, IPv4/IPv6 / Working
Issues/Errors: none

_________________
Few NetGears with Broadcom
Couple Netgears with Atheros
RobrPatty
DD-WRT User


Joined: 06 Jun 2016
Posts: 174

PostPosted: Wed Aug 31, 2022 12:17    Post subject: Reply with quote
Netgear Nighthawk X10 R9000
Firmware Version DD-WRT v3.0-r50012 std (08/31/22)
Kernel Version Linux 4.9.326 #645 SMP Sun Aug 28 02:33:01 +07 2022 armv7l
Current Time Wed, 31 Aug 2022 06:13:45
Uptime 3 min
GUI over 49976
Reset: no
Issues: works great!

Thank you BS & Devs
MLandi
DD-WRT Guru


Joined: 04 Dec 2007
Posts: 805

PostPosted: Wed Aug 31, 2022 12:34    Post subject: Reply with quote
Update method: SSH / CLI using PuTTY
Router/Version: Netgear R9000 Nighthawk X10
File/Kernel: DD-WRT v3.0-r50012 std (08/31/22)
Previous/Reset: DD-WRT v3.0-r49976 std (08/29/22) / No
Mode/Status: Gateway / Working Normally
Issues/Errors: No issues

_________________
Netgear R9000 X10
DD-WRT v3.0-r50963 std (11/28/22)
Gateway, AP, DNSMasq, Clock 2000MHz
VAP on wlan1 for internet devices
IPv4 & IPv6 (Prefix Delegation)
Static Leases & DHCP
CloudFlare, QoS Disabled, SmartDNS Disabled
2.4GHz: VANILLA Firmware, Airtime Fairness Enabled, NG-Mixed, ACK Timing 3150, WPA2 w/AES
5GHz: VANILLA Firmware, Airtime Fairness Enabled, AC/N Mixed, ACK Timing 3150, WPA2 w/AES
Xfinity 1.2Gbps/42Mbps
r7000-2
DD-WRT Novice


Joined: 23 May 2022
Posts: 48

PostPosted: Wed Aug 31, 2022 13:17    Post subject: Reply with quote
Router/Version: Netgear R7800
File/Kernel: (r7800-)dd-wrt-webupgrade.bin / Linux 4.9.326 #1183 SMP Wed Aug 31 01:17:12 +07 2022 armv7l
Previous/Reset: 08-28-2022-r49934 / No
Mode/Status: RIP2 Router, IPv4/IPv6, wireguard / working
Issues/Errors: None

_________________
Few NetGears with Broadcom
Couple Netgears with Atheros
nuTaHkaTa
DD-WRT Novice


Joined: 04 Jan 2020
Posts: 5

PostPosted: Wed Aug 31, 2022 14:05    Post subject: r50012 Reply with quote
Update method: Web Upgrade
Router/Version: TP-LINK WR740Nv2, TP-LINK WR740Nv4, TP-LINK WR841Nv8, Gl.iNet-AR150
File/Kernel: DD-WRT v3.0-r50012 std (08/31/22)
Previous/Reset: DD-WRT v3.0-r49976 std (08/29/22) / No
Mode/Status: Gateway / Working Normally
Issues/Errors: Do not display Wireless Nodes/Access Points connected to the router. Noticed since r49866.
FireStorm@
DD-WRT User


Joined: 12 Mar 2018
Posts: 85

PostPosted: Wed Aug 31, 2022 16:05    Post subject: Reply with quote
Hello having the following issues:

Firmware: DD-WRT v3.0-r50012 std (08/31/22)
Model: AsRock G10
Reset: YES
Issues: YES (see below)


1. My NTFS hard disk (5tb) casually (after restart of router) won't be visible anymore, rather a different partition appears (15mb). Probably chkdsk / dirty flag issue!?

2. My old Xbox One can not connect to WIFI, that only appears to my WIFI, if I connect to other WIFI or to my hotspot no issues at all. My hotspot has same SSID and PSW and it connects immediately. Probably, this is rather an Xbox issue than dd-wrt, but worth to mention.
Alozaros
DD-WRT Guru


Joined: 16 Nov 2015
Posts: 5388
Location: UK, London, just across the river..

PostPosted: Wed Aug 31, 2022 18:07    Post subject: Reply with quote
Router Model Netgear R7800
Firmware Version DD-WRT v3.0-r50012 std (08/31/22)
Kernel Version Linux 4.9.326 #1183 SMP Wed Aug 31 01:17:12 +07 2022 armv7l

update: CLI r49976 > r50012
reset: NO
mode: Gateway
status: Operational 12h+
errors: Nothing new, yet...


FireStorm@ wrote:
My old Xbox One can not connect to WIFI, that only appears to my WIFI, if I connect to other WIFI or to my hotspot no issues at all. My hotspot has same SSID and PSW and it connects immediately. Probably, this is rather an Xbox issue than dd-wrt, but worth to mention.


depends from your wi-fi settings, i guess...
-do not use TKIP, use only WPA2 with AES
-use fixed WiFi channel either 1,6,11
-use vanilla
-use NG mixed or Mixed
-use short GI
-use short preamble
-disassoc_low_ack=0 or disabled

try this to help wi-fi clients to not disconnect...
add to wi-fi password page> hostapd box

basic_rates=60
supported_rates=60 90 120 180 240 360 480 540
ap_max_inactivity=900

_________________
Atheros
TP-Link WR740Nv1 ---DD-WRT 50500 WAP
TP-Link WR1043NDv2 -DD-WRT 50963 Gateway,DNS,AP Isolation,Ad-Block,Firewall,Forced DNS,DoT,VPN,VLAN
TP-Link WR1043NDv2 -DD-WRT 50841 Gateway,DNS,Ad-Block,Firewall,Forced DNS,DoT,VPN,VLAN
TP-Link WR1043NDv2 -Gargoyle OS 1.13.0 AP,DNS,QoS,Quotas
Qualcomm-Atheros
Netgear R7800 --DD-WRT 50963 Gateway,DNS,AD-Block,AP&Net Isolation,VLAN's,Firewall,DoT,Vanilla
Netgear R9000 --DD-WRT 50927 Gateway,DNS,AD-Block,AP Isolation,Firewall,Forced DNS,DoT,2,4Ghz only,Vanilla
Broadcom
Netgear R7000 ---DD-WRT 50927 Gateway,DNS,AD-Block,Firewall,Forced DNS,VLAN's,DoT,VPN
NOT USING 5Ghz ANYWHERE
------------------------------------------------------
Stubby for DNS over TLS I DNSCrypt v2 by mac913
sumbuddie
DD-WRT User


Joined: 28 Mar 2009
Posts: 57

PostPosted: Wed Aug 31, 2022 20:29    Post subject: Reply with quote
Router/Version: Linksys EA8500
File/Kernel: DD-WRT v3.0-r50012 std (08/31/22)
Reset: YES
Mode/Status: Router/AP w/ QOS enabled
Issues/Errors:

Since I need to assign all switch ports to my LAN, I would set up the startup swconfig command:

swconfig dev switch0 vlan 1 set ports "0t 1 2 3 4 5"

However, with the changes to the switch ports, this no longer worked and would crash the router.

I've changed my startup commands as follows:

swconfig dev switch0 set enable_vlan 1
swconfig dev switch0 vlan 1 set ports "1 2 3 4 5 6"
swconfig dev switch0 set apply

results in:

VLAN 1:
vid: 1
ports: 1 2 3 4 5 6

and all's well so far. The Setup/Switch Config tab doesn't reflect the configuration correctly.

However, I am left with a vlan2 as follows:

VLAN 2:
vid: 2
ports: 0 5t

which should probably be cleaned up/corrected - perhaps leave port 0 (cpu) on there only?.


Also, as stated in my other thread, issuing the command:

swconfig dev switch0 set igmp_snooping 1
swconfig dev switch0 set apply

kills my network.

Router/Version: DLink DIR-862L
File/Kernel: DD-WRT v3.0-r50012 std (08/31/22)
Reset: NO
Mode/Status: Router/Switch
Issues/Errors: None
MuzzleVelocity
DD-WRT User


Joined: 23 Apr 2010
Posts: 118

PostPosted: Thu Sep 01, 2022 4:52    Post subject: Reply with quote
Linksys EA8500
dd-wrt-webupgrade.bin r50012/Linux 4.9.326 #1181 SMP Mon Aug 29 01:53:59 +07 2022 armv7l
previous r46885/ Reset: Yes Sad
Mode: entware on ext4 USB, lighttpd, samba /Status: operational
Issues/Errors: USB Disk Info is gone!

been a while since i upgraded, so i dont know if this is a recent bug or its been a while. But on the USB tab the Disk-info box only lists Disk-space, nothing else. Among other things, this is where it used to show the UUID of any drives you inserted, which need to be copied up to the "mount partition to /opt" box.
Goto page 1, 2, 3  Next Display posts from previous:    Page 1 of 3
Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Index -> Atheros WiSOC based Hardware All times are GMT

Navigation

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum