Several SMB/SAMBA questions

Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Index -> General Questions
Goto page 1, 2  Next
Author Message
JackPollack
DD-WRT User


Joined: 22 May 2015
Posts: 59

PostPosted: Thu Mar 10, 2022 14:43    Post subject: Several SMB/SAMBA questions Reply with quote
1. Is it possible to modify the location of the smb.conf file? Mine is located in the tmp directory so changes don't survive a reboot and even for testing if I modify the file and issue

Code:
stopservice samba3
startservice samba3
(also tried stopservice samba3.0 - not sure which is correct)


the changes don't appear to be implemented.


2. I am having issues getting Windows XP to connect to newer versions of of DD-WRT firmware
https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=331719

Is it possible to remove/deactivate current version of SAMBA from current firmware and install an older SAMBA package
Sponsor
eibgrad
DD-WRT Guru


Joined: 18 Sep 2010
Posts: 9137

PostPosted: Thu Mar 10, 2022 20:59    Post subject: Re: Several SMB/SAMBA questions Reply with quote
JackPollack wrote:
1. Is it possible to modify the location of the smb.conf file? Mine is located in the tmp directory so changes don't survive a reboot and even for testing if I modify the file and issue

Code:
stopservice samba3
startservice samba3
(also tried stopservice samba3.0 - not sure which is correct)


the changes don't appear to be implemented.


The usually procedure is to stop the running service, then restart it w/ your own config file (which may require overriding the default config file on the command line). But you need to store your own config file on jffs or USB. Or else modify it on-the-fly within your script.

Quote:
2. I am having issues getting Windows XP to connect to newer versions of of DD-WRT firmware
https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=331719

Is it possible to remove/deactivate current version of SAMBA from current firmware and install an older SAMBA package


I'm NOT surprised, given XP is no longer supported and (iirc) using SMB 1.0. I suppose you could try installing Entware and seeing if the version of Samba there works better. You could then completely bypass the GUI implementation of SMB and manage it as you see fit, soup to nuts, on the command line.

_________________
ddwrt-ovpn-split-basic.sh (UPDATED!) * ddwrt-ovpn-split-advanced.sh (UPDATED!) * ddwrt-ovpn-client-killswitch.sh * ddwrt-ovpn-client-watchdog.sh * ddwrt-ovpn-remote-access.sh * ddwrt-ovpn-client-backup.sh * ddwrt-mount-usb-drives.sh * ddwrt-blacklist-domains.sh * ddwrt-wol-port-forward.sh * ddwrt-dns-monitor.sh (NEW!)
mwchang
DD-WRT Guru


Joined: 26 Mar 2013
Posts: 1020
Location: Hung Hom, Hong Kong

PostPosted: Fri Mar 11, 2022 12:22    Post subject: Re: Several SMB/SAMBA questions Reply with quote
JackPollack wrote:
1. Is it possible to modify the location of the smb.conf file? Mine is located in the tmp directory so changes don't survive a reboot and even for testing if I modify the file and issue ....the changes don't appear to be implemented.

Enable JFFS and you could use your custom smb.conf in /jffs/etc! Alternatively, you could mount an USB drive as /jffs/.
Quote:
Is it possible to remove/deactivate current version of SAMBA from current firmware and install an older SAMBA package

You would have to use Entware! Recent versions of DD-WRT are using in-kernel Samba (ksmbd) not the standalone Samba package.
Quote:
Code:
stopservice samba3
startservice samba3
(also tried stopservice samba3.0 - not sure which is correct)

I am using:
Code:
service samba3 stop
service samba3 start



_________________
Router: Asus RT-N18U (rev. A1)

May the Force and farces be with you! Live long and prosper!

Facebook: https://www.facebook.com/changmanwai
Website: https://sites.google.com/site/changmw
SETI@Home profile: http://setiathome.berkeley.edu/view_profile.php?userid=211832
the-joker
DD-WRT Developer/Maintainer


Joined: 31 Jul 2021
Posts: 1654
Location: All over YOUR webs

PostPosted: Mon Mar 14, 2022 16:00    Post subject: Reply with quote
Code:
restart samba3

That should work with all dd-wrt services, it will stop and start in succession, unless this isn't desirable for loading a overriding config. But there it is.

For compatible smb v1.0 with XP you will need to use a server that still runs that smb version. However I would advise you block wan access to those machines using access restrictions with MAC's and IP's and assign static DHCP leases also.

_________________
Saving your retinas from the burn!🔥
DD-WRT Inspired themes for routers
DD-WRT Inspired themes for the phpBB Forum
DD-WRT Inspired themes for the SVN Trac & FTP site
Join in for a chat @ #style_it_themes_public:matrix.org or #style_it_themes:discord

DD-WRT UI Themes Bug Reporting and Discussion thread

Router: ANus RT-AC68U E1 (recognized as C1)
Fried Chicken
DD-WRT User


Joined: 12 Jun 2019
Posts: 113

PostPosted: Thu Mar 17, 2022 22:25    Post subject: Reply with quote
I'm having an issue that my SMB server isn't broadcasting so I'm unable to connect to it from my WD-TV.

It doesn't show up in my Mac's Network tab, however if I connect to it manually (smb://192.168.1.1) it shows up. Once I disconnect it disappears.

_________________
So you’re a DD-WRT Expert? Figure this out: https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?p=1168315
mwchang
DD-WRT Guru


Joined: 26 Mar 2013
Posts: 1020
Location: Hung Hom, Hong Kong

PostPosted: Sun Mar 20, 2022 15:12    Post subject: Reply with quote
Fried Chicken wrote:
I'm having an issue that my SMB server isn't broadcasting so I'm unable to connect to it from my WD-TV.

It doesn't show up in my Mac's Network tab, however if I connect to it manually (smb://192.168.1.1) it shows up. Once I disconnect it disappears.

Go to the Samba settings:

1. Set Max Protocol to 2.01
2. Turn OFF encryption
3. Set Access Level to Everyone
4. Make shares Public

My bet is they don't know SMB 3.0?? If these solved the problem, raise the security level one parameter a time to find out whether you could use Access Level Restricted.


_________________
Router: Asus RT-N18U (rev. A1)

May the Force and farces be with you! Live long and prosper!

Facebook: https://www.facebook.com/changmanwai
Website: https://sites.google.com/site/changmw
SETI@Home profile: http://setiathome.berkeley.edu/view_profile.php?userid=211832
Fried Chicken
DD-WRT User


Joined: 12 Jun 2019
Posts: 113

PostPosted: Sun Mar 20, 2022 23:57    Post subject: Reply with quote
mwchang wrote:
Fried Chicken wrote:
I'm having an issue that my SMB server isn't broadcasting so I'm unable to connect to it from my WD-TV.

It doesn't show up in my Mac's Network tab, however if I connect to it manually (smb://192.168.1.1) it shows up. Once I disconnect it disappears.

Go to the Samba settings:

1. Set Max Protocol to 2.01
2. Turn OFF encryption
3. Set Access Level to Everyone
4. Make shares Public

My bet is they don't know SMB 3.0?? If these solved the problem, raise the security level one parameter a time to find out whether you could use Access Level Restricted.



While I don't have samba 2.01, I have 2.02. I set both to 2.02, and I'm waiting to see what happens.

All other settings were as stated

_________________
So you’re a DD-WRT Expert? Figure this out: https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?p=1168315
Fried Chicken
DD-WRT User


Joined: 12 Jun 2019
Posts: 113

PostPosted: Fri Apr 08, 2022 8:03    Post subject: Reply with quote
Still haven't found a reason why everything else broadcasts except the DD-WRT router's NAS.

Of course it can't be simple and just appear like every other computer and my stupid printer. Why is linux always like this -_-

_________________
So you’re a DD-WRT Expert? Figure this out: https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?p=1168315
egc
DD-WRT Guru


Joined: 18 Mar 2014
Posts: 10107
Location: Netherlands

PostPosted: Fri Apr 08, 2022 8:15    Post subject: Reply with quote
DDWRT uses ksmbd that does not advertise services.

For advertising services to Windows DDWRT uses wsdd2
(Web Service Discovery)

For advertising to Linux and MAC you need mDNS (Avahi)

I have it running in my build and it advertises to Linux Smile



linux.png
 Description:
 Filesize:  87.93 KB
 Viewed:  1008 Time(s)

linux.png



Naamloos-avahi.png
 Description:
 Filesize:  37.93 KB
 Viewed:  1006 Time(s)

Naamloos-avahi.png



_________________
Routers:Netgear R7800, R6400v1, R6400v2, Linksys EA8500, EA6900 (XvortexCFE), E2000 (converted WRT320N), WRT54GS v1.
Install guide R6400v2, R6700v3,XR300:https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=316399
Install guide R7800/XR500: https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=320614
Forum Guide Lines (important read):https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=324087
the-joker
DD-WRT Developer/Maintainer


Joined: 31 Jul 2021
Posts: 1654
Location: All over YOUR webs

PostPosted: Sat Apr 09, 2022 9:31    Post subject: Reply with quote
@egc, Im blind, which page are those settings at? It looks like the admin page, but I dont see avahi or mDNS anything on mine.
_________________
Saving your retinas from the burn!🔥
DD-WRT Inspired themes for routers
DD-WRT Inspired themes for the phpBB Forum
DD-WRT Inspired themes for the SVN Trac & FTP site
Join in for a chat @ #style_it_themes_public:matrix.org or #style_it_themes:discord

DD-WRT UI Themes Bug Reporting and Discussion thread

Router: ANus RT-AC68U E1 (recognized as C1)
egc
DD-WRT Guru


Joined: 18 Mar 2014
Posts: 10107
Location: Netherlands

PostPosted: Sat Apr 09, 2022 9:39    Post subject: Reply with quote
It is only in experimental builds.

Until now I have not succeeded in convincing BS to add it to the regular builds (FT, AsusWRT and OpenWRT have it, we can add it with Entware but that is a hassle so I think it would be nice to add it too, it adds about 120 KB so that should be doable, not perhaps for all routers but it is an option in the config files so it can/will only be added to routers with enough flash space)

It is really nice, Linux and Mac users can now see the shares and I can reach my Chromecast from another subnet.

_________________
Routers:Netgear R7800, R6400v1, R6400v2, Linksys EA8500, EA6900 (XvortexCFE), E2000 (converted WRT320N), WRT54GS v1.
Install guide R6400v2, R6700v3,XR300:https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=316399
Install guide R7800/XR500: https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=320614
Forum Guide Lines (important read):https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=324087
egc
DD-WRT Guru


Joined: 18 Mar 2014
Posts: 10107
Location: Netherlands

PostPosted: Sat Apr 09, 2022 9:51    Post subject: Reply with quote
But if you like it and think it is a useful addition then post this in this thread Smile
_________________
Routers:Netgear R7800, R6400v1, R6400v2, Linksys EA8500, EA6900 (XvortexCFE), E2000 (converted WRT320N), WRT54GS v1.
Install guide R6400v2, R6700v3,XR300:https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=316399
Install guide R7800/XR500: https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=320614
Forum Guide Lines (important read):https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=324087
the-joker
DD-WRT Developer/Maintainer


Joined: 31 Jul 2021
Posts: 1654
Location: All over YOUR webs

PostPosted: Sat Apr 09, 2022 10:01    Post subject: Reply with quote
Obviously its a nice addition since as you noted ksmbd doesn't advertise its services by default. So its a thumbs up here for implementing it.

However the advertising isn't necessary (advertising is for automatic display without user interaction afaik) as long as the share is working, one could still enter the explorer and add the path to the share on the address bar to see the share displayed, or am I wrong in this assumption? I dont really use DD-WRT for this, so hence that brain fart.

_________________
Saving your retinas from the burn!🔥
DD-WRT Inspired themes for routers
DD-WRT Inspired themes for the phpBB Forum
DD-WRT Inspired themes for the SVN Trac & FTP site
Join in for a chat @ #style_it_themes_public:matrix.org or #style_it_themes:discord

DD-WRT UI Themes Bug Reporting and Discussion thread

Router: ANus RT-AC68U E1 (recognized as C1)
egc
DD-WRT Guru


Joined: 18 Mar 2014
Posts: 10107
Location: Netherlands

PostPosted: Sat Apr 09, 2022 10:10    Post subject: Reply with quote
Sure if you know the IP address and e.g. search for smb://192.168.1.1

You know it but do other users on your network know where what and how to add it?

_________________
Routers:Netgear R7800, R6400v1, R6400v2, Linksys EA8500, EA6900 (XvortexCFE), E2000 (converted WRT320N), WRT54GS v1.
Install guide R6400v2, R6700v3,XR300:https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=316399
Install guide R7800/XR500: https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=320614
Forum Guide Lines (important read):https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=324087
the-joker
DD-WRT Developer/Maintainer


Joined: 31 Jul 2021
Posts: 1654
Location: All over YOUR webs

PostPosted: Sat Apr 09, 2022 12:12    Post subject: Reply with quote
Well, assume that only a small minority of users know how to enter paths to network shares, you know as well as I that, the reality is most people haven't a clew how tech works in general.

Also in Windows its more like \\IP or \\Server-Name

Also, does CIFS automount work fr ksmbd? Or is that related to old samba implementation and in that case will that be removed if it doesnt work for ksmbd and your feature added? Or make Cifs automount work for this instead?

On that note, DD-WRT lacks some UX fundamentals implemented in the backend, for instance this feature if it were implemented (I hope it is), should automatically be enabled when one or more services that depend on it are enabled, like CIFS automount or creating a samba share (idk which would be better as a linked auto enable. Unrelated things like freeRADIUS depend on JFFS2 to be enabled manually also, which is also anti UX. Even though on that later case, we have a help text that tell you so, Im of the opinion the large amount of regular users dont read anything or miss it entirely.

This will be worse, imagine that I implement responsive designs and make the help menu collapsible and the settings page gain the extra width to deal with tables that lack sufficient width to have umpteen table headers and respective entries below, not break the layout and show maximum information --now even if the collapsible help menu is visible by default and a user collapses it, then such help main entries are no longer visible. So auto enabling needed features or asking the user by dialog if they wants to enable them, is IMO a desired UX.

But I digress. Responsive designs a re a long way away and to test such possibilities, I have a patch up for that https://github.com/mirror/dd-wrt/pull/148

_________________
Saving your retinas from the burn!🔥
DD-WRT Inspired themes for routers
DD-WRT Inspired themes for the phpBB Forum
DD-WRT Inspired themes for the SVN Trac & FTP site
Join in for a chat @ #style_it_themes_public:matrix.org or #style_it_themes:discord

DD-WRT UI Themes Bug Reporting and Discussion thread

Router: ANus RT-AC68U E1 (recognized as C1)
Goto page 1, 2  Next Display posts from previous:    Page 1 of 2
Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Index -> General Questions All times are GMT

Navigation

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum