no internet after cli upgrade

Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Index -> Atheros WiSOC based Hardware
Goto page 1, 2  Next
Author Message
jauch888888
DD-WRT User


Joined: 23 Apr 2020
Posts: 70

PostPosted: Sun Dec 19, 2021 16:39    Post subject: no internet after cli upgrade Reply with quote
Hi,

Ive just upgraded to the today's build via terminal but internet does not work anymore, I have access to router from ssh but not from lan and web interface. I downgraded to the build from yesterday but still the same, do you think the problem is from cli upgrade instead of web interface?

thanks
Sponsor
Alozaros
DD-WRT Guru


Joined: 16 Nov 2015
Posts: 5373
Location: UK, London, just across the river..

PostPosted: Sun Dec 19, 2021 17:38    Post subject: Re: no internet after cli upgrade Reply with quote
jauch888888 wrote:
Hi,

Ive just upgraded to the today's build via terminal but internet does not work anymore, I have access to router from ssh but not from lan and web interface. I downgraded to the build from yesterday but still the same, do you think the problem is from cli upgrade instead of web interface?

thanks


no...

and not mentioned router/model, current build number, settings and ect. not much help you can get...
revise settings and so...

also "today's new build" will sound like the new build even in 2025...or after 10 years too... Rolling Eyes Cool Laughing

_________________
Atheros
TP-Link WR740Nv1 ---DD-WRT 50500 WAP
TP-Link WR1043NDv2 -DD-WRT 50841 Gateway,DNS,AP Isolation,Ad-Block,Firewall,Forced DNS,DoT,VPN,VLAN
TP-Link WR1043NDv2 -DD-WRT 50841 Gateway,DNS,Ad-Block,Firewall,Forced DNS,DoT,VPN,VLAN
TP-Link WR1043NDv2 -Gargoyle OS 1.13.0 AP,DNS,QoS,Quotas
Qualcomm-Atheros
Netgear R7800 --DD-WRT 50963 Gateway,DNS,AD-Block,AP&Net Isolation,VLAN's,Firewall,DoT,Vanilla
Netgear R9000 --DD-WRT 50927 Gateway,DNS,AD-Block,AP Isolation,Firewall,Forced DNS,DoT,2,4Ghz only,Vanilla
Broadcom
Netgear R7000 ---DD-WRT 50927 Gateway,DNS,AD-Block,Firewall,Forced DNS,VLAN's,DoT,VPN
NOT USING 5Ghz ANYWHERE
------------------------------------------------------
Stubby for DNS over TLS I DNSCrypt v2 by mac913
blkt
DD-WRT Guru


Joined: 20 Jan 2019
Posts: 4585

PostPosted: Sun Dec 19, 2021 18:15    Post subject: If your router model is Netgear R7800... Reply with quote
If Netgear R7800, probably just Telnet/SSH user root nvram erase && reboot manually reconfigure from scratch.

Only potential CLI Flash problem is from user error (e.g. syntax error, wrong url, file etc.) otherwise very simple.

'cd /tmp' then 'wget {file URL}' (http only) or 'curl -O {file URL}' (http, https, ftp). 'write {file} linux' then 'reboot'.

Code:
cd /tmp

wget http://download1.dd-wrt.com/dd-wrtv2/downloads/betas/2021/12-19-2021-r47893/netgear-r7800/dd-wrt-webupgrade.bin

(or)

curl -O ftp://ftp.dd-wrt.com/betas/2021/12-19-2021-r47893/netgear-r7800/dd-wrt-webupgrade.bin

(md5sum optional for putty logs)

md5sum dd-wrt-webupgrade.bin

write dd-wrt-webupgrade.bin linux

reboot

tftpd32.452.zip, tftpd32.464.zip, nmrpflash, Netgear R7800 and XR500 Install Guide

12-19-2021-r47893/netgear-r7800/factory-to-ddwrt.img

How to upload firmware to a NETGEAR router using TFTPD
How to upload firmware to a NETGEAR router using Windows TFTP command prompt

For Tftpd32 see anticipation window, a checkbox and value in Tftpd32 settings under advanced tftp options.
If the router for some reason times out try setting value 1024 bytes. This is a way to speed up the transfer.
blkt
DD-WRT Guru


Joined: 20 Jan 2019
Posts: 4585

PostPosted: Sun Dec 19, 2021 18:38    Post subject: Reply with quote
So, after writing the above I tried to access http web interface over wireless to EA8500 gateway.

401 bad request this new security feature is apparently enabled by default, check Ethernet later.

FYI build r47874 introduced this and aligns with jauch888888's experience. I have no WAN issue.
jauch888888
DD-WRT User


Joined: 23 Apr 2020
Posts: 70

PostPosted: Sun Dec 19, 2021 20:50    Post subject: Re: no internet after cli upgrade Reply with quote
Alozaros wrote:
jauch888888 wrote:
Hi,

Ive just upgraded to the today's build via terminal but internet does not work anymore, I have access to router from ssh but not from lan and web interface. I downgraded to the build from yesterday but still the same, do you think the problem is from cli upgrade instead of web interface?

thanks




also "today's new build" will sound like the new build even in 2025...or after 10 years too... Rolling Eyes Cool Laughing



Today, is Dec 19th, right?
A new build today is up, right?
1+1 .....
jauch888888
DD-WRT User


Joined: 23 Apr 2020
Posts: 70

PostPosted: Sun Dec 19, 2021 20:53    Post subject: Reply with quote
blkt wrote:
So, after writing the above I tried to access http web interface over wireless to EA8500 gateway.

401 bad request this new security feature is apparently enabled by default, check Ethernet later.

FYI build r47874 introduced this and aligns with jauch888888's experience. I have no WAN issue.


Thanks

I have the ea8500 too. I upgrade via ssh and wifi since a year without a problem.
blkt
DD-WRT Guru


Joined: 20 Jan 2019
Posts: 4585

PostPosted: Sun Dec 19, 2021 22:35    Post subject: Reply with quote
It's solved r47900 or later. https://svn.dd-wrt.com/?from=Dec+19%2C+2021&daysback=1&changeset=on

Sorry about R7800, when searching your posts I did not realize until after you were quoting someone else.

Still applies mostly, except obviously different folder /linksys-ea8500/ and no TFTP (instead two partitions).

Keep in mind you can always go back to your previously flashed build without upgrading again on EA8500.

'ubootenv get boot_part' then 'ubootenv set boot_part 1' or 2, alternate values returned from get, 'reboot'


Last edited by blkt on Sun Dec 19, 2021 23:36; edited 1 time in total
jauch888888
DD-WRT User


Joined: 23 Apr 2020
Posts: 70

PostPosted: Sun Dec 19, 2021 23:31    Post subject: Reply with quote
blkt wrote:
It's solved r47900 or later. https://svn.dd-wrt.com/?from=Dec+19%2C+2021&daysback=1&changeset=on


Keep in mind you can always go back to your previously flashed build without upgrading again on EA8500.

'ubootenv get boot_part' then 'ubootenv set boot_part 1' or 2, alternate values returned from get, 'reboot'


great, thanks
jauch888888
DD-WRT User


Joined: 23 Apr 2020
Posts: 70

PostPosted: Sun Dec 19, 2021 23:34    Post subject: Reply with quote
blkt wrote:
It's solved r47900 or later. https://svn.dd-wrt.com/?from=Dec+19%2C+2021&daysback=1&changeset=on



BS removed the build from today dec 19th as I can see...
blkt
DD-WRT Guru


Joined: 20 Jan 2019
Posts: 4585

PostPosted: Sun Dec 19, 2021 23:40    Post subject: Reply with quote
Yes, it's gone. I am testing r47900 behavior is normal, Ethernet WebUI access is fine wireless access disabled.

However, you will need to enable access for wireless if you want wireless client ability to access web interface.

Wireless -> Basic Settings -> Advanced Settings (for each radio) -> Wireless GUI Access Enable, Save button

My experience the enabling of Wireless GUI Access, in both wlan0 and wlan1, required only Save button once.


Last edited by blkt on Mon Dec 20, 2021 1:09; edited 2 times in total
mrjcd
DD-WRT Guru


Joined: 31 Jan 2015
Posts: 5946
Location: Texas

PostPosted: Mon Dec 20, 2021 0:48    Post subject: Reply with quote
blkt wrote:
Yes, it's gone. I am testing r47900 behavior is normal, Ethernet WebUI access is fine wireless access disabled.

However, you will need to enable access for wireless if you want wireless client ability to access web interface.

NOTE:
with r47900 after you enable wireless access to its webif save /apply settings like so


if you use local DNS the above mentioned will kill it ---> To fix:
Go to ../Services.asp at bottom of page click 'Apply Settings' then all is back good Cool
msoengineer
DD-WRT Guru


Joined: 21 Jan 2017
Posts: 1779
Location: Illinois Moderator

PostPosted: Mon Dec 20, 2021 1:28    Post subject: Reply with quote
Should we try to convince BS to make the gui access default as "ENABLED" under wifi so we don't open up a shit ton of complaints moving forward?

The setting is buried and too many newbies will miss that option...

_________________
FORUM RULES

TIPS/TRICKS: Best QCA Wifi Settings | Latency tricks | QoS Port priority | NEVER USE MU-MIMO |
Why to NOT use MU-MIMO | Max Wifi Pwr by Country | Linux Wifi Pwr | AC MCS & AX MCS | QCA 5Ghz chnls to use | WIFI Freq WIKI | TFTP R7800 | Don't buy AX | IPERF3 How-To

[R9000]50853 nightly (Main Router)
[EA8500]43192 & 45493 (2xOffsite)
[R7800] resting
[WDR3600]BS 44715 (Offsite)
[A7v5]BS 43038 (Offsite+spare napping)
mrjcd
DD-WRT Guru


Joined: 31 Jan 2015
Posts: 5946
Location: Texas

PostPosted: Mon Dec 20, 2021 2:02    Post subject: Reply with quote
msoengineer wrote:
Should we try to convince BS to make the gui access default as "ENABLED"

prolly be a good idea but makes me nonevermind now since I know about it.

I can see where it could be somewhat a security feature so most likely BS will leave like it is Wink

newbies doing an upgrade to new build wirelessly are gonna be wondering WTH ಠ︵ಠ
oh well happened few times in the past Twisted Evil
kernel-panic69
DD-WRT Guru


Joined: 08 May 2018
Posts: 13112
Location: Texas, USA

PostPosted: Mon Dec 20, 2021 2:38    Post subject: Reply with quote
msoengineer wrote:
Should we try to convince BS to make the gui access default as "ENABLED" under wifi so we don't open up a shit ton of complaints moving forward?

The setting is buried and too many newbies will miss that option...

Adding the feature to all non-Broadcom devices was requested by me, he made the default disabled (which doesn't align with the previous Broadcom feature due to a change in the logic on how it's handled). But I see no reason to change it. It shouldn't be enabled by default.

_________________
"Life is but a fleeting moment, a vapor that vanishes quickly; All is vanity"
Contribute To DD-WRT
Pogo - A minimal level of ability is expected and needed...
At some point, people just get plain tired of this place.
Because they are tired of bottom-feeders and the same old hat.

----------------------
Linux User #377467 counter.li.org / linuxcounter.net


Last edited by kernel-panic69 on Mon Dec 20, 2021 5:23; edited 3 times in total
Jovan
DD-WRT User


Joined: 06 Nov 2018
Posts: 120

PostPosted: Mon Dec 20, 2021 2:58    Post subject: Reply with quote
blkt wrote:
Yes, it's gone. I am testing r47900 behavior is normal, Ethernet WebUI access is fine wireless access disabled.

However, you will need to enable access for wireless if you want wireless client ability to access web interface.

Wireless -> Basic Settings -> Advanced Settings (for each radio) -> Wireless GUI Access Enable, Save button

My experience the enabling of Wireless GUI Access, in both wlan0 and wlan1, required only Save button once.

Do I understand correctly that in future builds I will have to connect via cable to enable access to WebUi? What if I only have mobile devices in my house? Need to borrow a laptop if I want to do a factory reset? Amazing... Confused
Goto page 1, 2  Next Display posts from previous:    Page 1 of 2
Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Index -> Atheros WiSOC based Hardware All times are GMT

Navigation

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum