New Build - 12/09/2021 - r47822

Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Index -> Marvell MVEBU based Hardware (WRT1900AC etc.)
Goto page 1, 2  Next
Author Message
blkt
DD-WRT Guru


Joined: 20 Jan 2019
Posts: 4311

PostPosted: Thu Dec 09, 2021 4:25    Post subject: New Build - 12/09/2021 - r47822 Reply with quote
Welcome to Marvell r47822 beta release thread for reporting, feedback to developers and community benefit.
Please do not flash builds until installation is understood, risks involved and device specific recovery methods.
Avoid discussions, create threads for questions, general problems or use search; this thread is not for support.
Please list router model & revision, operating & wireless mode(s) and exact filename/firmware image flashed.


Downloads: HTTPS, FTP

CLI Flash: 'cd /tmp' then 'wget {file URL}' (http only) or 'curl -O {file URL}' (http, https, ftp). 'write {file} linux' then 'reboot'.

Trac SVN: repository since last build r47745 (mirror)

OpenVPN 2.5.4: Changelog, Guides, Server, PBR, DNS, Kill Switch, Watchdog, Reverse PBR, Client, Multiple, tips & scripts.
WireGuard 1.0.20210606/Tools: Changelog, Guides, Client, Server, Advanced, PBR, KS, tips and scripts. Thanks BS & egc!

Notes:
• WRT1200AC, WRT1200AC V2, WRT1900AC, WRT1900AC V2, WRT1900ACS, WRT1900ACS V2, WRT3200ACM and WRT32X.
MiniDLNA, CoovaChilli, Privoxy, iperf3, cake, FreeRADIUS, dnsmasq, Unbound, Tor, Squid, Asterisk, OpenSSL, BusyBox, SmartDNS, mac80211, curl, proftpd
In-kernel Samba ksmbd 3.4.2++: guest behavior is now selectable. • WSD updateANTFS/NTFS3 kernel mode driver+++
CVE-2020-26147, CVE-2020-24586, CVE-2020-24587 & CVE-2020-24588 Fragattack fixed.
• 'Assign WAN port to Switch' gone, set Connection Type Disabled. • WebUI MAC Filtering (47184-47205). • Sputnik removed.
• 'Ignore WAN DNS' also ignores WAN domain. • Milkfish removed.
New DD-WRT inspired themes conversion by the-joker & BrainSlayer, micro builds excluded, see UI theme test info thread.

Issues, observations, and/or workarounds reported:
WebUI: Clear history or use a portable. Temporary cache bypass: Ctrl+F5, Cmd+Shift+R or new private window/incognito.
Please report findings with steps needed to reproduce, configuration, clients, output, logs and important information below!

Important:
• For issues provide applicable info: 'dmesg' 'cat /tmp/var/log/messages', syslog klog, serial, strace, tcpdump, wireshark etc.
• Any firewall NAT or WAN issues, show output: 'iptables -vnL' 'iptables -t nat -vnL' 'iptables -t mangle -vnL' and /tmp/.ipt file.
• Gremlins: reset & configure manually, not restore a backup. Reboot. Search Trac & discuss in forum before opening tickets.
• Please include operating & wireless modes (e.g. Gateway, Router, AP, CB, WDS, Mesh) & relevant configuration information.

Example Template:
Code:
[b]Router/Version: [/b]
[b]File/Kernel: [/b]
[b]Previous/Reset: [/b]
[b]Mode/Status: [/b]
[b]Issues/Errors: [/b]
Sponsor
Argenis
DD-WRT User


Joined: 18 Feb 2019
Posts: 159

PostPosted: Thu Dec 09, 2021 10:51    Post subject: Reply with quote
Router/Version: WRT3200ACM v1
File/Kernel: ddwrt-linksys-wrt3200acm-webflash.bin r47822
Previous/Reset: r47745 (4 Dec 2021) no reset
Mode/Status: Router/AP DNSCrypt, openVPN client, Firewall
Issues/Errors: None so far, will update if there's any.

_________________
Router: Linksys WRT3200ACM WLAN0 and 1 have same SSID
88W8964 802.11ac WLAN0 Mode AP VHT80 80MHz Mixed Mode Channel and Extension Channel Auto Extension LL-6
88W8964 802.11ac WLAN1 Mode AP 20 MHz Mixed Mode Channel Auto
SD8887 802.11ac disabled but visible on GUI and CLI
TX Power 18 dBm
Antenna Gain 0 dBi
U-APSD (Automatic Power Save)Enabled 
Protection Mode None
RTS Threshold Disabled
Short Preamble Disabled 
Short GI Enabled
Single User Beamforming Enabled
Multi User Beamforming Enabled 
AP Isolation Disabled
Beacon Interval 100
DTIM Interval 2
WMM Support Enabled 
Radar Detection Disabled 
ScanList default
Sensitivity Range (ACK Timing) 500 (Default: 500 meters)
Max Associated Clients 256 (Default: 256 Clients)
Minimum Signal for authenticate -128
Minimum Signal for connection -128
Poll Time for signal lookup 10
Amount of allowed low signals 3
Wireless security is WPA2 Personal CCMP-128 only
QAM256 is on
dpp3530
DD-WRT Guru


Joined: 12 Dec 2007
Posts: 577
Location: Pittsburgh, PA USA

PostPosted: Fri Dec 10, 2021 23:10    Post subject: Reply with quote
Router/Version: WRT1900AC v1
File/Kernel: ddwrt-linksys-wrt1900ac-webflash.bin, R47822
Previous/Reset: R47745, no reset
Mode/Status: Gateway, OpenVPN server, Wireguard server, DOH, IPV6 via Hurricane tunnel. All working.
Issues/Errors: None. Upload and download speeds over wifi consistent with previous builds but still slightly slower than the Broadcom routers I'm using as access points.

_________________
__________________________
Linksys WRT-1900AC
DD-WRT v3.0 STD
Netgear R7000
DD-WRT v3.0 STD
Netgear R7800
DD-WRT v3.0 STD
Rickers
DD-WRT User


Joined: 10 May 2015
Posts: 66

PostPosted: Tue Dec 14, 2021 1:26    Post subject: Reply with quote
Router/Version: WRT1900ACv1
File/Kernel: ddwrt-linksys-wrt1900ac-webflash.bin, 47822
Previous/Reset: prior 47692, factory reset this time
Mode/Status: AP, sysctl settings at defaults
Issues/Errors: None yet

I took the time to document my settings on 47692, upgraded to 47822, did the factory reset, and reapplied my settings.

Things good so far. No 5GHz issues yet with Apple/Android devices.
phlegmer
DD-WRT User


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 293
Location: Sector 001

PostPosted: Wed Dec 15, 2021 3:41    Post subject: Reply with quote
Router/Version: WRT1900ACSv2
File/Kernel: ddwrt-linksys-wrt1900acsv2-webflash.bin, 47822. Purged nvram data and started fresh after the install
Previous/Reset: 44048 (08/02/2020)
Mode/Status: AP
Issues/Errors: Worked fine for about 2 days. Then the 2.4ghz radio was acting up. Devices would no longer connect. Some would reprompt for password and then it would return "unable to connect". 5ghz radio seemed to still work. This was seen on Chromebook, Apple devices and HP laptop. Power cycled solved the problem....for now.

So it's been quite a while since I've updated. Pretty sure I stayed on that old build because of this very issue. Figured I'd give it a shot. Any advice or what kind of feedback I can give when it happens again?

Thanks
kernel-panic69
DD-WRT Guru


Joined: 08 May 2018
Posts: 12959
Location: Texas, USA

PostPosted: Wed Dec 15, 2021 5:09    Post subject: Reply with quote
Do a hard reset and configure from scratch. Previous build on one partition, current build on the other. 44048 was prior to a lot of things that changed and that is probably where you're having issues. And by previous build, I mean the release prior to this one; otherwise, same build on both partitions. #that454casullhurtswhenittakesyourfeetoff
_________________
"Life is but a fleeting moment, a vapor that vanishes quickly; All is vanity"
Contribute To DD-WRT
Pogo - A minimal level of ability is expected and needed...
At some point, people just get plain tired of this place.
Because they are tired of bottom-feeders and the same old hat.

----------------------
Linux User #377467 counter.li.org / linuxcounter.net
phlegmer
DD-WRT User


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 293
Location: Sector 001

PostPosted: Wed Dec 15, 2021 15:08    Post subject: Reply with quote
kernel-panic69 wrote:
Do a hard reset and configure from scratch


I probably should have been more clear on my process. I apologize.

I actually have 2 similar routers. One is a 1900acs and the other a 1900ac. When I upgrade, I do the reset button thing on the router that isn't currently in production. After it's reset, I plug it into my computer that has 2 NIC's and the routers will have different IP ranges. Once I'm in the router that was just been reset, I apply the firmware and make it so that it clears all the data when it installs. After completion, I then go through page by page between the freshly flashed router and the one that is in production to setup all my specific configs (fixed IP's, Port Forwarding, DDNS, etc) Once completed, I change the IP range of the flashed router to the production IP range. Power them both down and then swap routers.

The 1900acs is the current one that is running. I suppose it could be possible that this router is bad. If this becomes a reoccuring issue, I can do the same thing again to the AC model to rule that out.

No logs I could maybe post to shed some light on this?
blkt
DD-WRT Guru


Joined: 20 Jan 2019
Posts: 4311

PostPosted: Wed Dec 15, 2021 16:00    Post subject: Reply with quote
Your methods of clearing nvram should be fine, though personally I do not reset during firmware upgrade.
After successful upgrade I hardware reset 10 seconds or nvram erase && reboot from Telnet/SSH as root.

Marvell WRT series 2.4 GHz long history, vendor abandoned driver & blobs, consider another access point.

Do you have any internet of things, smart switches, automation or anything similar connected to 2.4 GHz?
Fixed IP addresses are static leases? How have you configured 2.4 GHz? Logs may help might need serial.
phlegmer
DD-WRT User


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 293
Location: Sector 001

PostPosted: Thu Dec 16, 2021 2:37    Post subject: Reply with quote
No IoT's. Just normal things connected via 2.4ghz (computers, phones, tablets, consoles, roku, etc.) No smart switches. Some static leases.

As far as how the radio is configed, nothing unusual. NG-Mixed, Full (20 MHz), Auto channel, broadcast SSID, WPA2 Personal. Also have a Virtual Interface to that radio for the Guest network.
blkt
DD-WRT Guru


Joined: 20 Jan 2019
Posts: 4311

PostPosted: Thu Dec 16, 2021 4:10    Post subject: Reply with quote
Specify a channel (non-overlapping are 1, 6 or 11), wireless network mode Mixed, separate SSIDs.

No improvement, need all wireless configuration details including VAPs & 2.4 GHz connected clients.

If you rely heavily on 2.4 GHz consider external access point or another router for a guest network.
greatmoo27
DD-WRT Novice


Joined: 22 Jan 2019
Posts: 30

PostPosted: Thu Dec 16, 2021 10:10    Post subject: Reply with quote
Router/Version: WRT1900ACSv2
File/Kernel:47822
Previous: 44048
Mode/Status: AP

Took the plunge and updated to 47822 after having been on 44048 for a year plus. I can say that all my Apple hardware (iPhone, iPad, iMac) are finally working fine. Will continue to monitor. I cleared NVRAM and updated both partitions to 47822.
Rickers
DD-WRT User


Joined: 10 May 2015
Posts: 66

PostPosted: Thu Dec 16, 2021 13:03    Post subject: Reply with quote
Do 'Factory Defaults' in the UI (what I did) and 'nvram erase' in ssh do the same thing?
blkt
DD-WRT Guru


Joined: 20 Jan 2019
Posts: 4311

PostPosted: Thu Dec 16, 2021 14:35    Post subject: Reply with quote
Last I checked, if I was searching correct area, WebUI performs nvram clear, then restores dd-wrt defaults.

So not same but understandable since some devices should not do nvram erase. Marvell WRT series is fine.
phlegmer
DD-WRT User


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 293
Location: Sector 001

PostPosted: Fri Dec 17, 2021 4:40    Post subject: Reply with quote
blkt wrote:
Specify a channel (non-overlapping are 1, 6 or 11), wireless network mode Mixed, separate SSIDs.

I used to be pretty adamant about the channel thing. But after reading that when the router comes up while set to auto, it determines the best channel at that time. So I've used it for years that way and seemed to work fine. Changed it to one of the 3 primary channels for now. I always was under the understanding if you use Mixed Mode, it is allowing all the legacy protocols which in turn can reduce the throughput. Hence why I'm using the mode I am using. Is this not correct? SSID's are separated.

blkt wrote:

No improvement, need all wireless configuration details including VAPs & 2.4 GHz connected clients.


I'm not super well versed with the CLI syntax. Is there a specific command to return the wifi configs?

Thanks
rbronco21
DD-WRT Novice


Joined: 12 Jul 2013
Posts: 12

PostPosted: Sun Dec 19, 2021 11:13    Post subject: Reply with quote
Router/Version: WRT1900ACS V2
File/Kernel: ddwrt-linksys-wrt1900acsv2-webflash-r47822.bin
Previous/Reset: r44048, garbage with 44048 settings, reset fixed it
Mode/Status: AP, most settings default
5GHz-AC/N-Mixed,VHT80,36,UU (+6)
2.4GHz-NG-Mixed,Full,11
Works with iPhones, an iPad mini, laptops, a million smart plugs, nests, streaming devices...
Issues/Errors: Status->LAN->Active Clients table rows are uneven and don't line up very well - I can deal with wifi drops, but this makes it totally unusable!
Goto page 1, 2  Next Display posts from previous:    Page 1 of 2
Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Index -> Marvell MVEBU based Hardware (WRT1900AC etc.) All times are GMT

Navigation

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum