New Build - 07/20/2021 - r47074

Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Forum Index -> Broadcom SoC based Hardware
Goto page 1, 2  Next
Author Message
blkt
DD-WRT Guru


Joined: 20 Jan 2019
Posts: 3161

PostPosted: Tue Jul 20, 2021 9:46    Post subject: New Build - 07/20/2021 - r47074 Reply with quote
[WARNING]: This thread is only for feedback on this beta release for developers and the community's benefit.
DO NOT flash this beta release unless you understand the risks involved and device specific recovery methods.
Avoid discussions! Create threads for questions, general problems or use search; this thread is not for support.
Please list router model & revision, operating & wireless mode(s) and exact filename/firmware image flashed.


Downloads: (DD-WRT website) HTTPS & FTP (try another if a link does not work)

CLI Flash: 'cd /tmp' then 'wget {file URL}' (or 'curl -k {file URL} -o {file}') with http (not https) or ftp. Then 'write {file} linux'.

Repository: Trac SVN changelog since last build r47040 (GitHub mirror)

Notes:
OpenVPN 2.5.3: Guides, Server, PBR, Reverse PBR, Client (see second post), Kill Switch, update tips, scripts and more.
WireGuard 1.0.20210606/Tools: Guides, Client, Server, Advanced, PBR, KS, update tips, scripts & more. Thanks BS & egc!
• CVE-2019-14899 VPN fix (applicability depends on VPN setup) and GUI toggle since r41813.
Experimental build option for Broadcom 8MB+ K2.x devices (limited currently): broadcom_K3X_mipsel32r1
• Broadcom MIPS devices are now on kernel 4.4. • Support added for TP-Link Archer C8 v2 and v3.
SmartDNSMiniDLNAUnboundCoovaChilliOpenSSLdnsmasqPrivoxyTorSquidFreeRADIUSiperf3 cake
In-kernel Samba (ksmbd 3.3.9+): default min/max versions changed. • WSD updateANTFS/NTFS3 kernel mode driver++
• Added swconfig support for Broadcom devices.
CVE-2020-26147, CVE-2020-24586, CVE-2020-24587 & CVE-2020-24588 (Fragattack) fixed.
• "Assign WAN port to Switch" feature removed to be reworked in a future release.

Issues, observations, and/or workarounds reported:
DNScrypt 1.95 can still be used in the GUI, but v2 (not compatible) requires Golang and thus Entware. #6246
WDS does not work on Broadcom ARM devices (only MIPS<->MIPS) & bridge modes on k4.4 devices may sometimes work
in some configurations for certain builds but are not supported by the bcmdhd driver. Use client or repeater instead.
VAPs not working at boot fixed for unbridged VAPs in 40562 - 40566. Effective startup commands discussion thread is here.
If start-up scripts do not work from USB add a delay, e.g. wait script or 'sleep 25'.
Broadcom ARM devices if 5 GHz channels are missing, via Telnet/SSH: 'nvram set brcm_unlock=1' 'nvram commit' 'reboot'
Show us your findings with steps to reproduce, configuration, output, logs and important information below!

Important:
• For issues provide applicable info: 'dmesg', 'cat /tmp/var/log/messages', syslog, klog, serial, strace, tcpdump, wireshark etc.
• Any firewall NAT or WAN issues, show output: 'iptables -vnL', 'iptables -t nat -vnL', 'iptables -t mangle -vnL' and /tmp/.ipt file.
• Search SVN tickets & discuss in forum before opening. Before reporting: reset & manually set up, not restore from a backup.
• Please include operating & wireless modes (e.g. Gateway, Router, AP, CB, WDS, Mesh) & relevant configuration information.

Example Template:
Code:
[b]Router/Version: [/b]
[b]File/Kernel: [/b]
[b]Previous/Reset: [/b]
[b]Mode/Status: [/b]
[b]Issues/Errors: [/b]
Sponsor
turbowells
DD-WRT User


Joined: 14 Sep 2019
Posts: 236
Location: Maine, USA

PostPosted: Tue Jul 20, 2021 12:54    Post subject: Reply with quote
Router/Version: Asus RT-N12D
File: dd-wrt.v24-#####_NEWD-2_K3.x_mega.bin
Firmware: DD-WRT v3.0-r47074 mega (07/20/21)
Kernel: Linux 4.4.274 #10671 Tue Jul 20 04:59:19 +07 2021 mips
Mode: OpenVPN Gateway
Previous: r47033
Reset?: N
Status: Working
IONK
DD-WRT User


Joined: 19 Aug 2011
Posts: 321

PostPosted: Tue Jul 20, 2021 13:09    Post subject: Reply with quote
Router/Version: D-Link DIR-868L Rev.A1
File/Kernel: dir868a-webflash.bin / Linux 4.4.274 #3699 SMP Tue Jul 20 01:43:55 +07 2021 armv7l
Previous/Reset: DD-WRT v3.0-r47073 std (07/19/21) / no
Mode/Status: Repeater Bridge on 5GHz AC/N-Mixed (wl0 is purposely turned off) + USB Storage + lighttpd + ProFTPD + Cron / working
Issues/Errors: none

_________________
▫ RSS feed for DD-WRT releases: https://politepol.com/fd/NfCoAP5bUJXU
easyddup - A simple upgrade/downgrade utility by yoyoma2
seanPH
DD-WRT Novice


Joined: 01 Jul 2021
Posts: 19

PostPosted: Tue Jul 20, 2021 14:17    Post subject: R7000 working after upgrade Reply with quote
Router/Version: NetGear R7000
File: netgear-r7000-webflash.bin
Firmware: Firmware: DD-WRT v3.0-r47074 std (07/20/21)
Kernel: Linux version 4.4.274
Mode: Router, wifi/eth, 2 subnets, 2x WG tunnels
Previous: r46974
Reset?: N
Status: Working after reboot

upgraded using:
Code:

wget http://download1.dd-wrt.com/dd-wrtv2/downloads/betas/2021/07-20-2021-r47074/netgear-r7000/netgear-r7000-webflash.bin
write netgear-r7000-webflash.bin linux &

Was having strange problems with Wireguard tunnels on r46974. Upgrading now just in hope it might help, not because I suspect r46974 was the cause.

My WG problems (am still investigating) as follows: 2 tunnels both to different peers in same commercial VPN provider.

First tunnel works fast and reliable - always up - only estimate 5% performance degrade compared to running without VPN. First tunnel used for 15 of 18 devices on private/secure subnet. Incoming ports on that tunnel are blocked by the VPN provider.

Second Wireguard tunnel peers to a dedicated/static IP and has incoming port-forwarding enabled by VPN provider. It is used by a subnet with only 2 devices (servers) for ssh, web, files etc. 2nd tunnel connects with no problems and stays up. Starting performance is similar to first tunnel. Speed performance gradually degrades over 2 or 3 days. Speedtest results afters 3 days up typically down from 100mbps to 40Mbps.. Restarting the (2nd) tunnel restores performance for outbound usage (mildly annoying - as lightly used at this time). The main problem for me is that inbound usage on the 2nd tunnels, connections are not reliable. Initial inbound connect is good, but then drops out after a few minutes... As I said - I do not blame the dd-wrt software and give my huge thanks to BS and the other devs... My suspicion for blame is the commercial VPN provider and also my IPTABLES. My reason for that opinion is based on the first WG tunnel working so well.

I will report back if any changes in the performance of my 2 WG tunnels after upgrade to r47074.

Feedback - I am sure this is known - in the "Wireguard status" section on tunnels tab, both tunnels (oet1 and oet2) show status details of oet1. So (if I feel the need to) I just check the syslog for status about oet2. It always comes up and connects without error, so I check it rarely Smile
Frakko
DD-WRT User


Joined: 06 May 2016
Posts: 411

PostPosted: Tue Jul 20, 2021 14:57    Post subject: Reply with quote
Router Model: Netgear R7000
Firmware Version: DD-WRT v3.0-r47074 std (07/20/21)
Kernel Version:Linux 4.4.274 #3699 SMP Tue Jul 20 01:43:55 +07 2021 armv7l
Status: Working
Issues/Errors: none so far
dpp3530
DD-WRT Guru


Joined: 12 Dec 2007
Posts: 537
Location: Pittsburgh, PA USA

PostPosted: Tue Jul 20, 2021 15:56    Post subject: Reply with quote
Router Model: Linksys EA6700
Firmware Version: DD-WRT v3.0-r47074 std (07/20/21)
Kernel Version:Linux Linux 4.4.274 #3689 SMP Mon Jul 19 13:42:08 +07 2021 armv7l
Status: Did not work
Issues/Errors: Upgraded from r47073 via TFTP method (only method that has worked on this router). Never successfully booted into DD-WRT, even after repeated TFTP attempts and a hard reset. TFTPed the 47073 firmware and redid config from scratch, and all is well.

I have a serial cable but this model is very difficult to disassemble without breaking plastic.

_________________
__________________________
Linksys WRT-1900AC
DD-WRT v3.0 STD 47377
Linksys EA6700
DD-WRT v3.0 STD 47377
Asus RT-AC56U
DD-WRT v3.0 STD 47377
Netgear AC1450
DD-WRT v3.0 STD 47377
DarN
DD-WRT Novice


Joined: 20 Jul 2021
Posts: 1
Location: Norway

PostPosted: Tue Jul 20, 2021 15:57    Post subject: AC66U Reply with quote
Router/Version: Asus RT-AC66U B1
File/Kernel: Linux 4.4.274 #10655 Tue Jul 20 04:11:45 +07 2021 mips
Previous/Reset: v3.0-r47040 giga/No
Mode/Status: Gateway
Issues/Errors: Nothing noticeable - see below

CTF seems to be starting up multiple times:
Code:
Jul 20 17:27:53 DD-WRT AC66U user.info : ctf : fast path forwarding successfully started
Jul 20 17:27:54 DD-WRT AC66U user.info : pptpd : daemon successfully stopped
Jul 20 17:27:54 DD-WRT AC66U user.info : dnsmasq : daemon successfully stopped
Jul 20 17:27:55 DD-WRT AC66U user.info : ctf : fast path forwarding successfully started
Jul 20 17:27:55 DD-WRT AC66U user.info : dnsmasq : daemon successfully started
Jul 20 17:27:56 DD-WRT AC66U user.info : vpn modules : vpn modules successfully unloaded
Jul 20 17:27:56 DD-WRT AC66U user.info : vpn modules : nf_conntrack_proto_gre successfully loaded
Jul 20 17:27:56 DD-WRT AC66U user.info : vpn modules : nf_nat_proto_gre successfully loaded
Jul 20 17:27:57 DD-WRT AC66U user.info : vpn modules : nf_conntrack_pptp successfully loaded
Jul 20 17:27:57 DD-WRT AC66U user.info : vpn modules : nf_nat_pptp successfully loaded
Jul 20 17:27:57 DD-WRT AC66U user.info : ctf : fast path forwarding successfully started
Jul 20 17:27:58 DD-WRT AC66U user.info : ctf : fast path forwarding successfully started

I don't know if this should happen, but I saw a commit related to this in this update.

_________________
EG400+AC66U, 500MBit Fiber
kushwavez
DD-WRT Novice


Joined: 15 Jun 2020
Posts: 32

PostPosted: Tue Jul 20, 2021 17:56    Post subject: Reply with quote
Router/Version: ASUS RT-AC56U
File/Kernel: DD-WRT v3.0-r47074 std (07/20/21) Linux 4.4.274 #3699 SMP Tue Jul 20 01:43:55 +07 2021 armv7l
Previous/Reset: DD-WRT v3.0-r47073 std (07/19/21) / Linux 4.4.274 #3689 SMP Mon Jul 19 13:42:08 +07 2021 armv7l / yes
Mode/Status: Gateway, WAN DHCP, LAN Static 10.7.1.1/29, WireGuard
Issues/Errors:

On r47040 I had a problem with Flow Acceleration as described here: https://svn.dd-wrt.com/ticket/7444

Looking at the changelog I see that fixes are applied, but there is a new problem.

Now after upgrading I don't have Flow Acceleration in GUI anymore so I can't set CTF & FA.

I do not use QoS, WAN is DHCP, LAN is static, I did two restarts.

I see this in logs:

Code:
attaching FA
CHIPID 53010, rev 2
not FA capable


According to the wiki then the Flow Acceleration menu should appear, but it's not the case unfortunately. The CPU is a Northstar BCM4708



rtac56u_r47074_syslog.txt
 Description:
RT-AC56U syslog

Download
 Filename:  rtac56u_r47074_syslog.txt
 Filesize:  50.42 KB
 Downloaded:  29 Time(s)


rtac56u_r47074_dmesg.txt
 Description:
RT-AC56U dmesg

Download
 Filename:  rtac56u_r47074_dmesg.txt
 Filesize:  16.65 KB
 Downloaded:  36 Time(s)

seanPH
DD-WRT Novice


Joined: 01 Jul 2021
Posts: 19

PostPosted: Tue Jul 20, 2021 17:58    Post subject: Re: R7000 working after upgrade Reply with quote
seanPH wrote:
The main problem for me is that inbound usage on the 2nd tunnels, connections are not reliable. Initial inbound connect is good, but then drops out after a few minutes...


Further testing and it looks suspiciously like 25 seconds - that is - incoming connection, going to behind NAT, connect and then about 25-30 seconds the connection closes. I think the keepalive packets (udp) are not getting through... I am a bit of loss how to progress this problem
Pdobrien3
DD-WRT User


Joined: 12 Dec 2015
Posts: 135

PostPosted: Tue Jul 20, 2021 18:33    Post subject: Reply with quote
Router/Version: Asus RT-AC68U H/W Version C1
Mode: WAP, Guest VLANs
File: asus_rt-ac68u-firmware.trx, Firmware: DD-WRT v3.0-r47074 std (07/20/21)
Kernel: Linux 4.4.274 #3699 SMP Tue Jul 20 01:43:55 +07 2021 armv7l
Status: Main VLAN still not working. Configured with two guest VLANs (14 and 15). Wireless access for guest vlans works fine. Can't get a dhcp address through main vlan. If set manually, everything works fine. VLAN trunk through port 2. I think I finally figured out what is going on. Which ever port is tagged for the VLANs sets the native VLAN to 0. I am under the impression that the native VLAN is 1. All the ports not tagged have:

disable: ???
pvid: 1
link: port:1 link:down

The tagged port has:

disable: ???
pvid: 0
link: port:2 link:down

And port 0 has:


disable: ???
pvid: 2
link: port:0 link:down

Is there a startup command I can do to set the pvid on the tagged port to 1 so I can test my theory.
Pdobrien3
DD-WRT User


Joined: 12 Dec 2015
Posts: 135

PostPosted: Wed Jul 21, 2021 0:27    Post subject: Reply with quote
So I can 100% confirm that:

swconfig dev switch0 port 2 set pvid 1
swconfig dev switch0 set apply

Fixes my issues with VLANs on the Asus RT-AC68U C1
ddwrtfollower
DD-WRT Novice


Joined: 17 Mar 2021
Posts: 11

PostPosted: Wed Jul 21, 2021 1:17    Post subject: Reply with quote
Router/Version: Netgear R8000 Broadcom BCM4709 1000 Mhz
File/Kernel: DD-WRT v3.0-r47074 std (07/20/21) / Linux 4.4.274 #3704 SMP Tue Jul 20 03:56:08 +07 2021 armv7l
Previous/Reset: Firmware: DD-WRT v3.0-r47073 std (07/19/21) RETRACTED / NoReset
Mode/Status: WAN router, WiFi AP 3 bands OK (DNS, DHCP, ...), nothing else
Issues/Errors: None found

Note: Networking.asp displays Ethernet ports 1W+6L whereas this RTR has only 1W+4L


Hi warm thanks again just found previous retracted by chance! Is there any RSS or other means to received update on forum other than thread? Like Broadcom SoC based Hardware for example? (or any other one, you might understand that I have some preferences Wink

_________________
Netgear R3700 R8000 Asus AC68 AC5300 AX11000
seanPH
DD-WRT Novice


Joined: 01 Jul 2021
Posts: 19

PostPosted: Wed Jul 21, 2021 7:14    Post subject: Re: R7000 working after upgrade Reply with quote
seanPH wrote:

Further testing and it looks suspiciously like 25 seconds - that is - incoming connection, going to behind NAT, connect and then about 25-30 seconds the connection closes. I think the keepalive packets (udp) are not getting through... I am a bit of loss how to progress this problem


On my WG tunnels I changed "keepalive" 25-> 15 and "MTU" 1440 -> 1296 and then added to the firewall commands:

# tell server to use (my) MTU setting of 1296 not the default
iptables -A FORWARD -p tcp --tcp-flags SYN,RST SYN -j TCPMSS --clamp-mss-to-pmtu

That change seems to have helped alot, it has fixed connections to the webserver (serving static pages for test). They work now without dropouts. BUT - most import is SSH. And that is still the same Sad . Meaning, from outside successful connect to SSH (auth by saved key), and I can type a commands... like "ls -al"...and then again "ls-al"... and by then the connection drops out (about 10-15 sec).

Any thoughts on this would be much appreciated....


Last edited by seanPH on Wed Jul 21, 2021 9:18; edited 1 time in total
egc
DD-WRT Guru


Joined: 18 Mar 2014
Posts: 8184
Location: Netherlands

PostPosted: Wed Jul 21, 2021 7:47    Post subject: Reply with quote
@seanPH, this is just the build thread to report not to get support, for that open a separate thread.
My WG status windows show the information from their respective tunnels.
Of course if you start it sends out the same amount of traffic and the same handshake time



Naamloos.png
 Description:
 Filesize:  17.96 KB
 Viewed:  1565 Time(s)

Naamloos.png



_________________
Routers:Netgear R7800, R6400v1, R6400v2, Linksys EA8500, EA6900 (XvortexCFE), E2000 (converted WRT320N), WRT54GS v1.
WireGuard Documents & Guides:https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=327397
OpenVPN Documents & Guides: https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=327398
IPSET: https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=327261
Install guide R6400v2:http://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=316399
Install guide R7800: https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=320614
Forum Guide Lines (important read):https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=324087
seanPH
DD-WRT Novice


Joined: 01 Jul 2021
Posts: 19

PostPosted: Wed Jul 21, 2021 9:24    Post subject: Reply with quote
Thanks @egc I will raise support thread. Sorry for wrong place.. Mine shows SAME endpoint for both tunnels - that shows it is clearly wrong. It also shows same time/data, which could possibly be correct as you point out.
Goto page 1, 2  Next Display posts from previous:    Page 1 of 2
Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Forum Index -> Broadcom SoC based Hardware All times are GMT

Navigation

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum