New Build - 05/13/2021 - r46640

Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Forum Index -> Marvell MVEBU based Hardware (WRT1900AC etc.)
Goto page 1, 2  Next
Author Message
kernel-panic69
DD-WRT Guru


Joined: 08 May 2018
Posts: 12497
Location: Texas, USA

PostPosted: Thu May 13, 2021 16:24    Post subject: New Build - 05/13/2021 - r46640 Reply with quote
[WARNING]: This thread is only for feedback on this beta release for developers and the community's benefit.
DO NOT flash this beta release unless you understand the risks involved and device specific recovery methods.
Avoid discussions! Create threads for questions, general problems or use search; this thread is not for support.
Please list router model & revision, operating & wireless mode(s) and exact filename/firmware image flashed.


Downloads: (DD-WRT website) HTTPS & FTP (try another if a link does not work)

CLI Flash: 'cd /tmp' then 'wget {file URL}' (or 'curl -k {file URL} -o {file}') with http (not https) or ftp. Then 'write {file} linux'.

Repository: Trac SVN changelog since last build r46604 (GitHub mirror)

Notes:
OpenVPN 2.5.2: Guides, Server, PBR, Reverse PBR, Client (see second post), Kill Switch, update tips, scripts and more.
WireGuard 1.0.20210219/Tools: Guides, Client, Server, Advanced, PBR, KS, update tips, scripts & more. Thanks BS & egc!
• CVE-2019-14899 VPN fix (applicability depends on VPN setup) and GUI toggle since r41813.
SmartDNSMiniDLNA • Unbound 1.13.1 • CoovaChilli 1.6 • Tor 0.4.5.7 • OpenSSL 1.1.1k • Dnsmasq 2.85 • Privoxy 3.0.32
In-kernel Samba (ksmbd 3.3.9+): default min/max versions changed. • WSD updateANTFS/NTFS3 kernel mode driver++.
CVE-2020-26147, CVE-2020-24586, CVE-2020-24587, & CVE-2020-24588 (Fragattack) fixed.

Issues:
• Show us your findings with steps to reproduce, configuration, output, logs and important information below!

Important:
• For issues provide applicable info: 'dmesg', 'cat /tmp/var/log/messages', syslog, klog, serial, strace, tcpdump, wireshark etc.
• Any firewall NAT or WAN issues, show output: 'iptables -vnL', 'iptables -t nat -vnL', 'iptables -t mangle -vnL' and /tmp/.ipt file.
• Search SVN tickets & discuss in forum before opening. Before reporting: reset & manually set up, not restore from a backup.
• Please include operating & wireless modes (e.g. Gateway, Router, AP, CB, WDS, Mesh) & relevant configuration information.

Example Template:
Code:
[b]Router/Version: [/b]
[b]File/Kernel: [/b]
[b]Previous/Reset: [/b]
[b]Mode/Status: [/b]
[b]Issues/Errors: [/b]

_________________
Official Forum Rules, Guidelines & Helpful InformationFirmware FAQInstallation WikiWhere Do I Download Firmware‽
DON'T use Chromium-based browsersRTFM/STFW TL;DR is NOT an excuse. • Why Should I Care What Color the Bikeshed Is‽
Please DO NOT PM me with questions; Ask in the forum. ---------------------- Linux User #377467 counter.li.org / linuxcounter.net


Last edited by kernel-panic69 on Fri May 14, 2021 1:26; edited 1 time in total
Sponsor
Monza
DD-WRT User


Joined: 01 Jul 2018
Posts: 367

PostPosted: Thu May 13, 2021 23:12    Post subject: Reply with quote
Upgraded WRT1200AC v1's from r46604 to r46640 using Brave 1.10.97 (64-bit) running on Linux Mint 20.1 OS hardwired via Cat6.

Successful update and reboot. No reset, nothing disabled prior to update, uptime approx 4 hrs, wired/wireless connected, vpn up immediately (Expressvpn). I do not use NAS. SFE, QoS and IPv6 are always disabled. OpenVPN client/DNSMasq and radios always enabled. I do not have any Apple devices.

Kernel Version Linux 4.9.268 #2596 SMP Thu May 13 04:42:42 +07 2021 armv7l

No issues with a routine update session.
kosmos
DD-WRT Novice


Joined: 31 Jan 2013
Posts: 29

PostPosted: Fri May 14, 2021 14:35    Post subject: Reply with quote
Hello Monza, you are one of the few who have no problems with the WRT3200, I would be interested if you have no Apple devices or Android 10 devices?
o2bad455
DD-WRT User


Joined: 08 Oct 2015
Posts: 189

PostPosted: Fri May 14, 2021 17:14    Post subject: Reply with quote
Router/Version: WRT1900ACSv2 / r46640
File/Kernel: webflash / Linux 4.9.268 #2596 SMP Thu May 13 04:42:42 +07 2021 armv7l
Previous/Reset: r46604 / No
Mode/Status: Gateway, OpenVPN Client, FreeRadius Server / Up
Issues/Errors:
None!
Comments: Updated via Putty SSH from r46604 in linux partition #1 to r46640 in linux partition #2 and rebooted. The first thing I noticed is that wifi wlan0 (5GHz) has started working again, thanks! It's almost the weekend, so I might be able to entice some Apple devices back for testing.

EDIT:

Issues/Errors: The previous build r46604 had been up for 3 days (although no Apple devices AFAIK) with the only issue being non-functional 5GHz. For testing r46640, I was able to round up an Apple iPad with iOS 14.4 (now updating to iOS 14.5), and a couple of Android devices. Although 5GHz was working at boot, within less than an hour my PC lost the 5GHz connection but also could not reconnect on any wifi or wired connection. The iPad (with MAC randomization or Private Address) and Androids (7 and 9) were still connected and successfully ran speedtests, but could not reconnect after intentional disconnections. Log attached. I'll attempt to test again 1) without any Apple devices, and if working without Apples, then 2) with an Apple but without MAC-randomization/Private-Address, and 3) with @SurprisedItWorks' potential fix both with and without MAC-randomization.

EDIT #2:
After rebooting but not connecting any Apple devices (just one PC on 5GHz wlan0 WPA3-EAP and one Android on 2.4GHz wlan1.1 WPA2-EAP), the router's been up for over 4 hours with no issues (as opposed to less than 1 hour with one Apple connected). So I'll now add the Apple per above plan and continue testing.

EDIT #3:
Surprisingly, no problems so far over three (3) hours and counting after connecting the Apple iPad Air 2 with Private Address (MAC randomization) still on. The only change since today's first test where the router lost all reconnectivity in less than one (1) hour is that the iPad has now updated to iOS 14.5.1.

_________________
My DD-WRT Routers:
Linksys WRT1900ACS - Marvell (2x): r48646
Netgear R7000 - Broadcom (3x): r47720
Netgear R9000 - Atheros (1x): r47608
PC x86-64 VM - Atheros (1x): r46316
Linksys WRT54G/GS - Broadcom (4x): r44715


Last edited by o2bad455 on Sat May 15, 2021 0:58; edited 19 times in total
SurprisedItWorks
DD-WRT Guru


Joined: 04 Aug 2018
Posts: 1328
Location: Appalachian mountains, USA

PostPosted: Fri May 14, 2021 17:52    Post subject: Reply with quote
o2bad455 wrote:
Router/Version: WRT1900ACSv2 / r46640
File/Kernel: webflash / Linux 4.9.268 #2596 SMP Thu May 13 04:42:42 +07 2021 armv7l
Previous/Reset: r46604 / No
Mode/Status: Gateway, OpenVPN Client, FreeRadius Server / Up
Issues/Errors: None!
Comments: Updated via Putty SSH from r46604 in linux partition #1 to r46640 in linux partition #2 and rebooted. The first thing I noticed is that wifi wlan0 (5GHz) has started working again, thanks! Smile It's almost the weekend, so I might be able to entice some Apple devices back for testing.

Hi @o2bad455,

As you are a great experimenter...
When you get those iOS devices back, could I persuade you to try the OpenVPN MTU/mssfix as detailed in my post yesterday in the 46604 new-build thread https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=329061. (It's currently the last post there.) Here it solved my iOS issues completely.

Others please join the experiment!

Update: zero hangs on my iPhone today, heavy use, 5G wifi. One hang on my wife's, light use, 2.4G wifi. I do have wifi rekeying set to 24h on both, otherwise my wifi settings are as they have been for two years.

_________________
Six Linksys WRT1900ACSv2 routers on 48141: VLANs, VAPs, NAS, client mode, OpenVPN client (AirVPN), DDNS, wireguard servers and clients (AzireVPN), three DNSCrypt DNS providers (incl Quad9) via VPN clients.


Last edited by SurprisedItWorks on Sat May 15, 2021 1:11; edited 1 time in total
o2bad455
DD-WRT User


Joined: 08 Oct 2015
Posts: 189

PostPosted: Fri May 14, 2021 18:00    Post subject: Reply with quote
@SurprisedItWorks,
I'll try later today, thanks!

EDIT:
Original config:
Setup/BasicSetup wan-mtu was set to "Auto".
Services/VPN tun-mtu was set to "1500" default (Fragment is blank, MSS-Fix is "disable").
Note: I have optional ciphers enabled.

Log:
May 14 17:05:26 WRT1900ACSv2 daemon.notice openvpn[1840]: Control Channel MTU parms [ L:1622 D:1212 EF:38 EB:0 ET:0 EL:3 ]
May 14 17:05:26 WRT1900ACSv2 daemon.notice openvpn[1840]: Data Channel MTU parms [ L:1622 D:1450 EF:122 EB:406 ET:0 EL:3 ]
May 14 17:05:26 WRT1900ACSv2 daemon.notice openvpn[1840]: Local Options String (VER=V4): 'V4,dev-type tun,link-mtu 1550,tun-mtu 1500,proto UDPv4,comp-lzo,cipher AES-256-GCM,auth [null-digest],keysize 256,key-method 2,tls-client'
May 14 17:05:26 WRT1900ACSv2 daemon.notice openvpn[1840]: Expected Remote Options String (VER=V4): 'V4,dev-type tun,link-mtu 1550,tun-mtu 1500,proto UDPv4,comp-lzo,cipher AES-256-GCM,auth [null-digest],keysize 256,key-method 2,tls-server'
...
May 14 17:05:26 WRT1900ACSv2 daemon.warn openvpn[1840]: --mtu-disc is not supported on this OS
...
May 14 17:05:26 WRT1900ACSv2 daemon.notice openvpn[1840]: net_iface_mtu_set: mtu 1500 for tun1

So I think the above means:
wan-mtu: 1622
link-mtu 1550
tun-mtu 1500

So, it would appear that link-mtu is already at least 28 less than wan-mtu. Please correct me if I'm mistaken, though.

_________________
My DD-WRT Routers:
Linksys WRT1900ACS - Marvell (2x): r48646
Netgear R7000 - Broadcom (3x): r47720
Netgear R9000 - Atheros (1x): r47608
PC x86-64 VM - Atheros (1x): r46316
Linksys WRT54G/GS - Broadcom (4x): r44715


Last edited by o2bad455 on Sat May 15, 2021 0:37; edited 2 times in total
pbphoto
DD-WRT User


Joined: 29 Oct 2017
Posts: 244

PostPosted: Fri May 14, 2021 18:23    Post subject: Reply with quote
Does the OpenVPN MTU/mssfix apply if you don't use OpenVPN? I use Wireguard on my main router (3200ACM running 44048) but I've done all my unsuccessful testing on a 1900ACS wifi access point using Apple devices that are eventually using the wireguard tunnel. I suppose I could try disabling wireguard on the 3200ACM and testing my apple clients against the 1900ACS again.
SurprisedItWorks
DD-WRT Guru


Joined: 04 Aug 2018
Posts: 1328
Location: Appalachian mountains, USA

PostPosted: Fri May 14, 2021 21:06    Post subject: Reply with quote
pbphoto wrote:
Does the OpenVPN MTU/mssfix apply if you don't use OpenVPN? I use Wireguard on my main router (3200ACM running 44048) but I've done all my unsuccessful testing on a 1900ACS wifi access point using Apple devices that are eventually using the wireguard tunnel. I suppose I could try disabling wireguard on the 3200ACM and testing my apple clients against the 1900ACS again.

My discussion above is, as you suggest, only about OpenVPN. I believe the wireguard MTU should be 60 less than the wan-mtu for an IPv4-only system or 80 less than the wan-mtu for a system that uses IPv6. Most likely it defaults correctly. The expert is @egc, so go with whatever his wireguard guide (sticky at top of Advanced Networking forum) tells you.

_________________
Six Linksys WRT1900ACSv2 routers on 48141: VLANs, VAPs, NAS, client mode, OpenVPN client (AirVPN), DDNS, wireguard servers and clients (AzireVPN), three DNSCrypt DNS providers (incl Quad9) via VPN clients.


Last edited by SurprisedItWorks on Sat May 15, 2021 1:06; edited 1 time in total
Monza
DD-WRT User


Joined: 01 Jul 2018
Posts: 367

PostPosted: Fri May 14, 2021 22:34    Post subject: Reply with quote
kosmos wrote:
Hello Monza, you are one of the few who have no problems with the WRT3200, I would be interested if you have no Apple devices or Android 10 devices?


Both my routers are WRT1200ac v1's so I can't comment from personal experience on the 3200's or 1900's. I have no apple devices ever other than connecting my nieces iMac for 2+ hrs for the first time just this week.

I do have two Moto's with Android 10 which work perfectly. I also have two Pendoo's, one Android 7, one Android 9 (from memory??) that work perfectly as well. Also two Amazon tablets that are sorta, kinda Android?? Two Sony Bluray players and one Sony Br 4k with the only wifi problem several months ago was the need to disable IPv6 by manually connecting to my wifi.

All are connected via wifi. I've considered getting 3200's but these 1200's are so reliable and handle my needs so well that I just can't bring myself to spend the money on 3200's until 1200's fail. Also the 1900/3200's seem so much more sensitive to updates that I may consider other brand options when the 1200's fail. Not much help, sorry. =(
egc
DD-WRT Guru


Joined: 18 Mar 2014
Posts: 9611
Location: Netherlands

PostPosted: Sat May 15, 2021 5:58    Post subject: Reply with quote
SurprisedItWorks wrote:
pbphoto wrote:
Does the OpenVPN MTU/mssfix apply if you don't use OpenVPN? I use Wireguard on my main router (3200ACM running 44048) but I've done all my unsuccessful testing on a 1900ACS wifi access point using Apple devices that are eventually using the wireguard tunnel. I suppose I could try disabling wireguard on the 3200ACM and testing my apple clients against the 1900ACS again.

My discussion above is, as you suggest, only about OpenVPN. I believe the wireguard MTU should be 60 less than the wan-mtu for an IPv4-only system or 80 less than the wan-mtu for a system that uses IPv6. Most likely it defaults correctly. The expert is @egc, so go with whatever his wireguard guide (sticky at top of Advanced Networking forum) tells you.


Correct Smile

_________________
Routers:Netgear R7800, R6400v1, R6400v2, Linksys EA8500, EA6900 (XvortexCFE), E2000 (converted WRT320N), WRT54GS v1.
Install guide R6400v2, R6700v3,XR300:https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=316399
Install guide R7800/XR500: https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=320614
Forum Guide Lines (important read):https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=324087
Argenis
DD-WRT User


Joined: 18 Feb 2019
Posts: 159

PostPosted: Sat May 15, 2021 16:41    Post subject: Reply with quote
Upgraded 3200ACM from previous release, no reset, wired upgrade with production firefox.

So far no issues, everything is working, Apple devices are working as well (have had no issues with the older ones, and newer ones seem ok).

My wifi settings are on my signature for anyone wondering, including security (which is the highest security supported by the router).

_________________
Router: Linksys WRT3200ACM WLAN0 and 1 have same SSID
88W8964 802.11ac WLAN0 Mode AP VHT80 80MHz Mixed Mode Channel and Extension Channel Auto Extension LL-6
88W8964 802.11ac WLAN1 Mode AP 20 MHz Mixed Mode Channel Auto
SD8887 802.11ac disabled but visible on GUI and CLI
TX Power 18 dBm
Antenna Gain 0 dBi
U-APSD (Automatic Power Save)Enabled 
Protection Mode None
RTS Threshold Disabled
Short Preamble Disabled 
Short GI Enabled
Single User Beamforming Enabled
Multi User Beamforming Enabled 
AP Isolation Disabled
Beacon Interval 100
DTIM Interval 2
WMM Support Enabled 
Radar Detection Disabled 
ScanList default
Sensitivity Range (ACK Timing) 500 (Default: 500 meters)
Max Associated Clients 256 (Default: 256 Clients)
Minimum Signal for authenticate -128
Minimum Signal for connection -128
Poll Time for signal lookup 10
Amount of allowed low signals 3
Wireless security is WPA2 Personal CCMP-128 only
QAM256 is on
oliver44
DD-WRT User


Joined: 01 Jun 2016
Posts: 216
Location: Romania

PostPosted: Sat May 15, 2021 19:13    Post subject: Reply with quote
Router Model Linksys WRT1900ACS v2
Firmware Version DD-WRT v3.0-r46640 std (05/13/21)
Kernel Version Linux 4.9.268 #2596 SMP Thu May 13 04:42:42 +07 2021 armv7l
Current Time Sat, 15 May 2021 22:12:19
Uptime 1 day, 10:23

Browser waterfox latest version, the first partition always contains linksys firmware !

Connection Type PPPoE IPv6 Type DHCPv6 witch Prefix Delegation,
Avoid DHCP6 client release on reconnec-ON
Dhcp6s-ON

Wireless Mode-AP-AC/N-VHT80Mhz-36-UU(+6),Short Preamble,Short GI,Single User Beamformi,WPA2 Personal,CCMP-128 (AES) all OK

Wireless Mode-AP-NG,20/40Mhz,6,Upper,TurboQAM (QAM256) support,Short Preamble,Short GI,WPA2 Personal,CCMP-128 (AES)all OK

Dnsmasq-ok
Encrypt DNS-ok
Validate DNS Replies (DNSSEC)-ok

I have no errors on the wifi side, all the devices in the house connect so far everything is ok !

A recommendation for those with connection problems on the wifi side, change the Extension Channel!

_________________
Internet provider https://en.wikipedia.org/wiki/RCS_%26_RDS RCS & RDS 1Gbps
Linksys WRT1900ACS v.2 -OpenWrt/DD-WRT
WDR3600 rev.1.5 - OpenWrt
oliver44
DD-WRT User


Joined: 01 Jun 2016
Posts: 216
Location: Romania

PostPosted: Sun May 16, 2021 6:05    Post subject: Reply with quote
One remark, I came back from OpenWrt because on the wire side wrt1900acs v2 can't be get more than 890Mbps with the latest kernel version.
I notice the same problem with DD-WRT in this version as well as in the previous version!
Shortcut Forwarding Engine is active, I tried to disable it the same performance!
If I switch to linksys firmware everything is fine 940 Mbps and I tested with the cable directly in the computer, the performances are good !

_________________
Internet provider https://en.wikipedia.org/wiki/RCS_%26_RDS RCS & RDS 1Gbps
Linksys WRT1900ACS v.2 -OpenWrt/DD-WRT
WDR3600 rev.1.5 - OpenWrt
raywan
DD-WRT User


Joined: 16 Jun 2020
Posts: 56

PostPosted: Sun May 16, 2021 9:17    Post subject: Reply with quote
Router/Version: WRT32x
File/Kernel: DD-WRT v3.0-r46640 std (05/13/21)
Previous/Reset: r46442 upgrade via firefox without reset
Mode/Status: AP mode only
Issues/Errors: uptime only 5 hr after update. Both 2.4/5 GHz operate without any problem. 6 devices includes android pad,phones and ESP8266 works fine.
CPU temperature looks little bit 2~4C cooler than r46442 during summer.
o2bad455
DD-WRT User


Joined: 08 Oct 2015
Posts: 189

PostPosted: Tue May 18, 2021 15:32    Post subject: Reply with quote
After the Apple iPad test client was updated from iOS 14.4 to iOS 14.5.1, our above-posted ACSv2 test system had no further issues for the better part of a week with this r46640 build. It looks like a very stable build. Thus, I've now put r46640 on our ACSv1 production system:

Router/Version: WRT1900ACSv1 / r46640
File/Kernel: webflash / Linux 4.9.268 #2596 SMP Thu May 13 04:42:42 +07 2021 armv7l
Previous/Reset: r46069 / No
Mode/Status: Gateway, OpenVPN Client, FreeRadius Server / Up
Issues/Errors: None!
Comments: Updated via Putty SSH from r46069 in linux partition #2 to r46640 in linux partition #1 and rebooted. Everything's working well, even after connecting an iOS 14.5.1 client with Private Address (MAC randomization) enabled.

_________________
My DD-WRT Routers:
Linksys WRT1900ACS - Marvell (2x): r48646
Netgear R7000 - Broadcom (3x): r47720
Netgear R9000 - Atheros (1x): r47608
PC x86-64 VM - Atheros (1x): r46316
Linksys WRT54G/GS - Broadcom (4x): r44715
Goto page 1, 2  Next Display posts from previous:    Page 1 of 2
Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Forum Index -> Marvell MVEBU based Hardware (WRT1900AC etc.) All times are GMT

Navigation

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum