New Build - 04/29/2020 - r43028

Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Forum Index -> Marvell MVEBU based Hardware (WRT1900AC etc.)
Goto page 1, 2  Next
Author Message
blkt
DD-WRT Guru


Joined: 20 Jan 2019
Posts: 1466

PostPosted: Wed Apr 29, 2020 17:12    Post subject: New Build - 04/29/2020 - r43028 Reply with quote
[WARNING]: This thread is only for feedback on this beta release for developers and the community's benefit.
DO NOT flash this beta release unless you understand the risks involved and specific device recovery methods.
Avoid discussions! Create threads for questions, general problems or use search; this thread is not for support.
Please list router model & revision, operating & wireless mode(s) and exact filename/firmware image flashed.


Downloads: (DD-WRT website) HTTPS & FTP (If one link doesn't work, try another)

CLI Flash: 'cd /tmp' then 'wget {file URL}' (or 'curl -k {file URL} -o {file}') with http (not https) or ftp. Then 'write {file} linux'.

Repository: Trac SVN changelog since last build r42954 (GitHub mirror)

Notes:
• CVE-2019-14899 VPN fix from December, since then various revisions including recently 7040.
In-kernel Samba has been implemented this year and default min/max versions have changed, with WSD support.
• VAP issue is fixed! For any Wireless Mode, create a VAP and both ath0/ath1 should now function properly.
WireGuard 1.0 & tools! New GUI Tunnel options have appeared since r42872, script no longer required! Setup Guide is by egc.

Issues:
• There may be remaining issues for Samba (for example NTFS), with frequent updates.

Important:
• If reporting issues provide applicable info: syslog output, 'dmesg', 'cat /var/log/messages', serial output etc.
• For firewall issues provide 'iptables -L', 'iptables -t nat -L' and the /tmp/.ipt file.
• Search existing SVN tickets before opening a new one. Before reporting, reset and manually setup (no nvram backup).
• Be sure to include operating and wireless modes (Gateway, AP, CB, etc.) along with any relevant configuration information.

Example Template:
Code:
[b]Router/Version: [/b]
[b]File/Kernel: [/b]
[b]Previous/Reset: [/b]
[b]Mode/Status: [/b]
[b]Issues/Errors: [/b]
Sponsor
scar1943
DD-WRT User


Joined: 10 Nov 2018
Posts: 325
Location: South Carolina

PostPosted: Wed Apr 29, 2020 21:12    Post subject: DD-WRT v3.0-r43028 std (04/29/20) Reply with quote
WRT3200ACM V1 r43028 Firefox 75.0 (64-bit) webflash

OpenVPN CLIENT seems fine (nordvpn server)
5GHz wpa2 CCMP-128 (AES) Seems fine 40MHz N
2.4GHz wpa2 CCMP-128 (AES) Seems fine 20MHz N
NAS via USB Samba occasionally asks for credentials that don't exist. (<Save> <Apply Settings> resolves).

Flashed from 43012 (oops)

*** Added comment: I've been playing around with trying to figure out what the sam hill is going on with wifi on this wrt3200acm router. I threw in an old ECB3500 EnGenius router purely as an access point. Instructed folks who had issues with the wrt ap to start using the eng ap and compare performance. So far, the response is the connections with the eng ap are flawless, good performance while the wrt is constantly problematic. Port settings are identical on both. Comments anyone?

I should note that its the old odd wifi refuses connection, or connects with no internet access problem. Usually resolved with a router reboot. The eng ap is attached to a lan port of the wrt router.


Last edited by scar1943 on Thu Apr 30, 2020 15:01; edited 2 times in total
Monza
DD-WRT User


Joined: 01 Jul 2018
Posts: 183

PostPosted: Wed Apr 29, 2020 21:41    Post subject: Reply with quote
Upgraded WRT1200AC v1 from r42954 to r43028 using Firefox 75.0 (64 bit) running on Linux Mint 19.3 OS.

Successful update and reboot. No reset, nothing disabled prior to update, uptime since release, wireless connected, vpn up immediately (ExpressVPN). I do not use NAS. SFE is always disabled. OpenVPN client/DNSMasq, QoS with PIE always enabled.

Kernel VersionLinux 4.9.220 #1762 SMP Wed Apr 29 07:52:53 +03 2020 armv7l

OpenVPN 2.4.9 arm-unknown-linux-gnu [SSL (OpenSSL)] [LZO] [LZ4] [EPOLL] [MH/PKTINFO] [AEAD] built on Apr 29 2020
library versions: OpenSSL 1.1.1g 21 Apr 2020, LZO 2.09
WENED
DD-WRT Guru


Joined: 30 May 2017
Posts: 500
Location: Rural Manitoba

PostPosted: Thu Apr 30, 2020 0:36    Post subject: Reply with quote
WRT1900 V1's WDS Stations r31924 -> r43012
Second new build which seems to work fine on these old routers.

WRT3200 Master DHCP/DNS r42954 -> r43028

WRT 3200 WDS Station r42954 -> r43028

All is well.

Same as few prior builds on 3200, if Ath2 is enabled it disappears from GUI -> Wireless and doesn't work.

_________________
WRT3200acm Master WDS 5GHz 80Mhz CH 100 (+6) r44048
Ath1 2.4Ghz Disabled
99 Static Leases

WRT3200acm r44048 WDS Station 5Ghz
Ath1 AP N/G Mixed Channel 11 HT40

WRT1900Ac V1 5Ghz r44048 WDS Station
(Defective, no 2.4Ghz but 5Ghz works great)

WRT1900AC V1 5Ghz AC 80Mhz WDS Station r44048
2.4Ghz AP Ch1 HT20 N/G Mixed

WRT1900AC V1 r44048 On LAN
5Ghz WDS AP Ch149(+6) 80Mghz
2.4Ghz Ch 6 20Mhz N/G Mixed

WRT1200AC V1 r44191 SPARE

WRT54G DD-WRT v3.0-r37305 micro AP CH 6 Mixed - Not in use

EX6200 DD-WRT r38535 - Spare
EX7000 Stock Firmware Spare
Devices and Cameras and Sensors
15 WiFi cameras, 4 desktops, 2 laptop, 12 Sonoff Basic/TH16, Artisan 700 Printer, Ongoing testing of other devices.
Script_Kiddy
DD-WRT Novice


Joined: 21 Nov 2018
Posts: 5
Location: Minnesota

PostPosted: Thu Apr 30, 2020 13:56    Post subject: WRT32X Issues Reply with quote
I've been having what seems like pretty serious issues with my router since the previous build of r42954.

Router/Version: Linksys WRT32X

File/Kernel: webflash / r43028

Previous/Reset: v3.0-r42954 /No Reset

Mode/Status: ath0: 5G AC/N Mixed-20/40 Dynamic - Not Working
ath1: 2.4 NG-Mixed/ 20/40 Dynamic -Working
ath2: Not Visible
Issues/Errors: 5G won't connect but is broadcasting SSID. ath1 is working but at slower speeds. Ethernet has no issues from what I can tell. Google Mini has connection issues, keeps getting dropped.

I enabled syslog and klog and tried to copy some relevant info for you guys. There are kernel errors and warnings and a mwifiex dump included.
pbphoto
DD-WRT User


Joined: 29 Oct 2017
Posts: 88

PostPosted: Sun May 03, 2020 2:48    Post subject: Reply with quote
Upgraded to 43028 from 42015, which has been my reliable build, via a short stop on 43012 before it was pulled. All upgrades done via GUI without any problems; uptime is almost 3 days now. No issues other than the usual red http authorization/authentication errors in syslog which I've been seeing for at least a year now.

Performance is excellent (360mbs/sec down and 264mbs/sec up with Wireguard client to Mullvad) and feels very snappy. I also updated my Wireguard config following egc's guide to eliminate the startup script - all good so far.

I had tried several builds between 42015 and 43028 and the wifi died after 1.5-2.5 days - hopefully I'm past that now with this build. I also have a cron job that restarts httpd every hour since that was hanging regularly - maybe I'll try taking that out to see if this issue is fixed.

Linksys WRT3200ACM: gateway mode, DNSMasq for DNS and DHCP, Wireguard client (Mullvad), Firewall enabled, QoS enabled HTB-CAKE, PBR enabled (SFE disabled). WIFI: 2.4ghz: NG-mixed, 20mhz channel width, channel 1, WPA2-CCMP-128. 5ghz: AC/N mixed, 80mhz channel width, channel 149+6, WPA2-CCMP-128.

Linksys WRT1900ACSv1: router mode, hardwired ethernet lan to WRT3200ACM above. WIFI: 2.4ghz: NG-mixed, 20mhz channel width, channel 11, WPA2-CCMP-128. 5ghz: AC/N mixed, 80mhz channel width, channel 36+6, WPA2-CCMP-128.

Clients: Apple MACOS, IOS, Apple TV, Chromecast Audio, Eufy doorbell, Lutron Caseta, Axis Cameras, Samsung TV, Nest thermostat....
Yemble
DD-WRT Guru


Joined: 17 Feb 2010
Posts: 607
Location: Yorkshire (GOC)

PostPosted: Sun May 03, 2020 11:56    Post subject: Reply with quote
Hmmm... had some trouble installing this build on two of my three routers:

WRT32X - no issues.

WRT1900AC v1 - install put the router into a boot loop. This was only fixed with a manual power-cycle, but it came back OK AND upgraded.

Archer C9 v1 - install never got to the rebooting stage, even though I had done a soft-reboot prior to the upgrade. After I did a manual power-cycle, the upgrade ran through correctly.

Very strange as these devices normally upgrade without any fuss.

_________________
Linksys WRT32X v1 - r44191
Linksys WRT1900AC v1 - r44191
TP-Link Archer C9 v1 - r44191
Firmware: ftp://ftp.dd-wrt.com/betas/2020/
Prsa01
DD-WRT Novice


Joined: 19 Jun 2018
Posts: 10

PostPosted: Sun May 03, 2020 13:27    Post subject: Reply with quote
Wrt1900v1 NAS & Wan port configured as std port.

From 41517 - boot loop as previously reported but I had to pull ethernet cables and power cycle to successfully boot. Not sure if only pulling certain cables would have sufficed.

Have not tried reboot with cables connected yet. Will update this post when I have.


***Update***: mine does boot loop if cables are plugged in when restarted. Interesting that I don't see other 1900 v1s having the same issue. Will try booting w/just Wan cable unplugged and report back.

Once out of boot loop, All appears working so far.

_________________
Wrt1900acv1 r43028


Last edited by Prsa01 on Mon May 04, 2020 21:43; edited 2 times in total
dpp3530
DD-WRT Guru


Joined: 12 Dec 2007
Posts: 513
Location: Pittsburgh, PA USA

PostPosted: Sun May 03, 2020 21:33    Post subject: Reply with quote
WRT1900AC v1. No reset.

6in4 IPV6 tunnel through Hurricane Labs. PCs get an IPv6 address, but cannot ping IPv6 sites. Router itself cannot ping IPV6 addresses. Reverted to 42954 and IPv6 works as expected.

EDIT: If I went to the IPV6 setup page and clicked Apply (without making any changes), IPV6 would come up and work as expected until I made any change to configuration. Then I'd have to repeat. Reverted to build 42819 and appears to be stable.

_________________
__________________________
Linksys WRT-1900AC
DD-WRT v3.0 STD 44340
Linksys EA6700
DD-WRT v3.0 STD 44340
Asus RT-AC56U
DD-WRT v3.0 STD 44340
Netgear AC1450
DD-WRT v3.0 STD 44340
WRT32X
DD-WRT Novice


Joined: 02 Apr 2020
Posts: 14

PostPosted: Tue May 05, 2020 7:23    Post subject: Reply with quote
Router/Version: Linksys WRT32X

File/Kernel: webflash / r43028

Previous/Reset: v3.0-r42954 / Reset to default settings

Wi-Fi Mode/Status:
ath0: 5G Mixed - 80 - Working
ath1: 2.4 Mixed - 20 - Working but disabled (not needed)
ath2: Not Visible

Regulatory Domain: Germany
Wi-Fi Security: WPA2 CCMP-128 (AES)
Connected clients: AC/N devices only to ATH0 5G

Setup:
SFE: enabled
STP: disabled
WMM: enabled

VPN:
OpenVPN via ProtonVPN - Working
Speedtest: Full internet speed via Wi-Fi

Issues/Errors: None.
WENED
DD-WRT Guru


Joined: 30 May 2017
Posts: 500
Location: Rural Manitoba

PostPosted: Tue May 05, 2020 18:36    Post subject: Reply with quote
Second time now.
After a couple of days running, DHCP stops working on the Master.
Everything else is operating as I can Telnet in or Access with a static addressed device either on ethernet or WiFi.
Reboot of master resolves problem and all starts working again.
Will update to r43055 to see if problem persists.

_________________
WRT3200acm Master WDS 5GHz 80Mhz CH 100 (+6) r44048
Ath1 2.4Ghz Disabled
99 Static Leases

WRT3200acm r44048 WDS Station 5Ghz
Ath1 AP N/G Mixed Channel 11 HT40

WRT1900Ac V1 5Ghz r44048 WDS Station
(Defective, no 2.4Ghz but 5Ghz works great)

WRT1900AC V1 5Ghz AC 80Mhz WDS Station r44048
2.4Ghz AP Ch1 HT20 N/G Mixed

WRT1900AC V1 r44048 On LAN
5Ghz WDS AP Ch149(+6) 80Mghz
2.4Ghz Ch 6 20Mhz N/G Mixed

WRT1200AC V1 r44191 SPARE

WRT54G DD-WRT v3.0-r37305 micro AP CH 6 Mixed - Not in use

EX6200 DD-WRT r38535 - Spare
EX7000 Stock Firmware Spare
Devices and Cameras and Sensors
15 WiFi cameras, 4 desktops, 2 laptop, 12 Sonoff Basic/TH16, Artisan 700 Printer, Ongoing testing of other devices.
pbphoto
DD-WRT User


Joined: 29 Oct 2017
Posts: 88

PostPosted: Wed May 06, 2020 3:49    Post subject: Reply with quote
Could you post details on your DHCP config? Do you use dnsmasq for DHCP?
kernel-panic69
DD-WRT Guru


Joined: 08 May 2018
Posts: 7178
Location: Texas, USA

PostPosted: Wed May 06, 2020 4:02    Post subject: Reply with quote
There is only one dhcp server package in DD-WRT. The udhcpd package from busybox is no longer being used. This could likely be something related to the v2.81 update to dnsmasq that may be fixed in an upstream patch.
_________________
Official Forum Rules, Guidelines, and Helpful InformationFirmware FAQInstallation WikiWhere Do I Download Firmware?
DON'T use Chromium-based browsersRTFM/STFW - TL;DR is NOT an excuse. • Why Should I Care What Color the Bikeshed Is?
Please DO NOT PM me with questions; Ask in the forum.

---------------------------------------------------------

Linux User #377467 counter.li.org / linuxcounter.net
WENED
DD-WRT Guru


Joined: 30 May 2017
Posts: 500
Location: Rural Manitoba

PostPosted: Wed May 06, 2020 4:09    Post subject: Reply with quote
pbphoto wrote:
Could you post details on your DHCP config? Do you use dnsmasq for DHCP?


Not sure what you are looking for. I have never seen this failure in any other release and have not changed anything in my config.

Start IP Address 192.168.0.100
Maximum DHCP users 154
Client Lease Expiration 1440 min
Static DNS 1 142.161.2.155
2 8.8.8.8
3 4.4.4.4
WINS 0.0.0.0
Use DNSMasq for DNS Yes
DHCP Authoritative Yes
Recursive DNS Resolving (Unbound) No
Forced DNS Redirection No

Currently have most devices in my Static table 192.168.0.1 to 192.168.0.99 Very rarely does DHCP need to assign a device not in the table.
When I did lose DHCP I was still able to connect to the Router via Telnet and with devices with static addressing through the Ath0 & Ath1. Also I had one desktop which had been active during the loss and it still had full network and Internet access. As soon as I disconnected it I was unable to reconnect as it could not resolve DHCP.
I have since upgraded to r43055 and after 8 hrs. lost Internet access but DHCP was still active.I will continue with this build but leave it overnight to see if the problem recurs.

_________________
WRT3200acm Master WDS 5GHz 80Mhz CH 100 (+6) r44048
Ath1 2.4Ghz Disabled
99 Static Leases

WRT3200acm r44048 WDS Station 5Ghz
Ath1 AP N/G Mixed Channel 11 HT40

WRT1900Ac V1 5Ghz r44048 WDS Station
(Defective, no 2.4Ghz but 5Ghz works great)

WRT1900AC V1 5Ghz AC 80Mhz WDS Station r44048
2.4Ghz AP Ch1 HT20 N/G Mixed

WRT1900AC V1 r44048 On LAN
5Ghz WDS AP Ch149(+6) 80Mghz
2.4Ghz Ch 6 20Mhz N/G Mixed

WRT1200AC V1 r44191 SPARE

WRT54G DD-WRT v3.0-r37305 micro AP CH 6 Mixed - Not in use

EX6200 DD-WRT r38535 - Spare
EX7000 Stock Firmware Spare
Devices and Cameras and Sensors
15 WiFi cameras, 4 desktops, 2 laptop, 12 Sonoff Basic/TH16, Artisan 700 Printer, Ongoing testing of other devices.
WRT32X
DD-WRT Novice


Joined: 02 Apr 2020
Posts: 14

PostPosted: Wed May 06, 2020 6:45    Post subject: Reply with quote
Router/Version: Linksys WRT32X

File/Kernel: webflash / r43028

Previous/Reset: v3.0-r42954 / Reset to default settings

Wi-Fi Mode/Status:
ath0: 5G Mixed - 80 - Working
ath1: 2.4 Mixed - 20 - Working but disabled (not needed)
ath2: Not Visible

Regulatory Domain: Germany
Wi-Fi Security: WPA2 CCMP-128 (AES)
Connected clients: AC/N devices only to ATH0 5G

Setup:
SFE: enabled
STP: disabled
WMM: enabled

VPN:
OpenVPN via ProtonVPN - Working
Speedtest: Full internet speed via Wi-Fi

Created 1 Static IP and reboot

Issues/Errors:

After a reboot no internet and no local control of DDWRT, it looks like the image is damaged when a reboot takes.

It occurs when i did make a static IP and then after a reboot the router have no internet and no access. It's also visible on the router leds.
Goto page 1, 2  Next Display posts from previous:    Page 1 of 2
Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Forum Index -> Marvell MVEBU based Hardware (WRT1900AC etc.) All times are GMT

Navigation

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum