Encryption - Interface ath0 - Disabled

Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Forum Index -> General Questions
Author Message
commodore
DD-WRT User


Joined: 20 Jun 2010
Posts: 134

PostPosted: Wed Jul 31, 2019 12:23    Post subject: Encryption - Interface ath0 - Disabled Reply with quote
I've noticed recently under Status/Wireless tab the following line:

Encryption - Interface ath0: Disabled

What does this refer to? I didn't see any settings pertaining to this, and I was under the impression that WPA2 connections are by definition encrypted.
Sponsor
ian5142
DD-WRT Guru


Joined: 23 Oct 2013
Posts: 2038
Location: Canada

PostPosted: Wed Jul 31, 2019 19:13    Post subject: Wireless Settings Reply with quote
Your wifi is not encrypted. I have several routers running DD-WRT. That same line for me reads WPA2-PSK (the encryption I use).
Encryption - Interface ath0 Enabled, WPA2-PSK

_________________
Before asking a question on the forums, update dd-wrt: Where do I download firmware? I suggest reading it all.

Some dd-wrt wiki pages are up to date, others are not. PM me if you find an old one, I am trying to update them.

Atheros:
TP-Link Archer C7 v2 x2 - WDS AP, WDS Station
TP-Link TL-WDR3600 v1 - WDS Station
TP-Link 841nd v8 - WDS Station
Linksys WRT400N - bricked
D-Link 615 C1 x 4 - not used
D-Link 615 E3 x 2 - not used
D-Link 825 B1 - WDS Station
D-Link 862L A1 x2 - WDS Station
Netgear WNDR3700v2 - WDS Station
TP-Link 1043nd v1, inactive, unstable hardware
UBNT loco M2 x2 - airOS

Broadcom
Asus N66U - backup Gateway
Netgear r6300 v1 - AP
Linksys E2500 - not used
Linksys EA2700 - not used
Linksys 160N v3 x2 - not used
Netgear WNDR3700v3 - not used
MediaTek
UBNT EdgeRouter X - Gateway, DHCP, QoS
commodore
DD-WRT User


Joined: 20 Jun 2010
Posts: 134

PostPosted: Wed Jul 31, 2019 19:18    Post subject: Reply with quote
Hm, how is this even possible... where can I change it? I recently reset the settings, and put everything back the way it was.

This is all that's available on the probably only related page:



Also, the iPhone's wifi page (in its Settings) has the "lock" icon next to the connection.
ian5142
DD-WRT Guru


Joined: 23 Oct 2013
Posts: 2038
Location: Canada

PostPosted: Thu Aug 01, 2019 13:08    Post subject: WPA2 vs WPA3 Reply with quote
Do you know if your iPhone supports WPA3? Do any of your devices?

I only use WPA2 Personal + CCMP-128 (AES).

_________________
Before asking a question on the forums, update dd-wrt: Where do I download firmware? I suggest reading it all.

Some dd-wrt wiki pages are up to date, others are not. PM me if you find an old one, I am trying to update them.

Atheros:
TP-Link Archer C7 v2 x2 - WDS AP, WDS Station
TP-Link TL-WDR3600 v1 - WDS Station
TP-Link 841nd v8 - WDS Station
Linksys WRT400N - bricked
D-Link 615 C1 x 4 - not used
D-Link 615 E3 x 2 - not used
D-Link 825 B1 - WDS Station
D-Link 862L A1 x2 - WDS Station
Netgear WNDR3700v2 - WDS Station
TP-Link 1043nd v1, inactive, unstable hardware
UBNT loco M2 x2 - airOS

Broadcom
Asus N66U - backup Gateway
Netgear r6300 v1 - AP
Linksys E2500 - not used
Linksys EA2700 - not used
Linksys 160N v3 x2 - not used
Netgear WNDR3700v3 - not used
MediaTek
UBNT EdgeRouter X - Gateway, DHCP, QoS
commodore
DD-WRT User


Joined: 20 Jun 2010
Posts: 134

PostPosted: Thu Aug 01, 2019 15:52    Post subject: Reply with quote
I've unchecked WPA3 - probably none of my devices support it. It appeared in one of the updates in the last weeks, and just left it checked.

It didn't affect that line, though - still says "Disabled".

The only actual change I did a few days ago was switching from NG-Mixed to N-only (I figured I don't need backward compatibility as all my devices are at least N).
ian5142
DD-WRT Guru


Joined: 23 Oct 2013
Posts: 2038
Location: Canada

PostPosted: Thu Aug 01, 2019 15:55    Post subject: N-only Reply with quote
N-only is broken, has been for a while. Use NG-Mixed. It will still use N speeds. That may be the issue there.
_________________
Before asking a question on the forums, update dd-wrt: Where do I download firmware? I suggest reading it all.

Some dd-wrt wiki pages are up to date, others are not. PM me if you find an old one, I am trying to update them.

Atheros:
TP-Link Archer C7 v2 x2 - WDS AP, WDS Station
TP-Link TL-WDR3600 v1 - WDS Station
TP-Link 841nd v8 - WDS Station
Linksys WRT400N - bricked
D-Link 615 C1 x 4 - not used
D-Link 615 E3 x 2 - not used
D-Link 825 B1 - WDS Station
D-Link 862L A1 x2 - WDS Station
Netgear WNDR3700v2 - WDS Station
TP-Link 1043nd v1, inactive, unstable hardware
UBNT loco M2 x2 - airOS

Broadcom
Asus N66U - backup Gateway
Netgear r6300 v1 - AP
Linksys E2500 - not used
Linksys EA2700 - not used
Linksys 160N v3 x2 - not used
Netgear WNDR3700v3 - not used
MediaTek
UBNT EdgeRouter X - Gateway, DHCP, QoS
commodore
DD-WRT User


Joined: 20 Jun 2010
Posts: 134

PostPosted: Thu Aug 01, 2019 17:19    Post subject: Reply with quote
I've set it back to NG mixed, saved, applied, and rebooted. That line is still the same.

iPhone still normally shows the lock icon, and an android tablet shows "Security: WPA2 PSK". And I couldn't connect without the password either.

So maybe that's just a displayed value issue then (updated to r40459 today, from r40400).
Display posts from previous:    Page 1 of 1
Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Forum Index -> General Questions All times are GMT

Navigation

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum