Slow ping on 5GHz, but not on 2.4GHz on WRT1900ACSV2

Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Forum Index -> Marvell MVEBU based Hardware (WRT1900AC etc.)
Author Message
ttowling
DD-WRT User


Joined: 01 Mar 2019
Posts: 97

PostPosted: Sun Jun 02, 2019 19:11    Post subject: Slow ping on 5GHz, but not on 2.4GHz on WRT1900ACSV2 Reply with quote
Problem: I am getting pings of around 17ms on 2.4GHz, but 45ms + on 5GHz (when connected by ethernet it is around 15-17ms, so no problem with 2.4GHz).

I have read a few blog posts blaming the open drivers from Linksys, but can anyone suggest anything I might be missing to improve latency on 5GHz?

I am using the latest build from 30/05/2019
Mostly default settings.
Sponsor
Ah-Pin-Kor
DD-WRT User


Joined: 19 Sep 2015
Posts: 267

PostPosted: Wed Jun 05, 2019 4:24    Post subject: Reply with quote
Are you pinging your router IP from a client?
What client are you using?
I ping my router IP from my laptop (intel n7260 wifi) to my wrt1900acsv2 (tried 39884 (30 may) and 39944), pings should be <2ms for wired connection. For wireless, I get low single-digits, and a teen once in a while.
If I use an iPhone8 to do wireless ping, I get between 10-20ms.

_________________

Netgear R7800 kongpro 19.07 20190919 || Netgear R7000 36070M kongac (Client Bridge=5GHz, AP=2.4GHz with bridged VAP)
Linksys WRT32X davidc502 OpenWrt || Linksys WRT1200ACv1 Gargoyle 1.11.x
Linksys WRT1900ACSv2 dd-wrt 39956
ttowling
DD-WRT User


Joined: 01 Mar 2019
Posts: 97

PostPosted: Wed Jun 05, 2019 7:30    Post subject: Reply with quote
Ah-Pin-Kor wrote:
Are you pinging your router IP from a client?
What client are you using?
I ping my router IP from my laptop (intel n7260 wifi) to my wrt1900acsv2 (tried 39884 (30 may) and 39944), pings should be <2ms for wired connection. For wireless, I get low single-digits, and a teen once in a while.
If I use an iPhone8 to do wireless ping, I get between 10-20ms.


Pinging a remote server - in the UK.
ttowling
DD-WRT User


Joined: 01 Mar 2019
Posts: 97

PostPosted: Wed Jun 05, 2019 20:13    Post subject: Reply with quote
Ah-Pin-Kor wrote:
Are you pinging your router IP from a client?
What client are you using?
I ping my router IP from my laptop (intel n7260 wifi) to my wrt1900acsv2 (tried 39884 (30 may) and 39944), pings should be <2ms for wired connection. For wireless, I get low single-digits, and a teen once in a while.
If I use an iPhone8 to do wireless ping, I get between 10-20ms.


On my laptop using 2.4GHz or 5GHz with N the ping to the router is <2ms. With my phone on ACS (Android 9.0) ping is c.20ms. (Both using ping command in terminal).
Display posts from previous:    Page 1 of 1
Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Forum Index -> Marvell MVEBU based Hardware (WRT1900AC etc.) All times are GMT

Navigation

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum