WAN and LAN Ethernet Mysteriously Fail Randomly?

Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Forum Index -> Atheros WiSOC based Hardware
Author Message
Rocketboy235
DD-WRT User


Joined: 14 Oct 2016
Posts: 60
Location: United States

PostPosted: Tue Feb 11, 2020 7:09    Post subject: WAN and LAN Ethernet Mysteriously Fail Randomly? Reply with quote
Hello,

For some strange reason, ever since I flashed BS build r42015 onto my EA8500, once every few days, it will crash and then reboot, and then all of my ethernet and WAN ports would stop working. WAN would show 0.0.0.0 and none of the ethernet connected devices would show up in the list of devices.

Only way to fix it was to manually do a powercycle (tried to reboot from web GUI but issue seemed to persist). Happened a few times so then I decided to boot into my 2nd partition running r41586 which was less problematic and hoping I would escape the problem but then it appeared again. Not sure why I am having these problems when I had no problems with Kong builds unless I'm just one unlucky fellow.

Posted screenshot of my red status ports (ethernet/wan).

Logs:

Code:

Dec 31 19:00:16 DD-WRT kern.err kernel: [ 0.104724] msm_bus_fabric_init_driver
Dec 31 19:00:16 DD-WRT kern.err kernel: [ 1.520470] Calibration not found.
Dec 31 19:00:16 DD-WRT kern.err kernel: [ 1.524305] CPUidle arm: CPU 0 failed to init idle CPU ops
...

Dec 31 19:00:16 DD-WRT kern.debug kernel: [ 8.729565] ath: EEPROM regdomain: 0x0
Dec 31 19:00:16 DD-WRT kern.debug kernel: [ 8.729571] ath: EEPROM indicates default country code should be used
Dec 31 19:00:16 DD-WRT kern.debug kernel: [ 8.729576] ath: doing EEPROM country->regdmn map search
Dec 31 19:00:16 DD-WRT kern.debug kernel: [ 8.729585] ath: country maps to regdmn code: 0x3a
Dec 31 19:00:16 DD-WRT kern.debug kernel: [ 8.729591] ath: Country alpha2 being used: US
Dec 31 19:00:16 DD-WRT kern.debug kernel: [ 8.729597] ath: Regpair used: 0x3a
Dec 31 19:00:16 DD-WRT kern.err kernel: [ 8.927570] ipq806x-gmac-dwmac 37200000.ethernet: Failed to reset the dma
Dec 31 19:00:16 DD-WRT kern.err kernel: [ 8.927600] stmmac_hw_setup: DMA engine initialization failed
Dec 31 19:00:16 DD-WRT kern.err kernel: [ 8.933394] stmmac_open: Hw setup failed
Dec 31 19:00:16 DD-WRT kern.info kernel: [ 9.081919] dwmac1000: Master AXI performs any burst length
Dec 31 19:00:16 DD-WRT kern.info kernel: [ 9.081964] ipq806x-gmac-dwmac 37400000.ethernet eth1: IEEE 1588-2008 Advanced Timestamp supported
Dec 31 19:00:16 DD-WRT kern.info kernel: [ 9.086452] ipq806x-gmac-dwmac 37400000.ethernet eth1: registered PTP clock
Dec 31 19:00:16 DD-WRT kern.err kernel: [ 9.199948] ipq806x-gmac-dwmac 37200000.ethernet: Failed to reset the dma
Dec 31 19:00:16 DD-WRT kern.err kernel: [ 9.199977] stmmac_hw_setup: DMA engine initialization failed
Dec 31 19:00:16 DD-WRT kern.err kernel: [ 9.205710] stmmac_open: Hw setup failed
Dec 31 19:00:16 DD-WRT kern.warn kernel: [ 9.752466] lzma_compress: module license 'unspecified' taints kernel.
Dec 31 19:00:16 DD-WRT kern.warn kernel: [ 9.752493] Disabling lock debugging due to kernel taint
Dec 31 19:00:16 DD-WRT kern.info kernel: [ 9.833721] jffs2: version 2.2. (NAND) (SUMMARY) (LZMA) (RTIME) (CMODE_PRIORITY) © 2001-2006 Red Hat, Inc.


Last edited by Rocketboy235 on Wed Feb 12, 2020 4:34; edited 1 time in total
Sponsor
blkt
DD-WRT Guru


Joined: 20 Jan 2019
Posts: 933

PostPosted: Tue Feb 11, 2020 7:21    Post subject: Reply with quote
I'm on 02-10-2020-r42335 with no issues so far.

If you continue to have problems with newer builds it's probably time for "nvram erase && reboot" via Telnet/SSH or a hard reset (hold button for 10 seconds) and then reconfigure from scratch.
kernel-panic69
DD-WRT Guru


Joined: 08 May 2018
Posts: 4570
Location: Texas, USA

PostPosted: Tue Feb 11, 2020 18:06    Post subject: Reply with quote
Search all posts by user mrjcd. He would know what does and doesn't break the EA8500. He reports in the build threads. You may want to check the thread for that build in particular:

https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?p=1188508#1188508

_________________
Official Forum Rules
Official Forum Guidelines
"Are you leaving anything out of the picture, or is your post complete with all information required for us to help you? If it is not complete, fix it now."
---------------------------------------------------------
E4200 v1 DD-WRT 42819 mega K3.x
R7000P DD-WRT 40270M kongac
R7800 DD-WRT 42819 std
E4200 v1 FreshTomato 2020.2
E4200 v1 FreshTomato 2020.3.development
R7000 FreshTomato 2020.3.development
E4200 v1 1.0.07.development
WRT3200ACM OpenWRT 18.06.8
---------------------------------------------------------
Linux User #377467 counter.li.org / linuxcounter.net
blkt
DD-WRT Guru


Joined: 20 Jan 2019
Posts: 933

PostPosted: Tue Feb 11, 2020 19:17    Post subject: Reply with quote
Both r41586 and r42015 are known good builds. I'll bite and find mrjcd's other post.

https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?p=1182945#1182940

As you can see, mrjcd is not having issues with these two builds (and many others) from these build threads.

It's time to nuke the config from orbit; its the the only way to be sure.

They mostly come out at night, mostly.

Trying to escape the problem into another build and the problem following you says one of two things: misconfiguration, a corrupt configuration or a developing hardware failure (I doubt the latter).
kernel-panic69
DD-WRT Guru


Joined: 08 May 2018
Posts: 4570
Location: Texas, USA

PostPosted: Tue Feb 11, 2020 19:30    Post subject: Reply with quote
The problem may not be related to a dirty flash (no reset), but what the hell do I know.
_________________
Official Forum Rules
Official Forum Guidelines
"Are you leaving anything out of the picture, or is your post complete with all information required for us to help you? If it is not complete, fix it now."
---------------------------------------------------------
E4200 v1 DD-WRT 42819 mega K3.x
R7000P DD-WRT 40270M kongac
R7800 DD-WRT 42819 std
E4200 v1 FreshTomato 2020.2
E4200 v1 FreshTomato 2020.3.development
R7000 FreshTomato 2020.3.development
E4200 v1 1.0.07.development
WRT3200ACM OpenWRT 18.06.8
---------------------------------------------------------
Linux User #377467 counter.li.org / linuxcounter.net
mrjcd
DD-WRT Guru


Joined: 31 Jan 2015
Posts: 5109
Location: Texas

PostPosted: Tue Feb 11, 2020 19:41    Post subject: Reply with quote
from your pic --- apparently you have it setting off by itself somewheres and connected to it wirelessly..... and if so your wireless device don't have any internet or nothing. Rolling Eyes

prolly time to do a proper reset and start over Wink

I know some EA8500 that has newer than:
CBT U-Boot ver: 1.0.9
sometimes the ports will NOT come up correctly
NO, I don't know why, OR if BS has fixed that yet.
There is a post/thread 'bout that somewheres around here.

Both my EA8500 have 'CBT U-Boot ver: 1.0.9'

---
EDIT:
https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?p=1183216#1183216
if you wanta see what uboot version it has read entire thread from that link

good luck Cool


Last edited by mrjcd on Tue Feb 11, 2020 20:02; edited 1 time in total
blkt
DD-WRT Guru


Joined: 20 Jan 2019
Posts: 933

PostPosted: Tue Feb 11, 2020 19:53    Post subject: Reply with quote
https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?p=1182972#1181556

"Also, interestingly enough, when I set it to reset settings after doing firmware upgrade, upgrade would fail"

Yes, it's time for "nvram erase && reboot" or a hard reset.

Yes, that switch ports reboot bug is very real. Rev. A00 isn't affected as it should have 1.0.9 u-boot (above UPC on retail box).

strings /dev/mtd9 | grep -i "u-boot 201"

U-Boot 2012.07 [Standard IPQ806X.LN,r40331] (Mar 16 2015 - 16:29:21)
kernel-panic69
DD-WRT Guru


Joined: 08 May 2018
Posts: 4570
Location: Texas, USA

PostPosted: Tue Feb 11, 2020 20:23    Post subject: Reply with quote
Reset after flash has been broken for a while. It usually soft-bricks the router and you power cycle it and carry on. If you followed the Broadcom forum when I had this issue, you'd know this. In my case, httpd crashed and burned and did not recover. Reset after flash WAS working for me for quite some time, but some changes around that time broke it all to hell (again). It's a crap shoot. I don't use it. And I haven't reset except the one time on one device outside of any devices I have transitioned to OpenWRT just to rule out any cross-pollination nonsense or while flashing from stock to any custom firmware.
_________________
Official Forum Rules
Official Forum Guidelines
"Are you leaving anything out of the picture, or is your post complete with all information required for us to help you? If it is not complete, fix it now."
---------------------------------------------------------
E4200 v1 DD-WRT 42819 mega K3.x
R7000P DD-WRT 40270M kongac
R7800 DD-WRT 42819 std
E4200 v1 FreshTomato 2020.2
E4200 v1 FreshTomato 2020.3.development
R7000 FreshTomato 2020.3.development
E4200 v1 1.0.07.development
WRT3200ACM OpenWRT 18.06.8
---------------------------------------------------------
Linux User #377467 counter.li.org / linuxcounter.net
Rocketboy235
DD-WRT User


Joined: 14 Oct 2016
Posts: 60
Location: United States

PostPosted: Wed Feb 12, 2020 4:32    Post subject: Reply with quote
Thanks for the suggestions everyone!

Hopefully it isn't a hardware issue though I did buy this router as a refurb back around mid 2017. Worked okay with linksys firmware before installing a Kong build in mid 2018 and then finally moving to BS build in November 2019.

At the time the router messed up, I took a screenshot with my computer that was connected via wifi, and then manually power cycled the router and it was working again.

I wonder if the strange ethernet/wan issue occurred due to me somehow messing up when I was upgrading the firmware back in January 2019 from r41586 to r42015. Though, at the time I didn't understand how the upgrade process worked on EA8500 with its 2 partitions so it installed r42015 over the partition which had Kong's build on.

Anyway, I will probably update my DD-WRT to the latest recommended version and then after that, do a nvram erase and restore to default settings.

Will probably flash both partitions with the same version.

Hoping that would be enough... will report back and let you guys know what becomes of it.


Edit: Just checked the router's U-boot version and it appears to be U-boot 2012.07 (Oct 12 2015 - 17:00:55)
Looking at magnum226's post in https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?p=1183216#1183216

it looks like my version is 1.0.12.
I guess that explains why the wired switch/ethernet does not work properly when I command a reboot from GUI.

So maybe that wired switch/ethernet issue occurs whenever the router crashes and does a soft reboot which makes sense. I wonder why I didn't see it happen in r41586 though or maybe not enough opportunities arose for the issue to occur.

Hopefully a nvram erase and resetting to default will prevent future crashes but if this keeps happening, may have to go back to Kong build though it is starting to show its age.
blkt
DD-WRT Guru


Joined: 20 Jan 2019
Posts: 933

PostPosted: Wed Feb 12, 2020 5:01    Post subject: Reply with quote
After a hard reset or nvram erase, the next boot will populate factory settings.

As you reconfigure be sure to use the save button on each page.

Eventually when finished, instead of reboot just power off for a little bit then it should be good to go.
Display posts from previous:    Page 1 of 1
Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Forum Index -> Atheros WiSOC based Hardware All times are GMT

Navigation

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum