httpd/Web server responsiveness question

Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Forum Index -> Broadcom SoC based Hardware
Author Message
ArShui
DD-WRT Novice


Joined: 30 Dec 2009
Posts: 7

PostPosted: Wed May 12, 2010 2:08    Post subject: httpd/Web server responsiveness question Reply with quote
I just wondering is there somethings wrong with the httpd of the dd-wrt, as it easy was to be unresponsiveness after running for a short period of time.

I tried to schedule a cron job to terminate and restart the httpd once per day. At first, it was working properly, but after sometime the problem come up again, and increasing the frequency of the cron job to 4 per day don't help at all.

What does I need to provide in order to help to troublesheet the problem.

As I used to have this problem both on a old router, asus wl500gpv1, and new router, asus rt-n16. Because of the powerful nature of RT-N16, I don't think the problem is related to the hardware side.
Sponsor
crashfly
DD-WRT Guru


Joined: 24 Feb 2009
Posts: 2026
Location: Sol System > Earth > USA > Arkansas

PostPosted: Wed May 12, 2010 3:40    Post subject: Reply with quote
Can you telnet/ssh into the DD-WRT console of your router and check the status of processes?

What you may be seeing is what some would term the "100% httpd" bug. Also, are you running the https part of DD-WRT?

_________________
E3000 22200M KongVPN K26
WRT600n v1.1 refirb mega 18767 BS K24 NEWD2 [not used]
WRT54G v2 16214 BS K24 [access point]

Try Dropbox for syncing files - get 2.5gb online for free by signing up.

Read! Peacock thread
*PLEASE* upgrade PAST v24SP1 or no support.
ArShui
DD-WRT Novice


Joined: 30 Dec 2009
Posts: 7

PostPosted: Thu May 13, 2010 2:13    Post subject: Reply with quote
crashfly wrote:
Can you telnet/ssh into the DD-WRT console of your router and check the status of processes?

What you may be seeing is what some would term the "100% httpd" bug. Also, are you running the https part of DD-WRT?


yes, nearly 100% and with the https (for remote login).

Currently, I am using the 14144 eko build, I would update it to 14289 tonight to see if this get fixed

PID PPID USER STAT VSZ %MEM %CPU COMMAND
8036 1 root R 3608 2.8 91.6 httpd -S
913 1 root S 1976 1.5 0.2 dropbear -b /tmp/loginprompt -r /tmp/r
32012 31955 root R 1544 1.2 0.2 top
8033 1 root S 3576 2.8 0.0 httpd -p 80
22014 1 root S 2708 2.1 0.0 openvpn --config /tmp/openvpn/openvpn.
phuzi0n
DD-WRT Guru


Joined: 10 Oct 2006
Posts: 10141

PostPosted: Thu May 13, 2010 2:47    Post subject: Reply with quote
Only use HTTP or HTTPS but not both in order to avoid the bug.
_________________
Read the forum announcements thoroughly! Be cautious if you're inexperienced.
Available for paid consulting. (Don't PM about complicated setups otherwise)
Looking for bricks and spare routers to expand my collection. (not interested in G spec models)
ArShui
DD-WRT Novice


Joined: 30 Dec 2009
Posts: 7

PostPosted: Mon Jul 12, 2010 1:35    Post subject: Reply with quote
phuzi0n wrote:
Only use HTTP or HTTPS but not both in order to avoid the bug.


Now I am using HTTPS only but it still happens (DD-WRT v24-sp2 (06/12/10) mega - build 14594 @ ASUS RT-N16).

CPU 99.x%
MEM 2.2%
phuzi0n
DD-WRT Guru


Joined: 10 Oct 2006
Posts: 10141

PostPosted: Mon Jul 12, 2010 3:17    Post subject: Reply with quote
Run the 'top' and 'ps' commands and post the results.
_________________
Read the forum announcements thoroughly! Be cautious if you're inexperienced.
Available for paid consulting. (Don't PM about complicated setups otherwise)
Looking for bricks and spare routers to expand my collection. (not interested in G spec models)
ArShui
DD-WRT Novice


Joined: 30 Dec 2009
Posts: 7

PostPosted: Tue Jul 13, 2010 1:52    Post subject: Reply with quote
phuzi0n wrote:
Run the 'top' and 'ps' commands and post the results.


top:
Code:

Mem: 18564K used, 106384K free, 0K shrd, 2420K buff, 7576K cached
CPU: 27.2% usr 63.6% sys  0.0% nic  0.0% idle  0.0% io  0.0% irq  9.0% sirq
Load average: 1.00 1.00 1.00 3/31 19356
  PID  PPID USER     STAT   VSZ %MEM %CPU COMMAND
30832     1 root     R     4524  3.6 99.8 httpd -S
 1633     1 root     S     2708  2.1  0.0 openvpn --config /tmp/openvpn/openvpn.conf --route-up /tmp/op
  637     1 root     S     2652  2.1  0.0 watchdog
 1618     1 root     S     2604  2.0  0.0 wland
  797     1 root     S     2604  2.0  0.0 resetbutton
  951     1 root     S     2504  2.0  0.0 nas -P /tmp/nas.wl0lan.pid -H 34954 -l br0 -i eth1 -A -m 132
  918     1 root     S     2336  1.8  0.0 ttraff
 1365     1 root     S     2332  1.8  0.0 process_monitor
    1     0 root     S     2076  1.6  0.0 /sbin/init noinitrd
19350   914 root     S     2032  1.6  0.0 dropbear -b /tmp/loginprompt -r /tmp/root/.ssh/ssh_host_rsa_k
  914     1 root     S     1976  1.5  0.0 dropbear -b /tmp/loginprompt -r /tmp/root/.ssh/ssh_host_rsa_k
19351 19350 root     S     1552  1.2  0.0 -sh
19356 19351 root     R     1536  1.2  0.0 top
  859     1 root     S     1532  1.2  0.0 telnetd
 1380     1 root     S     1448  1.1  0.0 inadyn --input_file /tmp/ddns/inadyn.conf
  906     1 root     S     1260  1.0  0.0 dnsmasq --conf-file=/tmp/dnsmasq.conf
 1378     1 root     S     1132  0.9  0.0 cron
 1635     1 root     S     1132  0.9  0.0 udhcpc -i vlan2 -p /var/run/udhcpc.pid -s /tmp/udhcpc
  610     2 root     SW<      0  0.0  0.0 [mtdblockd]
    3     2 root     SW<      0  0.0  0.0 [ksoftirqd/0]
    5     2 root     SW<      0  0.0  0.0 [khelper]
    4     2 root     SW<      0  0.0  0.0 [events/0]
    2     0 root     SW<      0  0.0  0.0 [kthreadd]
   41     2 root     SW<      0  0.0  0.0 [cqueue/0]
   39     2 root     SW<      0  0.0  0.0 [kblockd/0]
   80     2 root     SW<      0  0.0  0.0 [aio/0]
   79     2 root     SW<      0  0.0  0.0 [kswapd0]
  756     2 root     SWN      0  0.0  0.0 [jffs2_gcd_mtd4]
   77     2 root     SW       0  0.0  0.0 [pdflush]
   78     2 root     SW       0  0.0  0.0 [pdflush]
  650     2 root     SW<      0  0.0  0.0 [khubd]


ps:
Code:

  PID USER       VSZ STAT COMMAND
    1 root      2076 S    /sbin/init noinitrd
    2 root         0 SW<  [kthreadd]
    3 root         0 SW<  [ksoftirqd/0]
    4 root         0 SW<  [events/0]
    5 root         0 SW<  [khelper]
   39 root         0 SW<  [kblockd/0]
   41 root         0 SW<  [cqueue/0]
   77 root         0 SW   [pdflush]
   78 root         0 SW   [pdflush]
   79 root         0 SW<  [kswapd0]
   80 root         0 SW<  [aio/0]
  610 root         0 SW<  [mtdblockd]
  637 root      2652 S    watchdog
  650 root         0 SW<  [khubd]
  756 root         0 SWN  [jffs2_gcd_mtd4]
  797 root      2604 S    resetbutton
  859 root      1532 S    telnetd
  906 root      1260 S    dnsmasq --conf-file=/tmp/dnsmasq.conf
  914 root      1976 S    dropbear -b /tmp/loginprompt -r /tmp/root/.ssh/ssh_host_rsa_key -d /tmp/root
  918 root      2336 S    ttraff
  951 root      2504 S    nas -P /tmp/nas.wl0lan.pid -H 34954 -l br0 -i eth1 -A -m 132 -k 97702369 -s
 1365 root      2332 S    process_monitor
 1378 root      1132 S    cron
 1380 root      1448 S    inadyn --input_file /tmp/ddns/inadyn.conf
 1618 root      2604 S    wland
 1633 root      2708 S    openvpn --config /tmp/openvpn/openvpn.conf --route-up /tmp/openvpn/route-up.
 1635 root      1132 S    udhcpc -i vlan2 -p /var/run/udhcpc.pid -s /tmp/udhcpc
19350 root      2032 S    dropbear -b /tmp/loginprompt -r /tmp/root/.ssh/ssh_host_rsa_key -d /tmp/root
19351 root      1552 S    -sh
19358 root      1536 R    ps
30832 root      4524 R    httpd -S
phuzi0n
DD-WRT Guru


Joined: 10 Oct 2006
Posts: 10141

PostPosted: Tue Jul 13, 2010 5:21    Post subject: Reply with quote
*shrug* I think this is the first verified case of it happening with only HTTPS running. I put it in the ticket for this bug.

http://svn.dd-wrt.com:8000/dd-wrt/ticket/1287

_________________
Read the forum announcements thoroughly! Be cautious if you're inexperienced.
Available for paid consulting. (Don't PM about complicated setups otherwise)
Looking for bricks and spare routers to expand my collection. (not interested in G spec models)
frank54
DD-WRT Novice


Joined: 13 Mar 2017
Posts: 5

PostPosted: Fri May 11, 2018 9:47    Post subject: high cpu Reply with quote
that happening too with only one HTTPS,HTTP running or both off the same problem.
Display posts from previous:    Page 1 of 1
Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Forum Index -> Broadcom SoC based Hardware All times are GMT

Navigation

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum