WNDR3300 specific K26 k2.6

Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Forum Index -> Broadcom SoC based Hardware
Goto page 1, 2, 3  Next
Author Message
joekuta
DD-WRT Novice


Joined: 12 Jun 2010
Posts: 17

PostPosted: Mon Jun 21, 2010 5:10    Post subject: WNDR3300 specific K26 k2.6 Reply with quote
flashing tips/help/info

WARNING: the following is advise for TESTING purposes only
I have not found a permanent solution for the router problem
(sometimes it does not come back from a reboot or reset)
IN WHICH CASE U MUST FOLLOW MY ADVISE TO UNBRICK!
The K26 w/NEWD-2 offers better wireless performance


I was not happy with the wireless N-drivers in all K24 builds (NEWD)
,EKO's K24 NEWD-2 builds drop the wl1 radio on WNDR3300, (it appears all do)
. NEWD signal was OK (~60) and i could get a 5Ghz connection "rate" (162+)
but my throughput (iperf) was only 20-30mbps (down/up), maximized after
days of testing EVERY channel & many extreme locations
I found the newer wireless driver (NEWD-2) to perform a lot better on the WNDR3300 for N
all K26 uses this newer driver

With K26 my signal is about the same but i get 30-40mbps through 3 nodes, 50-60 through 2, a long distance
u might laugh at +10mbps for all this work but that made it fast enough (6MB/s) for me


THE IMPORTANT STUFF

the following i found to be helpful
1. do a double 30-30-30 reset prior to flashing
ie Reset, wait, Reset again
2. only flash from a *k24.bin or *k26.bin build
I.E. don't flash K26 from the stock firmware!
Don't flash from the *ddwrt.chk file either! Flash from a CURRENT build
3. it may be helpful to reflash the same K26 build
4. Save your settings once setup because the router(s)
will likely need to be restored from a reflash/reset
failure to reboot happened more on some of my WNDR3300 than others
but reflashing seem to work the bug out
i don't know what breaks them or if it's just luck or a setting

THE MOST IMPORTANT:
IF you 30-30-30 reset after flashing K26 it
WILL NOT COME BACK.
it will "BRICK"
Immediately after the blue dome goes off, u can tell u have a K26 build b/c
the WAN+4LAN flash & then your radio lights come on. U can tell ur router is
bricked if this doesn't happen- they never come on. u can't get into the router

Instead, power cycle after flashing (optional)
and reset from within DD-WRT GUI (Administration/Factory Defaults)

Or DON'T reset at all after flashing *(i haven't tested the stability of not resetting after flashing,
but the router was already reset, twice, prior to flashing so it might be less trouble to just not reset AFTER flashing. Especially if reflashing from a K26 build

***u MUST power cycle AFTER a reset***
if ur lucky the lights will come on,
but if u don't power cycle the router won't respond

IF THE RADIO LIGHTS DON'T COME ON AFTER FLASHING
you should probably reflash
or if you reset the router and it didn't come back u broke it
DON'T WORRY

unbricking
start pinging the router from command line continuously
CMD> ping -t <your ip assigned by the router>
if u don't know which ip run ipconfig 1st
I like to setup a static IP for flashing so it's always the same (TCP/IP properties in LAN properties)

if ur router is plugged in you should get ping responses
Unplug the router, wait until the responses are Destination Host Unreachable
Then plug the router back in
As long as you are still pinging the router,
it will come back online. *U can also begin pinging w/it unplugged

From here, you can try to reset again within DD-WRT
however I would recommend reflashing the K26

Rinse, reuse, repeat
until it resets/power cycles properly (good luck Smile)



[[REFERENCES]]

I have 5 WNDR3300 flashed K26 connected in WDS
using the BS 14594 K26 mini build
dd-wrt.v24-14594_NEWD-2_K2.6_mini.bin

I have spent the last week+ working through various firmwares, EKO and BS brainslayer
K26: 13575, 14205, 14289, 14584 and 14594
K24: 13000M, 13637, 14569, 14473, 14537, 14583, 14594


Last edited by joekuta on Tue Jun 22, 2010 18:43; edited 6 times in total
Sponsor
joekuta
DD-WRT Novice


Joined: 12 Jun 2010
Posts: 17

PostPosted: Mon Jun 21, 2010 14:27    Post subject: Reply with quote
my god

i am surprised i was able to flash ANYTHING
i just determined my integrated NIC to be broken
it couldn't lookup any websites

Is that possible? For the hardware to not be able to get to a nameserver,
but it can navigate to any IP?

crazy
joekuta
DD-WRT Novice


Joined: 12 Jun 2010
Posts: 17

PostPosted: Mon Jun 21, 2010 14:35    Post subject: Reply with quote
1 other thing about doing the reset from inside DD-WRT
make sure to wait a full 30-30-30 before trying anything

i also added that u MUST power cycle AFTER a reset
otherwise ur gonna have to unbrick it for sure
Dark_Shadow
DD-WRT Guru


Joined: 31 Aug 2009
Posts: 2430
Location: Third Rock from the Sun

PostPosted: Mon Jun 21, 2010 14:38    Post subject: Reply with quote
http://www.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=63757
_________________
Peacock Thread-FAQ -- Firmware Recommendations -- dd-wrt Wiki

Testing Multiple Routers -- Bootloader Collection Project -- My Wiki
joekuta
DD-WRT Novice


Joined: 12 Jun 2010
Posts: 17

PostPosted: Mon Jun 21, 2010 14:41    Post subject: Reply with quote
Dark_Shadow wrote:
http://www.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=63757
yeah i read that whole thread ,thanks, not a lot of WNDR3300 data
btechnet
DD-WRT User


Joined: 16 Sep 2009
Posts: 181
Location: USA

PostPosted: Mon Jun 21, 2010 15:55    Post subject: Reply with quote
Good write-up!, I have run EKO 14205M k2.6 without any problems to speak of. No -non-boot problems, slow boot problems.

I have never tried to flash from stock to straight k2.6 before, I have always done a stock to k2.4 then to k2.6. I can confirm that this process works.

_________________
1x WRT610Nv2 big - 14280 NEWD-2 K2.6 BrainSlayer
1x WNDR3300 mini - 14205M NEWD-2 K2.6 Eko
2x AR670w std - 14289 v24
Brainslayer
1x AR690w mini - 15649 v24
Brainslayer
2x AR430W std - 13064 v24 Brainslayer
2x WNR834B v2 mini - 14311 K2.4 BrainSlayer
1x RT-N16 big - 14280 NEWD-2 K2.6 BrainSlayer
1x WRT54G V5.0 micro - 15704 v24 Brainslayer
1x WRT54GL V1.1 micro - 15704 v24 Brainslayer
twinmos
DD-WRT Novice


Joined: 22 Dec 2008
Posts: 22

PostPosted: Tue Jun 22, 2010 2:58    Post subject: Reply with quote
Thanks joekuta!
joekuta
DD-WRT Novice


Joined: 12 Jun 2010
Posts: 17

PostPosted: Tue Jun 22, 2010 16:35    Post subject: Reply with quote
btechnet wrote:
Good write-up!, I have run EKO 14205M k2.6 without any problems to speak of. No -non-boot problems, slow boot problems.

I have never tried to flash from stock to straight k2.6 before, I have always done a stock to k2.4 then to k2.6. I can confirm that this process works.
cool ya, ur posts are what pushed me to try the k2.6
The NEWD-2 drivers are worth it!!! Thanks
seeingwhite
DD-WRT Novice


Joined: 27 Oct 2006
Posts: 35

PostPosted: Sun Jul 04, 2010 2:56    Post subject: Reply with quote
This thread has some great info. Thanks OP. I managed to get the latest k26 NEWD-2 build running. It took some effort and lots of ping-recovers that you detailed. I am thinking about going back to k24 though because k26 builds still feel like a lot of work.

On a side note, does anyone know how to get vlans working with our 3300s? I know that the 4704 rev9 CPU doesn't support vlans, but some threads seem to report varied success.

Thanks again.
PeteBest
DD-WRT Novice


Joined: 07 Nov 2008
Posts: 33

PostPosted: Sun Jul 04, 2010 21:57    Post subject: Reply with quote
I just flashed 14205M NEWD-2 Eko std-nokaid-nohot-nostore and after my router has come back I can no longer see wl1, noticed some of the older k26 threads mentioned this, but I thought it was fixed... Any of you guys got this problem? Thanks!
buddee
DD-WRT Guru


Joined: 06 Feb 2010
Posts: 7401
Location: Little Rock

PostPosted: Sun Jul 04, 2010 22:15    Post subject: Reply with quote
PeteBest wrote:
I just flashed 14205M NEWD-2 Eko std-nokaid-nohot-nostore and after my router has come back I can no longer see wl1, noticed some of the older k26 threads mentioned this, but I thought it was fixed... Any of you guys got this problem? Thanks!


You did a Hard Reset after the flash?

_________________
Wireless N Config | Linking Routers | DD-WRT Wiki | DD-WRT Builds | Peacock - Broadcom FAQ

Having problems with port forwarding? Check out Port Forward Troubleshooting for more info.
PeteBest
DD-WRT Novice


Joined: 07 Nov 2008
Posts: 33

PostPosted: Mon Jul 05, 2010 6:12    Post subject: Reply with quote
buddee wrote:
You did a Hard Reset after the flash?


Yep, even though I wasn't sure if it would brick it. Upgraded from 14205 k24 eko to k26. Done a 30/30/30 before, then upgraded, waited for it to recover. Logged in and reset all to defaults. Hard powered it down then back up and noticed wl.1 wasn't there, so done a 30/30/30 anyway and when it came back up there wasn't any wl.1 options there. Reverted back to a k24 eko build with more 30/30/30 resets and the wl.1 settings are available again
buddee
DD-WRT Guru


Joined: 06 Feb 2010
Posts: 7401
Location: Little Rock

PostPosted: Mon Jul 05, 2010 8:18    Post subject: Reply with quote
This is odd, because some people loose their wl1 radio on K2.6 still, i have tested (though i still revert back to NEWD) almost all the Eko k2.6 builds from 14205 on and have not had any problems with wl1
_________________
Wireless N Config | Linking Routers | DD-WRT Wiki | DD-WRT Builds | Peacock - Broadcom FAQ

Having problems with port forwarding? Check out Port Forward Troubleshooting for more info.
seeingwhite
DD-WRT Novice


Joined: 27 Oct 2006
Posts: 35

PostPosted: Mon Jul 05, 2010 15:58    Post subject: Reply with quote
wl1 was working fine for me. Great signal, speed, etc.

Also, I was able to do a 30/30/30 reset without trouble. I did have some other stability issues which I can't pinpoint, though, so I am reverting back to K24 today.
PeteBest
DD-WRT Novice


Joined: 07 Nov 2008
Posts: 33

PostPosted: Mon Jul 05, 2010 17:16    Post subject: Reply with quote
seeingwhite wrote:
wl1 was working fine for me. Great signal, speed, etc.

Also, I was able to do a 30/30/30 reset without trouble. I did have some other stability issues which I can't pinpoint, though, so I am reverting back to K24 today.


What k26 revision and build type were you using?
Goto page 1, 2, 3  Next Display posts from previous:    Page 1 of 3
Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Forum Index -> Broadcom SoC based Hardware All times are GMT

Navigation

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum