New Build - 12/20/2021 - r47900

Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Index -> Atheros WiSOC based Hardware
Goto page 1, 2, 3  Next
Author Message
blkt
DD-WRT Guru


Joined: 20 Jan 2019
Posts: 4585

PostPosted: Mon Dec 20, 2021 8:35    Post subject: New Build - 12/20/2021 - r47900 Reply with quote
Welcome to Atheros r47900 beta release thread for reporting, feedback to developers and community benefit.
Please do not flash builds until installation is understood, risks involved and device specific recovery methods.
Avoid discussions, create threads for questions, general problems or use search; this thread is not for support.
Please list router model & revision, operating & wireless mode(s) and exact filename/firmware image flashed.


Downloads: HTTPS, FTP

CLI Flash: 'cd /tmp' then 'wget {file URL}' (http only) or 'curl -O {file URL}' (http, https, ftp). 'write {file} linux' then 'reboot'.

Trac SVN: repository since last build r47874 (mirror)

OpenVPN 2.5.5: Changelog, Guides, Server, PBR, DNS, Kill Switch, Watchdog, Reverse PBR, Client, Multiple, tips & scripts.
WireGuard 1.0.20211208/Tools: Changelog, Guides, Client, Server, Advanced, PBR, KS, tips and scripts. Thanks BS & egc!

Notes:
Select ath10k radios now feature on-the-fly firmware type switching between customized DD-WRT and vanilla QCA binaries!
MiniDLNA, CoovaChilli, Privoxy, iperf3, CAKE, FreeRADIUS, dnsmasq, Unbound, Tor, Squid, Asterisk, OpenSSL, BusyBox, SmartDNS, curl, ProFTPD, mac80211
In-kernel Samba (ksmbd 3.4.2+++) guest behavior now selectable. • WSD updateANTFS/NTFS3 kernel mode driver+++
CVE-2020-26147, CVE-2020-24586, CVE-2020-24587 & CVE-2020-24588 fragattack fixed. • 47032 #3002 TL-WA901NDv2
• 'Assign WAN port to Switch' gone, set Connection Type Disabled. • WebUI MAC Filtering (47184-47205). • Sputnik removed.
• 'Ignore WAN DNS' also ignores WAN domain. • Milkfish removed. • TL-WR841HPv3 support. • R9000 PPPoE fixed (#7491).
New DD-WRT inspired themes conversion by the-joker & BrainSlayer, micro builds excluded, see UI theme test info thread.
401 bad request: Ethernet WebUI -> Wireless -> Basic Settings -> Advanced Settings -> Wireless GUI Access Enable, Save

Issues, observations, and/or workarounds reported:
WebUI: Clear history or use a portable. Temporary cache bypass: Ctrl+F5, Cmd+Shift+R or new private window/incognito.
Please report findings with steps needed to reproduce, configuration, clients, output, logs and important information below!

Important:
• For issues provide applicable info: 'dmesg' 'cat /tmp/var/log/messages', syslog klog, serial, strace, tcpdump, wireshark etc.
• Any firewall NAT or WAN issues, show output: 'iptables -vnL' 'iptables -t nat -vnL' 'iptables -t mangle -vnL' and /tmp/.ipt file.
• Gremlins: reset & configure manually, not restore a backup. Reboot. Search Trac & discuss in forum before opening tickets.
• Please include operating & wireless modes (e.g. Gateway, Router, AP, CB, WDS, Mesh) & relevant configuration information.

Example Template:
Code:
[b]Router/Version: [/b]
[b]File/Kernel: [/b]
[b]Previous/Reset: [/b]
[b]Mode/Status: [/b]
[b]Issues/Errors: [/b]
Sponsor
Alozaros
DD-WRT Guru


Joined: 16 Nov 2015
Posts: 5384
Location: UK, London, just across the river..

PostPosted: Mon Dec 20, 2021 9:42    Post subject: Reply with quote
Router Model TP-Link WR1043ND V2
Firmware Version DD-WRT v3.0-r47900 std (12/20/21)
Kernel Version Linux 3.18.140-d6 #132332 Mon Dec 20 08:25:46 +07 2021 mips

update: CLI r47853 > r47874
reset: NO
mode: Gateway
status: Operational 1h+
errors: Nothing new, yet...

I liked the idea of masked VPN password... Razz
Thanks Devs's !

_________________
Atheros
TP-Link WR740Nv1 ---DD-WRT 50500 WAP
TP-Link WR1043NDv2 -DD-WRT 50963 Gateway,DNS,AP Isolation,Ad-Block,Firewall,Forced DNS,DoT,VPN,VLAN
TP-Link WR1043NDv2 -DD-WRT 50841 Gateway,DNS,Ad-Block,Firewall,Forced DNS,DoT,VPN,VLAN
TP-Link WR1043NDv2 -Gargoyle OS 1.13.0 AP,DNS,QoS,Quotas
Qualcomm-Atheros
Netgear R7800 --DD-WRT 50963 Gateway,DNS,AD-Block,AP&Net Isolation,VLAN's,Firewall,DoT,Vanilla
Netgear R9000 --DD-WRT 50927 Gateway,DNS,AD-Block,AP Isolation,Firewall,Forced DNS,DoT,2,4Ghz only,Vanilla
Broadcom
Netgear R7000 ---DD-WRT 50927 Gateway,DNS,AD-Block,Firewall,Forced DNS,VLAN's,DoT,VPN
NOT USING 5Ghz ANYWHERE
------------------------------------------------------
Stubby for DNS over TLS I DNSCrypt v2 by mac913
egc
DD-WRT Guru


Joined: 18 Mar 2014
Posts: 10794
Location: Netherlands

PostPosted: Mon Dec 20, 2021 10:00    Post subject: Reply with quote
The masked VPN password was an idea of @Surpriseditworks, I came across it when cleaning up old tickets.
WireGuard already had it Smile

Still cleaning up

_________________
Routers:Netgear R7800, R7000, R6400v1, R6400v2, Linksys EA8500, EA6900 (XvortexCFE), E2000, E1200v1, WRT54GS v1.
Install guide R6400v2, R6700v3,XR300:https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=316399
Install guide R7800/XR500: https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=320614
Forum Guide Lines (important read):https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=324087
mrjcd
DD-WRT Guru


Joined: 31 Jan 2015
Posts: 5946
Location: Texas

PostPosted: Mon Dec 20, 2021 11:55    Post subject: Reply with quote
Linksys EA8500 ...main gateway
DD-WRT v3.0-r47900 std (12/20/21)
Linux 4.9.292 #613 SMP Mon Dec 20 04:05:18 +07 2021 armv7l
GUI install over r47893
all worky ok
up 11:25

#

Netgear WNDR3700 V4
DD-WRT v3.0-r47900 std (12/20/21)
Linux 3.18.140-d6 #132360 Mon Dec 20 09:20:09 +07 2021 mips
GUI install over r47874
installed few minutes ago --- all looky / working fine

thanky BrainSlayer Cool
MLandi
DD-WRT Guru


Joined: 04 Dec 2007
Posts: 805

PostPosted: Mon Dec 20, 2021 13:33    Post subject: Reply with quote
Update method: SSH / CLI
Router/Version: Netgear R9000 Nighthawk X10
File/Kernel: DD-WRT v3.0-r47900 std (12/20/21)
Previous/Reset: DD-WRT v3.0-r47874 std (12/18/21) / No
Mode/Status: Gateway / Working Normally
Issues/Errors: Although the build did load the leases file on reboot, I had to uncheck Use JFFS2 for client lease DB, Apply, re-check and Apply, to get leases to start updating to /jffs.

_________________
Netgear R9000 X10
DD-WRT v3.0-r50963 std (11/28/22)
Gateway, AP, DNSMasq, Clock 2000MHz
VAP on wlan1 for internet devices
IPv4 & IPv6 (Prefix Delegation)
Static Leases & DHCP
CloudFlare, QoS Disabled, SmartDNS Disabled
2.4GHz: VANILLA Firmware, Airtime Fairness Enabled, NG-Mixed, ACK Timing 3150, WPA2 w/AES
5GHz: VANILLA Firmware, Airtime Fairness Enabled, AC/N Mixed, ACK Timing 3150, WPA2 w/AES
Xfinity 1.2Gbps/42Mbps
nyddwrtuser330
DD-WRT User


Joined: 05 Mar 2018
Posts: 159

PostPosted: Mon Dec 20, 2021 14:39    Post subject: Reply with quote
TP-Link ARCHER-C7 v2
Firmware VersionDD-WRT v3.0-r47900 std (12/20/21)
Reset - NONE
WDS STA on 5GHz,Ap on 2.4
most services disabled

ERRORS/maybe - Channel Selection is missing from UI on 5GHz Radio, not sure if its because its set to wds or more pervasive

Otherwise looks good - but not being able to change a channel is a big issue. Holding off upgrading other router till i understand if this is a bug or by design.
Jovan
DD-WRT User


Joined: 06 Nov 2018
Posts: 120

PostPosted: Mon Dec 20, 2021 15:06    Post subject: Reply with quote
Router Model TP-Link TL-WR841ND v11
Firmware Version DD-WRT v3.0-r47900 std (12/20/21)
Kernel Version Linux 3.18.140-d6 #132318 Mon Dec 20 08:09:55 +07 2021 mips
Update from r47893 via CLI.
Reset: yes
Issues: None
Status: Working well, no more Webif problems, thanks BS!
msoengineer
DD-WRT Guru


Joined: 21 Jan 2017
Posts: 1779
Location: Illinois Moderator

PostPosted: Mon Dec 20, 2021 15:41    Post subject: Reply with quote
nyddwrtuser330 wrote:
TP-Link ARCHER-C7 v2
Firmware VersionDD-WRT v3.0-r47900 std (12/20/21)
Reset - NONE
WDS STA on 5GHz,Ap on 2.4
most services disabled

ERRORS/maybe - Channel Selection is missing from UI on 5GHz Radio, not sure if its because its set to wds or more pervasive

Otherwise looks good - but not being able to change a channel is a big issue. Holding off upgrading other router till i understand if this is a bug or by design.


The WDS AP will dictate the channel selection while the WDS STA gets the channel from the WDS AP during the signal broadcast to the STA...this is inherent in the design and an STA should never be allowed to select the channel.

_________________
FORUM RULES

TIPS/TRICKS: Best QCA Wifi Settings | Latency tricks | QoS Port priority | NEVER USE MU-MIMO |
Why to NOT use MU-MIMO | Max Wifi Pwr by Country | Linux Wifi Pwr | AC MCS & AX MCS | QCA 5Ghz chnls to use | WIFI Freq WIKI | TFTP R7800 | Don't buy AX | IPERF3 How-To

[R9000]50853 nightly (Main Router)
[EA8500]43192 & 45493 (2xOffsite)
[R7800] resting
[WDR3600]BS 44715 (Offsite)
[A7v5]BS 43038 (Offsite+spare napping)
rodgerwheat
DD-WRT Novice


Joined: 04 May 2020
Posts: 20

PostPosted: Mon Dec 20, 2021 16:44    Post subject: Reply with quote
Router/Version: Netgear R7800
Firmware: DD-WRT v3.0-r47900 std (12/20/21)
Kernel: Linux 4.9.292 #576 SMP Thu Dec 9 03:09:44 +07 2021 armv7l
Previous: r47720
Update Method: GUI
Mode/Status: AP and Client Bridge (Routed)
Reset: No
Issues/Errors: None. Comment: Resolved - Unusual Internet Access Issue

Great work. Thanks to all who contributed and make this great firmware.

Comment: In the Forum topic "New Build - 12/09/2021 - r47822", I posted that I had a problem with the R7800: Desktops connected to the Netgear R7800 "Client Bridge" have LAN access, but cannot access internet addresses until after the first "DHCP" request.

I was immediately assisted by "egc", "Alozaros" and especially "kernel-panic69" who actually setup a test of the R7800. The "kernel-panic69" test showed the router and DD-WRT functioned correctly. As suspected, I had a configuration issue.

Resolution: "kernel-panic69's" setup instructions and the Client-Bridge Wiki (non-Broadcom) both specified, "set the gateway mode to manual and use your upstream router IP address". Although I was looking at the setting on the DD-WRT "Wireless-Basic Settings" page, I was not able to understand that "gateway mode" meant "Default GW mode", and left the setting at default "Auto (DHCP)". Changing this setting to "manual" and the "Main" router address fixed the issue.

Again, thanks to everyone on this forum for the assistance especially the ones mentioned above.

---------------------
Configuration: Netgear R7800 (r47900) - Main router; Netgear R7800 (r47900) AP - Remote router connected as 5GHz "Client Bridge (routed)"; Linksys EA6350 (r44213) - Remote router connects as 5GHz "Client Bridge"; Linksys E4200 (r44213)- Remote router connects as 5GHz "Client Bridge" and 2.4GHz "AP"; Linksys E4200 (r42954) - AP (offsite).
jrscs
DD-WRT User


Joined: 09 Aug 2010
Posts: 321

PostPosted: Mon Dec 20, 2021 17:10    Post subject: Reply with quote
Router/Version: Netgear XR500 Nighthawk Pro Gaming
Firmware: DD-WRT v3.0-r47900 std (12/20/21)
Kernel: Linux 4.9.292 #615 SMP Mon Dec 20 04:29:42 +07 2021 armv7l
Previous: DD-WRT v3.0-r47874 std (12/18/21)
Update Method: CLI/SSH/Putty
Mode/Status: Gateway/AP/Ok
Reset: No
Setup Using: 2.4 GHz - Vanilla , 2.4 GHz guest (VAP), 5.0 GHz - Vanilla, IPv4, DHCP, DNSMasq, Static Leases, Port Forwarding, USB, NAS, Samba NTFS (User/Password required), NTP Client, Wireguard Server, and Wake-on-WAN (Internet)
Issues/Errors: No

_________________
Netgear XR500, R7800
Asus AC87Ua1
Repeater Bridges(s)
Netgear R6400v2otp
Asus AC68Ra1, AC66Ua1
BrickdAgain
DD-WRT Novice


Joined: 29 May 2021
Posts: 5

PostPosted: Mon Dec 20, 2021 21:22    Post subject: Reply with quote
Router/Version: Netgear R7800
Firmware: DD-WRT v3.0-r47900 std (12/20/21)
Previous: r47040
Update Method: GUI
Mode/Status: Gateway - fed from ISP Modem/Router combo.
Reset: Yes - but maybe not required.
Setup with: Additional VAP for Guests - isolated (tested confirmed), Wireguard VPN Tunnel and NAS/Samba of 1TB hard drive of movies and music.
Issues/Errors: None.
SOLVED - In previous version I could not get Samba to connect in Android with ES File Manager.

I am still new with this router and all the tricks I am doing with it now. Pretty impressive...

BUT - I am wondering what the PROPER way to turn on/mount/off my external drive. Not sure I want it running 24/7.

Also - confused about what I was reading about the Samba shares and "Access Level" set to Everyone or Restricted.

I am set at "Everyone" and can access with Linux laptop and Android tablet.

Any tips/tricks/tweaks are appreciated.
Thanks
bushant
DD-WRT Guru


Joined: 18 Nov 2015
Posts: 1845
Location: WCentral Indiana USA

PostPosted: Mon Dec 20, 2021 21:44    Post subject: Reply with quote
Buffalo WZR-HP-AG300H
DD-WRT v3.0-r47900 std (12/20/21)
Linux 3.10.108-d11 #97112 Mon Dec 20 04:49:45 +07 2021 mips

CLI upgrade over 47853
No reset

wlan1 WDS Sta w/wlan0 AP ksmbd PRoFTP Fat32
Cron disabled

Wireless GUI Access is enabled by default

All good.
daemonsyn
DD-WRT Novice


Joined: 09 May 2020
Posts: 18

PostPosted: Tue Dec 21, 2021 2:04    Post subject: Reply with quote
Router/Version: EA8500
File/Kernel: v3.0-r47900 std (12/20/21)
Previous/Reset: GUI install over r47893
Mode/Status: Client AP
Issues/Errors: Opt suddenly didn't work

Code:
BusyBox v1.34.1 (2021-12-20 04:06:54 +07) built-in shell (ash)

root@EA:~# opkg update
Collected errors:
 * opkg_conf_load: Could not create lock file /opt/tmp/opkg.lock: Structure need                                                                                                                                                                                                                                             s cleaning.
root@EA:~# cd /opt/
root@EA:/opt# ls
ls: ./usr: No error information
ls: ./var: No error information
ls: ./tmp: No error information
bin         generic.sh  lib         root        share
etc         home        lost+found  sbin
Frakko
DD-WRT User


Joined: 06 May 2016
Posts: 471

PostPosted: Tue Dec 21, 2021 6:37    Post subject: Reply with quote
Router/Version: Netgear R7800
File/Kernel: DD-WRT v3.0-r47900 std (12/20/21)
Reset: No
Mode/Status: Working
Issues/Errors: Problem with wifi service off. I set the service "SES / AOSS / EZ-SETUP / WPS Button -> Turning off radio Enable and Turn radio off at boot Enabled" but the Wifi is on. In fact, if I try to connect, the connection succeeds. I attach screenshots. The problem is present from the versions I installed (I recently bought the 7800). Led Wifi is on.
roland90
DD-WRT User


Joined: 22 Oct 2015
Posts: 118

PostPosted: Tue Dec 21, 2021 7:45    Post subject: Reply with quote
Frakko wrote:
Issues/Errors: Problem with wifi service off. I set the service "SES / AOSS / EZ-SETUP / WPS Button -> Turning off radio Enable and Turn radio off at boot Enabled" but the Wifi is on. In fact, if I try to connect, the connection succeeds. I attach screenshots. The problem is present from the versions I installed (I recently bought the 7800). Led Wifi is on.

Please read this
https://wiki.dd-wrt.com/wiki/index.php/SES_Button
Goto page 1, 2, 3  Next Display posts from previous:    Page 1 of 3
Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Index -> Atheros WiSOC based Hardware All times are GMT

Navigation

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum