New Build - 04/09/2021 - r46316

Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Forum Index -> Marvell MVEBU based Hardware (WRT1900AC etc.)
Goto page 1, 2  Next
Author Message
blkt
DD-WRT Guru


Joined: 20 Jan 2019
Posts: 2865

PostPosted: Fri Apr 09, 2021 8:59    Post subject: New Build - 04/09/2021 - r46316 Reply with quote
[WARNING]: This thread is only for feedback on this beta release for developers and the community's benefit.
DO NOT flash this beta release unless you understand the risks involved and device specific recovery methods.
Avoid discussions! Create threads for questions, general problems or use search; this thread is not for support.
Please list router model & revision, operating & wireless mode(s) and exact filename/firmware image flashed.


Downloads: (DD-WRT website) HTTPS & FTP (try another if a link does not work)

CLI Flash: 'cd /tmp' then 'wget {file URL}' (or 'curl -k {file URL} -o {file}') with http (not https) or ftp. Then 'write {file} linux'.

Repository: Trac SVN changelog since last build r46301 (GitHub mirror)

Notes:
OpenVPN 2.5.1: Setup Guides, Server, PBR, update tips, scripts and more.
WireGuard 1.0.20210219/Tools: Setup Guides, Client, Server, Advanced, update tips, scripts and more. Thanks BS & egc!
• CVE-2019-14899 VPN fix (applicability depends on VPN setup) and GUI toggle since r41813.
DnsmasqSmartDNS • MiniDLNA 1.3.0 • Privoxy 3.0.31 • Unbound 1.13.1 • CoovaChilli 1.6 • Tor 0.4.5.7 • OpenSSL 1.1.1k
In-kernel Samba (ksmbd 3.3.8+): default min/max versions changed. • WSD updateANTFS/NTFS3 kernel mode driver++.

Issues:
• Show us your findings with steps to reproduce, configuration, output, logs and important information below!

Important:
• For issues provide applicable info: 'dmesg', 'cat /tmp/var/log/messages', syslog, klog, serial, strace, tcpdump, wireshark etc.
• Any firewall NAT or WAN issues, show output: 'iptables -vnL', 'iptables -t nat -vnL', 'iptables -t mangle -vnL' and /tmp/.ipt file.
• Search SVN tickets & discuss in forum before opening. Before reporting: reset & manually set up, not restore from a backup.
• Please include operating & wireless modes (e.g. Gateway, Router, AP, CB, WDS, Mesh) & relevant configuration information.

Example Template:
Code:
[b]Router/Version: [/b]
[b]File/Kernel: [/b]
[b]Previous/Reset: [/b]
[b]Mode/Status: [/b]
[b]Issues/Errors: [/b]
Sponsor
Fonzi
DD-WRT Novice


Joined: 20 Mar 2021
Posts: 41

PostPosted: Fri Apr 09, 2021 10:01    Post subject: Reply with quote
Router setup:
WRT1900ACS V2
Config retained from previous build

Configuration
Build 46316
OpenVPN - tap mode bridged (Disabled)
Wireguard - 11 clients
Wifi 5GHZ AC-Only WHT80
Wifi 2.4GHZ - Auto Channel NG-Mixed
Security WP2+AES on both radios
Port forwarding utilized for SMTP, IMAP, HTTP and HTTPS (IMAP on non-standard port)

Error Descriptions:
Httpd keeps crashing also on this build, shortly after boot. Same as previous build. If my theory (in lack of knowing better probably), that it is Kernel-related is right, then 4.9.265, keeps crashing like 4.9.264. Last stable build for me is 46069 with kernel 4.9.261. That build runs stable without any issues.
Monza
DD-WRT User


Joined: 01 Jul 2018
Posts: 293

PostPosted: Fri Apr 09, 2021 13:19    Post subject: Reply with quote
Upgraded WRT1200AC v1's from r46301 to r46316 using Brave 1.10.91 (64-bit) running on Linux Mint 20.1 OS hardwired via Cat6.

Successful update and reboot. No reset, nothing disabled prior to update, uptime approx 3 hrs, wired/wireless connected, vpn up immediately (Expressvpn). I do not use NAS. SFE, QoS and IPv6 are always disabled. OpenVPN client/DNSMasq and radios always enabled. I do not have any Apple devices.

Kernel Version Linux 4.9.265 #2540 SMP Fri Apr 9 01:59:10 +07 2021 armv7l

No issues with a routine update session. Only 3 hrs up. Wife's MS Team 40 min morning meeting completed as usual, phones/tablets connected. Both corp VPN's pass thru and router VPN working as expected. Will post again if any issues occur.
Argenis
DD-WRT User


Joined: 18 Feb 2019
Posts: 143

PostPosted: Sat Apr 10, 2021 4:10    Post subject: Reply with quote
Upgraded 3200ACM from Firmware: DD-WRT v3.0-r46259 std (04/03/21).

No issues except an openVPN client warning that does not affect functionality:
Apr 9 21:09:11 3200ACM daemon.warn openvpn[1831]: NOTE: setsockopt TCP_NODELAY=1 failed

Will update if there's any issues.

_________________
Router: Linksys WRT3200ACM WLAN0 and 1 have same SSID
88W8964 802.11ac WLAN0 Mode AP VHT80 80MHz Mixed Mode Channel and Extension Channel Auto Extension LL-6
88W8964 802.11ac WLAN1 Mode AP 20 MHz Mixed Mode Channel Auto
SD8887 802.11ac disabled but visible on GUI and CLI
TX Power 19 dBm
Antenna Gain 0 dBi
U-APSD (Automatic Power Save)Enabled 
Protection Mode None
RTS Threshold Disabled
Short Preamble Disabled 
Short GI Enabled
Single User Beamforming Enabled
Multi User Beamforming Enabled 
AP Isolation Disabled
Beacon Interval 100
DTIM Interval 2
WMM Support Enabled 
Radar Detection Disabled 
ScanList default
Sensitivity Range (ACK Timing) 500 (Default: 500 meters)
Max Associated Clients 256 (Default: 256 Clients)
Minimum Signal for authenticate -128
Minimum Signal for connection -128
Poll Time for signal lookup 10
Amount of allowed low signals 3
Wireless security is WPA2 Personal CCMP-128 only
QAM256 is off
o2bad455
DD-WRT User


Joined: 08 Oct 2015
Posts: 121

PostPosted: Sat Apr 10, 2021 4:55    Post subject: Reply with quote
Router/Version: Linksys WRT1900ACSv1 / DD-WRT v3.0-r46316 std (04/09/21)
File/Kernel: webflash / Linux 4.9.265 #2540 SMP Fri Apr 9 01:59:10 +07 2021 armv7l
Previous/Reset: r46301 / No
Mode/Status: Gateway, OpenVPN Client, FreeRadius Server / Uptime 22 min
Issues/Errors: None / This ACSv1 is running well, thanks!

Router/Version: Linksys WRT1900ACSv2 / DD-WRT v3.0-r46316 std (04/09/21)
File/Kernel: webflash / Linux 4.9.265 #2540 SMP Fri Apr 9 01:59:10 +07 2021 armv7l
Previous/Reset: r46301 / No
Mode/Status: Gateway, OpenVPN Client, FreeRadius Server / Uptime 37 min
Issues/Errors: None / This ACSv2 is running well, thanks!

_________________
My DD-WRT Routers:
Linksys/Marvell WRT1900ACSv2 (r46885 - test only)
Linksys/Marvell WRT1900ACSv1 (r46069 - daily use)
HP-Laptop/Intel/x86-64 (r46316 - test only due to unsupported wifi)
Netgear/Broadcom R7000 (3x: r45928 - remote use)
Linksys/Broadcom WRT54G/GS (4x: r44715 - occasional use)
Netgear/Atheros R9000 (bought broken and awaiting delivery)
Zyxx
DD-WRT User


Joined: 28 Dec 2018
Posts: 397

PostPosted: Sat Apr 10, 2021 8:51    Post subject: Reply with quote
Router/Version: Linksys WRT1900ACS v2
File: ddwrt-linksys-wrt1900acsv2-webflash.bin
Firmware: DD-WRT v3.0-r46316 std (04/09/21) (prev. DD-WRT v3.0-r46301 std (04/07/21))
Kernel: Linux 4.9.265 #2540 SMP Fri Apr 9 01:59:10 +07 2021 armv7l
Mode: Gateway, 2.4G and 5G wifi, Wireguard for external access, WAN to 4G, Keep Alive reboot 6:02 in the morning
Reset: No
Status: testing since yesterday, 4h:44 up, ok. load average 0.00, 0.00, 0.00, Temperatures CPU 73.2 °C / WL0 45.6 °C / WL1 47.4 °C. Webif working, no oops/taint/kernel panic in syslog.
ruprect
DD-WRT Novice


Joined: 29 Sep 2016
Posts: 34

PostPosted: Sat Apr 10, 2021 9:19    Post subject: Reply with quote
Router Model Linksys WRT1900ACS
Firmware Version DD-WRT v3.0-r46316 std (04/09/21)
Kernel Version Linux 4.9.265 #2540 SMP Fri Apr 9 01:59:10 +07 2021 armv7l

Came from r46359, no reset, used FF from Win 10

Samba share is still flaky, corrupting the HDD. Needs me to take the NTSC HDD to the WIn 10 Laptop and do a scan and repair.

This has been happening for the last several versions now.

Wifi (Win 10 Laptop, Nvidia Shiefd Pro, Note 9 Android, Note 8 Android, Galaxy Tab S3 tablet)and the WRT GUI are till up but only had the new firmware up for a few hours.

Not helpful to anyone except perhaps another NAS user in might be cautious. Would like to here if anyone else is running into NAS issues.

EDIT: GUI crashed and Wifi issues after a few hours on my Windows 10 Surface Pro 7
PavelVD
DD-WRT User


Joined: 26 Jul 2019
Posts: 81

PostPosted: Sun Apr 11, 2021 6:18    Post subject: Reply with quote
Router: Linksys WRT1900ACSv2
Firmware DD-WRT v3.0-r46316 std (04/09/21)
Kernel Linux 4.9.265 #2540 SMP Fri Apr 9 01:59:10 +07 2021 armv7l
Reset: No. Uptime 1 day, 17:08
Previous - r46069 - worked without a reboot for more than 10 days.
Mode:
Enable: Ignore WAN DNS, Shortcut Forwarding Engine, DHCP Server, Use DNSMasq for DNS, DHCP-Authoritative, Forced DNS Redirection.
IGMP Snooping - On.
SmartDNS - Enable: Prefetch Domain, Serve Expired; config - /jffs/etc/smartdns.conf.
5 GHz: AP AC/N-Mixed, VNT80, Channel 149+UU
-- Enable: Disassoc Low Ack, Short Preamble, Short GI, Single User Beamforming, WMM, DTIM Interval - 2.
2.4 GHz: AP NG-Mixed, HT40, Channel 4+U.
-- Enable: Disassoc Low Ack, Short Preamble, Short GI, WMM, DTIM Interval - 2.
Security: WPA2 Personal CCMP-128 (AES)


NAS via USB: - /dev/sda - Block device, size 931.5GiB, Partition: 1-Ext4, 2-Ext4 , 3-swap.
Samba: Protocol Version SMB 2.10\SMB 3.11, Encryption - Off. (For Windows customers.)
NFS Server: - (For Linux customers).
Shared the same partitions as in Samba.

Issues/Errors:
4 minutes after launch in the log stream of 110 entries:
Code:

Apr  9 15:47:03 LinkSYS daemon.info process_monitor[3450]: cyclic NTP Update success (servers 2.pool.ntp.org 212.18.3.19 88.99.174.22)
Apr  9 15:52:18 LinkSYS local5.err ksmbd: [ksmbd-worker/2391]: ERROR: Unsupported share info level (write): 502
Apr  9 15:52:18 LinkSYS local5.err ksmbd: [ksmbd-worker/2391]: ERROR: Unsupported share info level (read): 502
------
Apr  9 15:52:27 LinkSYS local5.err ksmbd: [ksmbd-worker/2391]: ERROR: Unsupported share info level (write): 502
Apr  9 15:52:27 LinkSYS local5.err ksmbd: [ksmbd-worker/2391]: ERROR: Unsupported share info level (read): 502
Apr  9 16:47:00 LinkSYS daemon.info hostapd: wlan1: STA 28:33:34:3f:89:5a WPA: group key handshake completed (RSN)

On further work, it (yet) did not affect.
And here's the question: Can I work at night without fear of data loss?
Code:

Apr 11 04:00:00 LinkSYS user.info : wsdd2 : windows service discovery daemon successfully stopped
Apr 11 04:00:02 LinkSYS user.info : wsdd2 : windows service discovery daemon hanging, send SIGKILL
Apr 11 04:00:02 LinkSYS user.info : ksmbd.mountd : samba daemon successfully stopped
Apr 11 04:00:04 LinkSYS user.info : ksmbd.mountd : samba daemon hanging, send SIGKILL

By the log do not understand the time of this event - because a few terms above the time stamp is different, the time of events is mixed.

_________________
Linksys WRT1900ACSv2
Automatically adjustable temperature, always within the range of 59-68°С.
o2bad455
DD-WRT User


Joined: 08 Oct 2015
Posts: 121

PostPosted: Sun Apr 11, 2021 20:10    Post subject: Reply with quote
As a follow-up, after being up for a day and a half, our WRT1900ACSv1 is having an issue. We connected an iPhone 10, which connected as usual but then spontaneously disconnected after 15-20 minutes. I then tried to connect wirelessly from a PC that had connected fine this morning, but it failed to connect the first time, and the second time the SSID wasn't even visible. I took another PC to the router and connected by ethernet, navigated to the IP and logged in, but the webif never came up. Then I tried to telnet in, but there was no connection at all. The SSID is still being broadcast intermittently, but I can't connect by browser or telnet at the moment. Is there anything else I can do to capture or preserve some logs before rebooting?

EDIT: The only diagnostic data I've got so far is a transient temperature reading of 161 F (72 C) measured near the top right front of the unit with an infrared pyrometer. Still trying various static IP addresses with telnet. Don't have my JTAG stuff here if that's even possible. USB storage was enabled, but I don't know of any way to gain access through that either.

EDIT 2: SSID broadcasts have stopped roughly an hour later.

EDIT 3: I finally got in with a static IP and telnet. Attached are the dmesg and messages logs.

EDIT 4: Referring to the messages file, the Apple iPhone first connected at 14:29:16, and the trouble may have begun with hostapd at 14:36:00. Referring to the dmesg output, I don't even see the iPhone's MAC there.

_________________
My DD-WRT Routers:
Linksys/Marvell WRT1900ACSv2 (r46885 - test only)
Linksys/Marvell WRT1900ACSv1 (r46069 - daily use)
HP-Laptop/Intel/x86-64 (r46316 - test only due to unsupported wifi)
Netgear/Broadcom R7000 (3x: r45928 - remote use)
Linksys/Broadcom WRT54G/GS (4x: r44715 - occasional use)
Netgear/Atheros R9000 (bought broken and awaiting delivery)


Last edited by o2bad455 on Sun Apr 11, 2021 21:48; edited 2 times in total
savagepa9an
DD-WRT Novice


Joined: 11 Apr 2021
Posts: 2

PostPosted: Sun Apr 11, 2021 21:12    Post subject: Reply with quote
Has there be a serious change with these builds? I just updated from a very old build from 2020 on my 3200acm, and suddenly, the the router gateway address, local dns and subnet mask are no longer displayed. The fields are just blank. When I do the "ipconfig /all" in windows 10 everything looks fine. Is this normal with the new builds. Also, I noticed the same thing with my r7800. Reseting did not help. I have not problem loging into the router via firefox.
kernel-panic69
DD-WRT Guru


Joined: 08 May 2018
Posts: 8968
Location: Texas, USA

PostPosted: Sun Apr 11, 2021 21:27    Post subject: Reply with quote
Clear cache, CTRL+F5, FF ESR Portable or Pale Moon Portable, private browsing mode, not connected with your internet traffic...
_________________
Official Forum Rules, Guidelines & Helpful InformationFirmware FAQInstallation WikiWhere Do I Download Firmware?
DON'T use Chromium-based browsersRTFM/STFW TL;DR is NOT an excuse. • Why Should I Care What Color the Bikeshed Is?
Please DO NOT PM me with questions; Ask in the forum. ---------------------- Linux User #377467 counter.li.org / linuxcounter.net
blkt
DD-WRT Guru


Joined: 20 Jan 2019
Posts: 2865

PostPosted: Sun Apr 11, 2021 21:31    Post subject: Reply with quote
Yes a lot has changed and you may need to force refresh or clear history, also avoid chrome-ium browsers.

Pale Moon (52), Waterfox (Latest 78, Classic 56), Firefox ESR 78 Portable or Firefox ESR Legacy (68/52/45)

If problems persist, nvram erase && reboot from telnet as root and then manually reconfigure from scratch.
loretta80
DD-WRT User


Joined: 21 Feb 2008
Posts: 57

PostPosted: Mon Apr 12, 2021 16:55    Post subject: Reply with quote
Hi,
i just share my expirience.
I installed DD-WRT v3.0-r46316 std (04/09/21) on WRT1200ACv2 via Firefox portable 87 with cable-connect and made a 10sek hardreset by button.
I configured a client bridge via 5ghz and an 2,4ghz AP.
When i'm cable connected, i get full internet speed (100/10mbit) tested with speed.io .
When i connect my PC with an Asus PCE-AC88 with the 2,4ghz AP (HT20, Channel 1 nothing else changed)i only get 20/10mbit with speed.io .
The 2,4ghz WLAN connection is not stable. I got kicked after a few minutes and i have to power off and on the router sometimes to reach the gui.
But the WLAN CLient connection with 5ghz is stable and the cable connected devices are operating as they should.

Trying to configure a Client Bridge Routed ends up in not reaching the gui till i reset the 1200v2.

BTW: The speedchecker shows 30Mbit for Internet and nothing for WLAN everytime with cable or WLAN connection so i think its brkone somehow
savagepa9an
DD-WRT Novice


Joined: 11 Apr 2021
Posts: 2

PostPosted: Mon Apr 12, 2021 22:08    Post subject: Reply with quote
Not of the suggestions helped. Those fields for gateway address and subnet mask are still blank.
kernel-panic69
DD-WRT Guru


Joined: 08 May 2018
Posts: 8968
Location: Texas, USA

PostPosted: Mon Apr 12, 2021 22:55    Post subject: Reply with quote
And you're the only person to report the issue so far in this build. Can we get a consensus here that this is an issue?
_________________
Official Forum Rules, Guidelines & Helpful InformationFirmware FAQInstallation WikiWhere Do I Download Firmware?
DON'T use Chromium-based browsersRTFM/STFW TL;DR is NOT an excuse. • Why Should I Care What Color the Bikeshed Is?
Please DO NOT PM me with questions; Ask in the forum. ---------------------- Linux User #377467 counter.li.org / linuxcounter.net
Goto page 1, 2  Next Display posts from previous:    Page 1 of 2
Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Forum Index -> Marvell MVEBU based Hardware (WRT1900AC etc.) All times are GMT

Navigation

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum