Entware problem [SOLVED]

Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Forum Index -> Atheros WiSOC based Hardware
Goto page 1, 2  Next
Author Message
joedow
DD-WRT Novice


Joined: 11 Feb 2018
Posts: 45

PostPosted: Fri Jun 12, 2020 20:06    Post subject: Entware problem [SOLVED] Reply with quote
Any ideea why i cant create a specific file? Its about minidlna.conf in /opt/etc.

Long story: i accidentally updated minidlna and the latest version it is bugged on my Wdr3600. I unnistalled minidlna. Installed version that worked. Right at the install procces i get error message of conf file i/o error.
The config file from /opt/etc is missing and i cant create minidlna.conf. Any other file i can create or copy. (using winscp btw). I cannot rename any other file to minidlna.conf. It says error renaming code 1..

Smth is preventing me to create that config file.
Help pls.
Sponsor
ian5142
DD-WRT Guru


Joined: 23 Oct 2013
Posts: 2223
Location: Canada

PostPosted: Fri Jun 12, 2020 20:14    Post subject: SSH Reply with quote
Try the following commands in SSH/telnet:
Code:

cd /opt/etc
ls -l


Is there a file called minidlna.conf already there?
You can remove it with:
Code:
rm [filename inc extension]


A new one can easily be created by installing "nano" via entware, or by creating it via WinSCP. Nano is a command line text editor. There is a bit of a learning curve to it, ^ means ctrl, etc. If you create a blank file with nano and then paste stuff into it from the WinSCP text editor that may work.

_________________
Before asking a question on the forums, update dd-wrt: Where do I download firmware? I suggest reading it all.
QCA Best WiFi Settings


Some dd-wrt wiki pages are up to date, others are not. PM me if you find an old one.

Atheros:
Netgear R7800 - WDS AP, gateway, QoS
TP-Link Archer C7 v2 x2 - WDS Station
TP-Link TL-WDR3600 v1 - WDS Station
TP-Link 841nd v8 - WDS Station
D-Link 615 C1/E3/I1 x 7 - some gateway
D-Link 825 B1 - WDS Station
D-Link 862L A1 x2 - WDS Station
Netgear WNDR3700v2 - not used
UBNT loco M2 x2 - airOS

Broadcom
Linksys EA6400 - Gateway, QoS
Asus N66U - AP
Linksys 160N v3 x2 - not used
Netgear WNDR3700v3 - not used
MediaTek
UBNT EdgeRouter X - switch
joedow
DD-WRT Novice


Joined: 11 Feb 2018
Posts: 45

PostPosted: Fri Jun 12, 2020 20:35    Post subject: Reply with quote
Ty for fast response.

There is no file with that name. That was the first thing i looked for.

I also tried creating a file with vi but same i/o error..
ian5142
DD-WRT Guru


Joined: 23 Oct 2013
Posts: 2223
Location: Canada

PostPosted: Sat Jun 13, 2020 2:51    Post subject: /opt/etc Reply with quote
The /opt/etc directory exists, right?

Are you using vi as root user?
Logged into telnet/SSH as root?

What is the output of the following via telnet/SSH?
Code:
mount

_________________
Before asking a question on the forums, update dd-wrt: Where do I download firmware? I suggest reading it all.
QCA Best WiFi Settings


Some dd-wrt wiki pages are up to date, others are not. PM me if you find an old one.

Atheros:
Netgear R7800 - WDS AP, gateway, QoS
TP-Link Archer C7 v2 x2 - WDS Station
TP-Link TL-WDR3600 v1 - WDS Station
TP-Link 841nd v8 - WDS Station
D-Link 615 C1/E3/I1 x 7 - some gateway
D-Link 825 B1 - WDS Station
D-Link 862L A1 x2 - WDS Station
Netgear WNDR3700v2 - not used
UBNT loco M2 x2 - airOS

Broadcom
Linksys EA6400 - Gateway, QoS
Asus N66U - AP
Linksys 160N v3 x2 - not used
Netgear WNDR3700v3 - not used
MediaTek
UBNT EdgeRouter X - switch
joedow
DD-WRT Novice


Joined: 11 Feb 2018
Posts: 45

PostPosted: Sat Jun 13, 2020 4:04    Post subject: Reply with quote
yes, offcourse it exists.


root@Dorm-wrt:~# mount
rootfs on / type rootfs (rw)
/dev/root on / type squashfs (ro,relatime)
proc on /proc type proc (rw,relatime)
sysfs on /sys type sysfs (rw,relatime)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,relatime)
ramfs on /tmp type ramfs (rw,relatime)
none on /dev type tmpfs (rw,relatime,size=512k)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,relatime,mode=600)
devpts on /proc/bus/usb type usbfs (rw,relatime)
/dev/sda2 on /tmp/mnt/sda2 type ext4 (rw,relatime)
/dev/sda1 on /opt type ext4 (rw,relatime)
/dev/sda1 on /tmp/mnt/sda1 type ext4 (rw,relatime)
/dev/sdb1 on /tmp/mnt/sdb1 type ext4 (rw,relatime)
/dev/sdb1 on /tmp/proftpd/users/joedow/FilmeS type ext4 (rw,relatime)
root@Dorm-wrt:~#
ian5142
DD-WRT Guru


Joined: 23 Oct 2013
Posts: 2223
Location: Canada

PostPosted: Sat Jun 13, 2020 11:16    Post subject: Start-up Command Reply with quote
What is in your Start-up Commands window in the DD-WRT GUI? Admin - Commands tab. What is the sleep value currently?
_________________
Before asking a question on the forums, update dd-wrt: Where do I download firmware? I suggest reading it all.
QCA Best WiFi Settings


Some dd-wrt wiki pages are up to date, others are not. PM me if you find an old one.

Atheros:
Netgear R7800 - WDS AP, gateway, QoS
TP-Link Archer C7 v2 x2 - WDS Station
TP-Link TL-WDR3600 v1 - WDS Station
TP-Link 841nd v8 - WDS Station
D-Link 615 C1/E3/I1 x 7 - some gateway
D-Link 825 B1 - WDS Station
D-Link 862L A1 x2 - WDS Station
Netgear WNDR3700v2 - not used
UBNT loco M2 x2 - airOS

Broadcom
Linksys EA6400 - Gateway, QoS
Asus N66U - AP
Linksys 160N v3 x2 - not used
Netgear WNDR3700v3 - not used
MediaTek
UBNT EdgeRouter X - switch
joedow
DD-WRT Novice


Joined: 11 Feb 2018
Posts: 45

PostPosted: Sat Jun 13, 2020 11:29    Post subject: Reply with quote
#! /bin/sh
sleep 30
/opt/bin/minidlna
sleep20
/opt/bin/rsync --daemon start
sleep 60
/opt/bin/transmission-daemon -g /opt/etc


I cant copy/make the conf file even with minidlna removed/uninstalled
ian5142
DD-WRT Guru


Joined: 23 Oct 2013
Posts: 2223
Location: Canada

PostPosted: Sat Jun 13, 2020 11:56    Post subject: mount issue Reply with quote
It sounds like a mount issue. What about adding the following to the start-up commands, first line after the first sleep 30:
Code:

/opt/etc/init.d/rc.unslung start


Is your Optware drive called Optware and mounted to /opt?
I called mine Optware and it automounts to /opt then. All of the mount points then show up correctly.

_________________
Before asking a question on the forums, update dd-wrt: Where do I download firmware? I suggest reading it all.
QCA Best WiFi Settings


Some dd-wrt wiki pages are up to date, others are not. PM me if you find an old one.

Atheros:
Netgear R7800 - WDS AP, gateway, QoS
TP-Link Archer C7 v2 x2 - WDS Station
TP-Link TL-WDR3600 v1 - WDS Station
TP-Link 841nd v8 - WDS Station
D-Link 615 C1/E3/I1 x 7 - some gateway
D-Link 825 B1 - WDS Station
D-Link 862L A1 x2 - WDS Station
Netgear WNDR3700v2 - not used
UBNT loco M2 x2 - airOS

Broadcom
Linksys EA6400 - Gateway, QoS
Asus N66U - AP
Linksys 160N v3 x2 - not used
Netgear WNDR3700v3 - not used
MediaTek
UBNT EdgeRouter X - switch
joedow
DD-WRT Novice


Joined: 11 Feb 2018
Posts: 45

PostPosted: Sat Jun 13, 2020 12:24    Post subject: Reply with quote
not worked.

Entware is working fine. The rest of apps are good.
yoyoma2
DD-WRT User


Joined: 24 Sep 2016
Posts: 211

PostPosted: Mon Jun 15, 2020 3:50    Post subject: Reply with quote
Could your USB filesystem have become corrupted? You could look into repairing it with fsck but this could potentially mess things up even worse.

Code:
umount /opt
fsck /dev/sda1
reboot
joedow
DD-WRT Novice


Joined: 11 Feb 2018
Posts: 45

PostPosted: Mon Jun 15, 2020 5:38    Post subject: Reply with quote
Unmount not found
Fsck not found
Sad
joedow
DD-WRT Novice


Joined: 11 Feb 2018
Posts: 45

PostPosted: Tue Jun 16, 2020 9:07    Post subject: Reply with quote
I think i will do a format and reinstall
yoyoma2
DD-WRT User


Joined: 24 Sep 2016
Posts: 211

PostPosted: Tue Jun 16, 2020 16:23    Post subject: Reply with quote
If you can't create that file with vi, you can create a different file but can't rename it to the filename you want, get i/o errors... that certainly looks like an unhealthy filesystem.

On my build those tools are in the path but you can specify it manually.

/sbin/fsck
/bin/umount

You could boot a live USB distribution and try repairing the USB filesystem with fsck from a PC instead of of from dd-wrt.

Reformatting and reinstalling/reconfiguring all entware apps is good too but lots of work.
joedow
DD-WRT Novice


Joined: 11 Feb 2018
Posts: 45

PostPosted: Tue Jun 16, 2020 19:25    Post subject: Reply with quote
I found bin/mount, but sbin/fsck is missing

Edit:
/Usr/sbin/ fischecksum /dev/sda1 says segmentation fault
yoyoma2
DD-WRT User


Joined: 24 Sep 2016
Posts: 211

PostPosted: Tue Jun 16, 2020 20:49    Post subject: Reply with quote
A Wdr3600 has only 8MB flash so probably very few utilities included. Try repairing from a live USB on a PC or reformat/reinstall the USB drive.
Goto page 1, 2  Next Display posts from previous:    Page 1 of 2
Post new topic   Reply to topic    DD-WRT Forum Forum Index -> Atheros WiSOC based Hardware All times are GMT

Navigation

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum